Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μόνο στην Κρήτη αυτά! Ρούχα και τσάντες φτιαγμένες από… μαλλιά γυναικών! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Τη σημερινή εποχή, υπάρχουν πράγματα που συναντάμε από το παρελθόν και μας εντυπωσιάζουν, όπως είναι τα πλεκτά που αντικρίζει κάποιος όταν επισκεφθεί το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, φτιαγμένα από αληθινά μαλλιά.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Είναι εντυπωσιακό το πως οι γυναίκες μιας άλλης γενιάς κατάφερναν να βρουν τον τρόπο να δημιουργήσουν τέτοιες χειροτεχνίες για να την ενδυμασία των ιδίων, αλλά και της οικογένειάς τους.

Η Χρυσή Παπαδάκη, δημιούργησε μια συλλογή από πλεκτά πανοφόρια, σκούφους, καπέλο, τσάντα, φούστα, όλα πλεγμένα από τις τρίχες της κεφαλής της.

Βέβαια, όπως εξήγησε η Φέφη Βαλαρή, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου: «Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες είχαν πολλά και γερά μαλλιά, μάλιστα, κάποιες έφτιαχναν ακόμη και σχοινί από τα μαλλιά τους για να «μποζιάσουν» τα ζώα όταν ήταν ζωηρά, δηλαδή, τους έδεναν το μπροστινό πόδι με το αντίθετο πισινό πόδι και με αυτό τον τρόπο περιόριζαν τις κινήσεις τους».

Σύμφωνα με την Φέφη Βαλαρή, οι χειροτεχνίες της Χρυσής Παπαδάκη, έχουν μια ιδιαίτερη και δύσκολη διαδικασία από την προετοιμασία μέχρι την υλοποίηση τους, ιδιαίτερα η τσάντα.

Η Χρυσή Παπαδάκη, κάθε φορά που χτενιζόταν, τοποθετούσε σε ξεχωριστά πανέρια τις ανοιχτόχρωμες από τις σκουρόχρωμες τρίχες, τις έγνεθε και έπειτα τις έκανε κλωστή για να τις πλέξει. Μέχρι και σε ηλικία 88 ετών που έφυγε από τη ζωή, έπλεκε, όμως πριν πεθάνει, δώρισε κάποια κομμάτια από τις χειροτεχνίες της στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.

Όλες αυτές τις χειροτεχνίες εκείνη την εποχή οι γυναίκες, είτε τις χρησιμοποιούσαν, είτε τις δώριζαν. Αυτές οι τεχνικές δημιουργήθηκαν κυρίως με σκοπό την επιβίωσή τους στο κρύο.

Εξάλλου, ένα γνώριμο στοιχείο για τις παλαιότερες γενιές είναι ότι οι γυναίκες είχαν μακριά μαλλιά και σπάνια τα έκοβαν.

Έτσι, προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν το οτιδήποτε για να παρέχουν στην οικογένειά τους κάποια βασικά αγαθά.

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

[Best_Wordpress_Gallery id=”174″ gal_title=”Πλεκτά από μαλλιά Ρέθυμνο”]

 

Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap