Βρειτε μας στα Social Media
 

Ρέθυμνο

Πώς ακριβώς έχει η κατάσταση με τους Ρομά στο Ρέθυμνο; | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας μυστήριος και ιδιαίτερος λαός που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου είναι οι Ρομά, που ζουν εδώ και χρόνια και στο Ρέθυμνο.

Οι Ρομά είναι γνωστοί και ως Τσιγγάνοι, Ατσίγγανοι, Αθίγγανοι, Κατσίβελοι, Σίντηδες ή Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με ινδική καταγωγή που έχει προέλευση από την Αίγυπτο, ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους πέρασαν από αυτή.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Η διαβίωση τους στην Ελλάδα είναι υπόθεση χρόνων, ωστόσο το ζήτημα της στέγης αποτελούσε πάντα κύριο πρόβλημά τους, καθώς οι περισσότεροι στεγάζονται σε πρόχειρα καταλύματα, όπως λυόμενα, παράγκες και καλύβια.

Ζουν στο μεταίχμιο της νομιμότητας και στο όριο της κοινωνικής αποδοχής. Η έλλειψη βασικών τεχνικών και κοινωνικών υποδομών αποτελούν εμπόδιο για την αξιοπρεπή διαβίωσή και την κοινωνική ένταξη τους.

Αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο, όπως μου εξηγεί ο Γρηγόρης Τσιομπίκας, Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου και εντεταλμένος για θέματα κοινωνικής πολιτικής και προαγωγής της υγείας, ζουν μόνιμα 15 οικογένειες Ρομά, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και κατ’ επέκταση ωφελούμενοι από κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Ο Γρηγόρης Τσιομπίκας αναφέρει σχετικά στο Daynight: «Πριν 30 χρόνια, ήρθε στο Ρέθυμνο η πρώτη οικογένεια για να εγκατασταθεί και έκτοτε με τα χρόνια δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός στην περιοχή του Τσεσμέ».

Οι οικογένειες αυτές δίνουν ενοίκιο για το οικόπεδο στο οποίο έχουν στήσει κάποια λυόμενα ή τροχόσπιτα για να μπορούν να μείνουν, ωστόσο, η διαβίωσή τους περιέχει κάποιες υποδομές για ρεύμα και νερό.

Επιπλέον, ο καταυλισμός στον οποίο αναφερόμαστε αφορά τους μόνιμους Ρομά, διότι σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τσιομπίκα στο Ρέθυμνο συναντάμε και τους περιστασιακούς, για τους οποίους είναι αδύνατο να γίνει καταγραφή.

Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους Ρομά που διαμένουν στο Ρέθυμνο, η αξιολόγηση είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές στον τόπο.

Ζουν ειρηνικά, αλλά παράλληλα, χωρίς κάποια διάθεση να ενταχθούν στην κοινωνία του Ρεθύμνου εμμένοντας στην νοοτροπία και στάση ζωής τους. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον καταυλισμό των Ρομά στο Ρέθυμνο:

[Best_Wordpress_Gallery id=”151″ gal_title=”Καταυλισμός Ρομά Ρέθυμνο”]

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap