Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το κουρείο από το 1917 που κρατά τη μνήμη των Ρεθυμνιωτών ζωντανή! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
470 Shares

Κουρείο από το μακρινό 1917, έχετε ξαναδεί; Εμείς ευτυχώς το συναντάμε καθημερινά στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην Εθνικής Αντιστάσεως, παίρνοντας μια γεύση από μια άλλη εποχή.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr*

Το συγκεκριμένο μαγαζί προκαλεί συγκίνηση στους παλαιούς του Ρεθύμνου όταν περνάνε από εκεί και αναπολούν τα παλιά, όμως και οι νεότερες ηλικίες δείχνουν να εντυπωσιάζονται στην παραδοσιακή εικόνα ενός κλασσικού παλιού κουρείου που παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο δίχως καμία απολύτως αλλαγή εδώ και 100 ακριβώς χρόνια.

Αριστερά ένα σύγχρονο Barber shop και δεξιά το παραδοσιακό κουρείο του Βασίλειου Ψυχαράκη

Σήμερα, μπορεί να βρει κανείς σύγχρονα κουρεία στο Ρέθυμνο, τα οποία απέχουν κατά πολύ στις τεχνικές που χρησιμοποιούν και στη μόδα που ακολουθούν. Πρόκειται για τα λεγόμενα «Barber shops», μαγαζιά προσαρμοσμένα σε τωρινές τάσεις της μόδας με ποικιλία στα κουρέματα, τα ξυρίσματα, ακόμα και στις βαφές.

Καμία σύγκριση ωστόσο δεν μπορεί να γίνει με το παραδοσιακό κουρείο που πλέον ανήκει στην κα. Καλλιόπη Ψυχαράκη. Τα τελευταία χρόνια έγινε αρκετά διάσημο πανελλαδικά, καθώς κάποιες σειρές και ταινίες που πραγματοποίησαν γυρίσματα στο Ρέθυμνο θέλησαν να έχουν πλάνα από το συγκεκριμένο παραδοσιακό κατάστημα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως κανονικό γύρισμα πραγματοποιήθηκε στο κουρείο, από την Ελληνική σειρά «Εφτά θανάσιμες πεθερές», στο επεισόδιο της Κρητικιάς πεθεράς.

Επισκέφτηκα την κ. Καλλιόπη, που γνώριζα ήδη από την γιαγιά μου, με σκοπό να μου πει περισσότερες λεπτομέρειες από τη ζωή του μαγαζιού. Ένα οικογενειακό μαγαζί που ξεκίνησε από τον Ευάγγελο Ψυχαράκη και το οποίο μετά το θάνατο του, το 1947, πέρασε στα χέρια του υιού του, Βασίλη Ψυχαράκη. Ο σύζυγος της κας. Καλλιόπης εμπλούτισε το κουρείο τη δεκαετία του ’70 με παραδοσιακά Κρητικά μαχαίρια, μαντίλια και κομπολόγια τα οποία πωλούνται μέχρι και σήμερα.

Ο χώρος είναι ακριβώς ίδιος, παρ’ όλο που δεν υπάρχει κουρέας στο μαγαζί από το 2000. Η κ. Καλλιόπη καταφέρνει και το συντηρεί μόνη της πλέον, με την πώληση των Κρητικών παραδοσιακών ειδών που προστέθηκαν στο μαγαζί, προσπαθώντας όσο μπορεί να κρατάει τη μνήμη των Ρεθυμνιωτών ζωντανή. Άλλωστε το κατάστημα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και παραμένει πόλος έλξης μέχρι και σήμερα για τον παραδοσιακό χαρακτήρα που έχει διατηρήσει έναν αιώνα τώρα.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Daynight.gr στις 16 Ιανουραίου 2017

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap