Διαφήμιση

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: «Συμπαράσταση στους ιατρούς που κατηγορούνται για την κατάληξη του 3χρονου παιδιού»

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Τη στήριξη και συμπαράστασή του στους ιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που κατηγορούνται για τον θάνατο του 3χρονου παιδιού το 2014, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ν. Ρεθύμνης «ΣΥΓΕΝΙΑΡ».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΓΕΝΙΑΡ επισημαίνει:

«Ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ν. Ρεθύμνης “ΣΥΓΕΝΙΑΡ” εκφράζει τη δημόσια αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του στους άξιους συναδέλφους ιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου που κατηγορούνται για την ατυχή κατάληξη του 3χρονου παιδιού το 2014.

Επίσης, στέλνει τα θερμά συλλυπητήρια του στους γονείς, θεωρώντας ότι το πένθος από την απώλεια του παιδιού τους αγγίζει όλη την ιατρική κοινότητα.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι το ιατρικό λειτούργημα τείνει να ποινικοποιείται ολοένα και περισσότερο, αρκετές φορές ατεκμηρίωτα.

Αυτό το φαινόμενο απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα, καταδικάζει την ιατρική γνώση, δημιουργεί συνθήκες εκφοβισμού και πανικού κατά την άσκησή του, ενώ ο ιατρός, συχνά ως αποδέκτης επιθετικών συμπεριφορών, αναγκάζεται να ασκεί αμυντική ιατρική η οποία δεν είναι προς όφελος του ασθενούς. Η δημόσια εικόνα του ιατρού, ως λειτουργός της υγείας, βάλλεται ανεπανόρθωτα, αμβλύνεται το αίσθημα ασφάλειάς του, με συνέπεια η πλειοψηφία των επιστημονικά άρτια καταρτισμένων Ελλήνων ιατρών να εγκαταλείπει το Ελληνικό Σύστημα Υγείας μεταναστεύοντας σε ανεπτυγμένα συστήματα υγείας του Εξωτερικού που τον αναγνωρίζουν, τον προστατεύουν και τον σέβονται.

Οι ιατροί των Πρωτοβάθμιων, Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων δημοσίων δομών υγείας, ως κύριοι εκπρόσωποι της δωρεάν υγείας, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες με προσωπικές θυσίες για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές αυξημένες ανάγκες και στις σύγχρονες απαιτήσεις του ιατρικού λειτουργήματος σε συνθήκες υποστελέχωσης, οικονομικής ασφυξίας και συνεχούς περιορισμού των διαθέσιμων πόρων για την υγεία.

Όσο για τις δομές της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το περιβάλλον παραμένει μη ευνοϊκό. Οι συνθήκες εργασίας των ιατρών της περιφέρειας είναι αντίξοες. Καλούνται να επιτελέσουν πολλαπλούς ρόλους, όπως του νοσηλευτή, του τραυματιοφορέα, του διοικητικού, του τηλεφωνητή, υπηρετώντας σε δομές με ανύπαρκτη φύλαξη, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν σε επεισόδια άσκησης βίας εναντίον τους που κατά καιρούς συμβαίνουν. Με πενιχρά μέσα και πόρους, χωρίς κάλυψη κρατικής αστικής ευθύνης, οι Πρωτοβάθμιοι Ιατροί με αυταπάρνηση μοχθούν και ρισκάρουν καθημερινά για να τις διατηρούν ποιοτικά λειτουργικές, ικανοποιώντας τις ανάγκες των ευπαθών πληθυσμών της περιφέρειας. Η ευθύνη, λοιπόν, είναι μεγάλη, η στήριξη ανύπαρκτη και τα μέσα ανεπαρκή.

Χρειάζεται ψυχραιμία, περισυλλογή, αυτοκριτική αλλά και ευαισθητοποίηση και συντονισμένη προσπάθεια από ΟΛΟΥΣ, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της δικαστικής δίωξης των λειτουργών της υγείας, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος και να προασπισθεί η επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια του ιατρού έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει απρόσκοπτα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ν. Ρεθύμνης
“ΣΥΓΕΝΙΑΡ”».

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version