Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Περπατούσε αμέριμνος στην παραλία μέχρι που είδε μπροστά του μια… σμέρνα! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

σμέρνα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας αναγνώστης του Daynight.gr κατέβηκε για την καθιερωμένη του βόλτα στην παραλία Ρεθύμνου, όταν συνάντησε ξαφνικά στην αμμουδιά, τυλιγμένη με μπετονιά μία… σμέρνα!

Η αλήθεια είναι πως η όψη της και μόνο σου προκαλεί ένα μίνι δέος και -γιατί όχι- φόβο, καθώς τα δόντια της φαντάζουν απειλητικά.

Ίσως και αυτό να είναι το στοιχείο που έχει κατατάξει την  σμέρνα (ή αλλιώς αδόντας, ασμηναριά, σμηνιέρα, σμύναιρα, σμύναιρη, σμύρενα και σμύρνα), σε μια σειρά από αστικούς μύθους, οι οποίοι οδήγησαν τον κόσμο να προσδώσει στη σμέρνα… δολοφονικά χαρακτηριστικά.

 

 

Παρ’ όλα αυτά, όπως μας ενημερώνει το naturagraeca.gr η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η σμέρνα στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ομορφότερα ψάρια των θαλασσών μας. Το χρώμα της είναι σκούρο καφετί-σοκολατί με  κίτρινες μαρμαρώσεις. Το σώμα της είναι επίμηκες, οφιοειδές και το κεφάλι ογκώδες.  Τα μεγάλα σαγόνια της κλείνουν σε όλο το μήκος ενώ τα πολυάριθμα δόντια της είναι κωνικά, μακριά και κοφτερά. Στον ουρανίσκο της έχει ένα αδένα με δηλητήριο που επικοινωνεί με ένα δόντι. Όταν δαγκώσει ένα υποψήφιο θήραμα χύνει μέσα του το δηλητήριο και το παραλύει, όπως ακριβώς κάνουν τα δηλητηριώδη φίδια. Σε όλο της το κορμί εκκρίνει μια βλέννα που την βοηθάει τόσο στο κολύμπι όσο και στην προστασία από τα παράσιτα ενώ στο αίμα της υπάρχει μια τοξική ουσία. Όλα τα παραπάνω εξελικτικά χαρακτηριστικά είναι που κάνουν την σμέρνα έναν από τους κορυφαίους κυνηγούς του βυθού.

Η σμέρνα διακρίνεται για τον αρπακτικό της χαρακτήρα. Η τρομακτική της όμως όψη δεν πρέπει να ξεγελάει. Όπως και τα περισσότερα ζώα, δεν επιτίθεται σε ανθρώπους εκτός και αν προκληθεί. Γενικά οι μικρές σμέρνες φοβούνται και κρύβονται γρήγορα, οι λίγο μεγαλύτερες δείχνουν μια πιο άγρια συμπεριφορά ενώ οι πολύ μεγάλες έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση και απλά περιεργάζονται με καχυποψία  για λίγο τον άνθρωπο και μετά αποσύρονται με αργές κινήσεις. Οι περισσότερες σμέρνες δείχνουν πολύ εύκολα στον πολύ μεγαλύτερο άνθρωπο ότι είναι ανεπιθύμητος με δυνατά τινάγματα και άγριες δαγκωματιές στο νερό. Ένα συχνό λάθος που γίνεται από τους καταδύτες και αφορά την επικινδυνότητα της σμέρνας είναι ότι το ψάρι, αν και είναι πιο τρομακτικό όταν ανοίγει το στόμα και όχι όταν το έχει κλειστό, στην πραγματικότητα είναι πιο ακίνδυνη όταν ανοιγοκλείνει το στόμα καθώς έτσι αναπνέει ενώ όταν κλείσει το στόμα έχει ήδη πάρει ανάσα και είναι έτοιμη να επιτεθεί. Οι περισσότερες επιθέσεις σε καταδύτες συμβαίνουν αφού η σμέρνα έχει χτυπηθεί με καμάκι και μάχεται για την επιβίωση της αλλά δεν είναι και λίγοι οι τραυματισμοί σε καταδύτες που ξαπλώνουν πάνω στα βράχια εγκλωβίζοντας το ψάρι στο θαλάμι του.

Όπως και να ΄χει όμως αυτό το θαυμαστό ψάρι των θαλασσών μας θα πρέπει να εκλαμβάνεται γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Ένας ατρόμητος κυνηγός, ικανός να πουλήσει το τομάρι του ακριβά και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί σε οτιδήποτε αποτελεί θήραμα ή απειλή. Η εκλαϊκευμένοι χαρακτηρισμοί της πονηριάς και του δόλου θα έπρεπε να αντικατασταθούν, με σεβασμό προς τη σμέρνα, από αυτούς του θάρρους, της δύναμης και της αντοχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ