Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ποιος έφτιαξε αυτό το πανέμορφο καμπαναριό στο Νεύς Αμάρι;

Δημοσιεύτηκε

στις

Νευς Αμάρι
Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
185 Shares

Σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το ναό της Παναγίας και του Σωτήρος στο Νευς Αμάρι είναι κτισμένο, πάνω σε βράχο, ένα εντυπωσιακό πυργόμορφο κωδωνοστάσιο και είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς επισκεπτόμενος τον οικισμό.

Ξεχωρίζει από μακριά κι είναι ενδιαφέρουσα η αρχιτεκτονική του. Από την κορυφή του μπορεί κανείς να θαυμάσει όλο τον οικισμό αλλά και το όμορφο φυσικό τοπίο του Αμαρίου.

Κατασκευάστηκε το 1908-9 από έναν καλό, ντόπιο, λαϊκό τεχνίτη, τον Συμεών Σπυριδάκη.

Το διώροφο κτίσμα του έχει ύψος 8,50 μέτρα και πλάτος 2,50. Στην κορυφή του μπορεί να φθάσει κάποιος από στενή εσωτερική σκάλα.

Η βόρεια και δυτική πλευρά του πατούν κατευθείαν στο βράχο ενώ η νότια και ανατολική σε τεχνητό πλάτωμα. Το κατώτερο τμήμα επιστέφει λαξευτό γείσο, με έντονη προεξοχή.

Πάνω σε αυτό οκτώ κιονίσκοι σχηματίζουν τέσσερα δίλοβα ανοίγματα. Στο δε τύμπανο της κάθε πλευράς ανοίγεται επιμελημένος κυκλικός φεγγίτης. Οι γωνίες του τονίζονται από εξέχοντες κιονίσκους, οι οποίοι πατούν στα κιονόκρανα και στηρίζουν το λαξευτό γείσο της στέγης. Η στέγη του καμπαναρίου εσωτερικά διαμορφώνεται σε τρουλίσκο ενώ εξωτερικά είναι τετράπλευρη.

Η ενδιαφέρουσα αυτή μορφή κωδωνοστασίου, που επιχωριάζει στην περιοχή του Αμαρίου, εμπεριέχει στοιχεία από την αρχιτεκτονική της όψιμης Βενετοκρατίας, τα οποία πέρασαν στην τοπική λαϊκή παράδοση, σε συνδυασμό με τάσεις νεοκλασικισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Dias έγιναν, πριν από χρόνια, εργασίες στερέωσης του κωδωνοστασίου και ανακατασκευής του κονιάματος της στέγης του. Επίσης αντικαταστάθηκαν φθαρμένοι λίθοι στους φεγγίτες και τα γείσα της στέγης.

Παράλληλα τοποθετήθηκε ανοξείδωτο κιγκλίδωμα στον όροφο. Ξύλινη πόρτα έκλεισε το χώρο ενώ κλιμακωτή πρόσβαση δημιουργήθηκε στην ανατολική πλευρά του. Οι εργασίες έγιναν υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Κ. Ουρανού και του αρχαιολόγου Κ. Γιαπιτσόγλου.

Ο Συμεών Σπυριδάκης

Όπως μας ενημέρωσε ο Χαράλαμπος Αγγελάκης, ο Συμεών Σπυριδάκης ήταν πρωτομάστορας από το Μέρωνα Αμαρίου κι είχε 9 γιούς επίσης τεχνίτες.

Μαζί κατασκεύασαν το καμπαναριό στο Νευς Αμάρι και στο Μέρωνα, που είναι πανομοιότυπο, στην Βισταγή και τον Αη Γιώργη στο Φουρφουρά.

Θρυλείται επίσης ότι συμμετείχε -αν δεν ήταν υπεύθυνος-στην κατασκευή της κάμερας του Σίμα (δείτε εδώ).Λέγεται μάλιστα πως επειδή  ήταν υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη γέφυρα, ονομάστηκε Σίμα, από παραφθορά του ονόματος του, Συμεών.

Πηγή: e- stories kritis
Αρχαιολογικό Δελτίον 55 (2000)
Φωτο: apopsilive.gr

Νευς Αμάρι
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap