Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Με ταχείς ρυθμούς η αποτίμηση και καταγραφή των ζημιών

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης του οδικού δικτύου- Τρέχουν οι διαδικασίες για την άμεση χρηματοδότηση και έναρξη των εργασιών αποκατάστασης

Με ταχείς ρυθμούς προχωράνε οι διαδικασίες για την αποτίμηση και καταγραφή των ζημιών στο Ρέθυμνο μετά την κακοκαιρία που έπληξε στα τέλη Φεβρουαρίου περιοχές αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές.

 

Στο Ρέθυμνο βρίσκεται από τα μέσα της εβδομάδας κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου με έμπειρους μηχανικούς που πραγματοποιούν αυτοψία και καταγράφουν το μέγεθος των ζημιών προκειμένου άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και αποκατάστασης.

 

Στο μεταξύ, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης τρέχει τις διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τα προγραμματισμένα έργα αλλά και τα έργα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη μάλιστα σε εξέλιξη είναι εργολαβίες για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και την επαναφορά τους στην κυκλοφορία.

 

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνως Αλεφαντινός: «Στο Ρέθυμνο βρίσκεται κλιμάκιο από την Αθήνα, δύο πολύ έμπειροι πολιτικοί μηχανικοί και ένας πολεοδόμος μηχανικός. Χθες, επισκεφτήκαμε όλο το Ανατολικό Ρέθυμνο για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών, ώστε όταν φύγουν να μεταφέρουν στη διεύθυνσή τους την εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος και οι υποδομές του μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συμφώνησαν απόλυτα με τον τρόπο που είχαμε εκθέσει την κατάσταση. Επισκέπτονται το Δυτικό Ρέθυμνο και θα μεταφέρουν την εικόνα του τι έχει συμβεί ούτως ώστε να διεκδικήσουμε αυτό που οφείλει το κεντρικό κράτος να κάνει να βρίσκεται κοντά στους δήμους και τις περιοχές που έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα.Ήταν πολύ θετική αυτή η επίσκεψη, προσωπικά με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση του υπουργείου για να γίνει αυτή η πραγματογνωμοσύνη και η επί τόπου επίσκεψη. Βλέπω ότι τα πράγματα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς για να μπορέσουμε το συντομότερο ξερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες να μπούμε και να επανέλθουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στους κανονικούς μας ρυθμούς».

 

Σε ό,τι αφορά τα όσα είναι ήδη σε εξέλιξη ο κος Αλεφαντινός επεσήμαινε: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει με 400 χιλιάδες ευρώ που έχουν μοιραστεί ανά 100 χιλιάδες σε κάθε κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνης και τώρα άμεσα ξεκινάμε και με άλλες 500 χιλιάδες, δύο εργολαβίες, μια για το Ανατολικό Ρέθυμνο 250 χιλιάδες ευρώ και μια για το Δυτικό 250 χιλιάδων ευρώ. Είναι τα άμεσα τα οποία εκτελούμε αυτή τη στιγμή καθαρίζοντας τους δρόμους, επαναφέροντας στην κυκλοφορία εκτιμώντας την κατάσταση».

 

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

 

Η αρχική εκτίμηση των υπηρεσιών επιβεβαιώνεται καθώς μετά και από την αυτοψία των κλιμακίων διαπιστώνεται πως ο Δήμος Ρεθύμνης έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές πολλών χιλιομέτρων σε σημεία του οδικού δικτύου, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στα σημεία των Ανατολικών περιοχών και κυρίως σε ζημιές που είναι κάτω από το έδαφος και το οδόστρωμα. Όπως εξήγησε ο κος Αλεφαντινός: «Έχουμε εκτεταμένες ζημιές μικρότερες αλλά σε πολλά χιλιόμετρα. Το έντονο καιρικό φαινόμενο των 40 ωρών βροχόπτωσης βρήκε ήδη το χώμα στην ύπαιθρο ποτισμένο και γεμάτο υγρασία, και είχαμε πολλές υποχωρήσεις υδάτινων όγκων. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και με τις πτώσεις στους δρόμους αλλά αυτό που δεν βλέπει ο κόσμος είναι τι έχει συμβεί κάτω από τους δρόμους, ιδιαίτερα Ανατολικά που είναι τα ρέματα σε Σφακάκι, Σταυρωμένου, Πηγή και Πλατανιά. Εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε με ποια μέθοδο, γρήγορη και ασφαλή να επανέλθουμε στην κανονική μας κατάσταση. Ευτυχώς κηρύξαμε άμεσα το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ γιατί ξεπερνάμε γραφειοκρατικές διαδικασίες οπότε μπορούμε να ενεργήσουμε γρήγορα. Το θέμα είναι ότι σαν τεχνική υπηρεσία ήταν ήδη βεβαρυμμένο το πρόγραμμά μας και τώρα εμβόλιμα υπάρχει η κατάσταση αυτή που πρέπει να πάρει προτεραιότητα. Σύγχρονος όμως έχουμε μέχρι τέλος του μήνα να καταθέσουμε το 16ο δημοτικό για να ενταχτεί στο Φιλόδημο, έχουμε το κτήριο της Φιλαρμονικής, το γήπεδο στα Ρούστικα και την Αμνάτο που είναι έργα 6,5 εκατομμύριων και δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Η τεχνική υπηρεσία ξεπερνά τον εαυτό της αυτή την περίοδο».

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ

Όπως εξήγησε ο κος Αλεφαντινός, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αυτοψίας στις κατοικίες δημοτών που έχουν υποστεί πλημμύρες και φθορές από την κακοκαιρία, μια διαδικασία που όπως επεσήμανε ο ίδιος ήταν πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί νωρίτερα και έτσι παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει και αυτό ολοκληρωθεί.

 

 

Πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων και κατεπειγουσών αναγκών

Επιπλέον οκτώ άτομα θα ενισχύουν τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για την αντιμετώπιση των έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών μετά την κακοκαιρία που έπληξε το Νομό.

Αναλυτικά, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οκτώ ατόμων για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων, εκτάκτων και κατεπειγουσών αναγκών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης- Περιφέρειας Κρήτης, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η κήρυξη των τεσσάρων εκ των πέντε δήμων του νομού Ρεθύμνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως και 27.10.2019.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι από Τρίτη 26.03.2019 έως και Δευτέρα 01.04.2019.

Το κείμενο της προκήρυξης βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης www.crete.gov.gr ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα Προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στα τηλέφωνα: 28313 40721 & 28313 40735).

 

 

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ ΠΡΟΣ ΜΥΡΘΙΟ

 Κλειστό παραμένει το τμήμα της επαρχιακής οδού 16 «Μύρθιος- διακλάδωση με Ε.Ο 13 (Αμαριώτικος)» σύμφωνα με ανακοίνωση απ τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Ο δρόμος παραμένει κλειστός, λόγω των σημαντικών τμηματικών καταστροφών, που έχει υποστεί και που καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την κυκλοφορία οχημάτων σ’ αυτό.

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap