Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Με ελπίδες και εκπτώσεις η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις


Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή πρώτη μέρα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου στο Ρέθυμνο περιορίστηκε σε αναγνωριστικές ματιές με υποτονική κίνηση, που αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες, ο εμπορικός κόσμος του νομού εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένος από την απόφαση επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μετά από δυο και πλέον μήνες που βρίσκονταν σε καθεστώς lockdown.
Οι επαγγελματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι από το άνοιγμα των καταστημάτων και παρότι η κίνηση για πρώτη ημέρα δεν είναι η αναμενόμενη λόγω καιρού ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Το άνοιγμα των καταστημάτων συνοδεύεται με μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ως και τις 15 Μαρτίου στην Κρήτη.
Αν και δεν υπάρχει πλέον ραντεβού καταστηματάρχη με πελάτη, οι καταναλωτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τους χρονικούς περιορισμούς για τις μετακινήσεις τους. Οι πελάτες κατά την επίσκεψή τους στο κατάστημα και κατά την αναμονή τους στο ταμείο πρέπει να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων, όπως υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας. Θα πρέπει να μετακινούνται στέλνοντας το απαραίτητο sms στο 13033 και μετακίνηση 2, όπου ο πελάτης θα φτάνει στο κατάστημα της επιλογής του για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια χωρίς ραντεβού αλλά έχοντας διαθέσιμο χρόνο μόνο δύο ώρες.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, καλεί τους καταναλωτές και τους συναδέλφους του εμπόρους να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα. Επισημαίνει πως προαιρετικά τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή και καλεί τους καταναλωτές να επιλέξουν για τις αγορές τους τις τοπικές επιχειρήσεις «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιτέλους επαναλειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας. Το άνοιγμα των καταστημάτων συνοδεύεται από μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και υπάρχει μια αισιοδοξία πλέον για το αύριο. Το προτεινόμενο ωράριο είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ για να έχει ο καταναλωτής άνεση χρόνου και να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα και να μπορεί με ασφάλεια να εξυπηρετηθεί. Επίσης την Κυριακή όποια καταστήματα επιθυμούν μπορούν να είναι ανοιχτά. Οι εκπτώσεις στην Κρήτη θα διαρκέσουν ως τις 15 Μαρτίου -οι χειμερινές είναι μέχρι τέλος Φλεβάρη και ακολουθεί για το νησί η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που τις παρατείνει για 15 ακόμα μέρες. Θα πρέπει όλοι, καταναλωτές και επιχειρηματίες, να τηρούμε κατά γράμμα τα μέτρα, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Σαν Εμπορικός Σύλλογος καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τια τοπικά καταστήματα και όχι τις πολυεθνικές γιατί έτσι τα χρήματα αυτά θα μείνουν στην τοπική οικονομία» τόνισε ο κ. Πολιουδάκης.

Αγωνία εμπόρων για τις ακάλυπτες επιταγές

Την αγωνία τους για τις ακάλυπτες επιταγές εκφράζουν με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης οι έμποροι της Κρήτης. Όπως αναφέρει η Παγκρήτια Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων το λιανεμπόριο αποτελεί το πλέον αδικημένο κομμάτι του οικονομικού κυκλώματος, καθώς όλα τα βοηθήματα και μέτρα στήριξης που δόθηκαν αναφορικά με την πληρωμή των επιταγών είχαν ως αποτέλεσμα οι έμποροι που βρίσκονται σε ρόλο κομιστών των επιταγών να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα και μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη αναφέρει:
«Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.
Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.
Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.
Σας υπενθυμίζουμε όμως, ότι το εμπόριο, είναι το πιο αδικημένο μέρος του οικονομικού κυκλώματος.
Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.
Κύριοι Υπουργοί,
Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.
Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.
Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 50%, της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας».
Πηγή: rethnea


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ