Βρειτε μας στα Social Media
 

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: 30 ειδικοδυναμίτες από την Ολλανδία τίμησαν τη Μάχη της Κρήτης! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τριάντα στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων της Ολλανδίας που συμμετέχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στον Λόφο Α στα ανατολικά προάστια, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν εκ τους σύνεγγυς την περιοχή που δόθηκε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και ευχήθηκαν ωστόσο να μην χρειαστεί να τις εφαρμόσουν ποτέ στην πράξη.

Ελαιώνες, κάποια σπίτια σε ένα ύψωμα. Είναι ο αλλοτινός επονομαζόμενος Λόφος Α, όπου είχαν οχυρωθεί οι Έλληνες πολεμιστές με τους συμμάχους για να αποτρέψουν την γερμανική κατοχή.

Τότε το Ρέθυμνο διέθετε στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο εποφθαλμιούσαν οι αντίπαλοι μετά την κατάληψη αυτού στο Μάλεμε. 30 στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων της Ολλανδίας βρέθηκαν επιτόπου και στην ευρύτερη περιοχή για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Αυτό που είδαμε εδώ είναι ότι οι Γερμανοί περικυκλώθηκαν και οι στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό, μπόρεσαν να τους συγκρατήσουν σε ένα σημείο. Δυστυχώς όμως επειδή οι Γερμανοί είχαν πετύχει σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του νησιού, οι Αυστραλοί έπρεπε να υποχωρήσουν και να αναχωρήσουν από το Ρέθυμνο. Για εμάς είναι σημαντικό να δούμε πώς έλαβαν τις αποφάσεις τους και πώς κύλησε η μάχη, με την ελπίδα να μην χρειαστεί ξανά να πολεμήσουμε στο μέλλον.

Τους Ολλανδούς στρατιωτικούς ξενάγησαν στα σημεία και τα μνημεία του πολέμου στα ανατολικά προάστια του Ρεθύμνου, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαμαλευρίου, Δημήτρης Σερλής, απαντώντας στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που ακολούθησαν.

Οι επισκέπτες εξεπλάγησαν από την δυναμική αντίσταση του κρητικού λαού που δεν θέλησε να συνεργαστεί με τους Γερμανούς παρά τη φτώχεια, την έλλειψη τροφής ακόμα και πολεμικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ό,τι μέσα μπορούσαν για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap