Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

γυναικών
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Δευτέρα και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης διοργάνωσε εσπερίδα, όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την βία κατά των γυναικών με τη συμμετοχή πλειάδας ομιλητών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσίασε η κοινωνιολόγος του Κέντρου, Ελένη Φουρναράκη, για το προφίλ του θύματος και του θύτη και τα στατιστικά που αφορούν το κέντρο και την αντιμετώπιση θυμάτων, που έχουν προσέλθει σε αυτό.

Όπως ανέφερε η κα Φουρναράκη, σε παγκόσμιο επίπεδο και με βάση τα στοιχεία από έρευνα των Ηνωμένων Εθνών προέκυψε ότι :

1) Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο, καθώς μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.

2) Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο, γι’ αυτό μάλιστα μιλάμε για το φαινόμενο της γυναικοκτονίας.

3) Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

4) Οι γυναίκες 15 – 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.

5) 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

6) 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

7) Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

8) Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 136 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Όπως σημείωσε η κα Φουρναράκη, σε ένα χρόνο, από τον Απρίλο του 2018 ως τον ίδιο μήνα του 2019, απευθύνθηκαν στο κέντρο συμβουλευτικής του δήμου Ρεθύμνου 136 γυναίκες.

Το 90% των γυναικών είναι Ελληνίδες, ενώ μόνο το 10% είναι αλλοδαπές. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης οι γυναίκες αυτές σε ποσοστό 13,3% έχουν τελειώσει το δημοτικό, το 15% έχει τελειώσει μέχρι και το γυμνάσιο, το 23,9% είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 16,8% έχει κάνει μεταλυκειακές σπουδές, το 9,7% είναι απόφοιτες τεχνολογικής εκπαίδευσης, το 17,7% είναι απόφοιτες πανεπιστημίου ενώ για το 3,5% δεν έχουμε στοιχεία για το μορφωτικό τους επίπεδο. Όσον αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση το 41,6% των γυναικών είναι παντρεμένες, το 15,4% είναι άγαμες, το 20,4% βρίσκονται σε διάσταση με το σύντροφο τους και το 15,4% είναι διαζευγμένες. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνονται οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας, που συμβιώνουν με τον σύντροφο τους και αυτές οι οποίες δεν επιθυμούσαν να δηλώσουν την οικογενειακή τους κατάσταση.

Στον εργασιακό τομέα τώρα, το 47% των γυναικών είναι άνεργες, το 43% είναι εργαζόμενες, το 3% παίρνουν κάποια σύνταξη, ενώ για το 7% δεν έχουμε στοιχεία για την επαγγελματική τους κατάσταση. Την ηλικία την χωρίσαμε σε δεκαετίες και προέκυψαν τα εξής : κάτω των 25 ετών είναι το 10% των γυναικών, από 26-35 ετών είναι το 22%, από 36 έως 45 ετών είναι το 39%, από 46 έως 55 ετών είναι το 20%, από 56 έως 60 ετών είναι το 5% και από 60 ετών και πάνω είναι μόλις το 4% των γυναικών.

 

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ

Το είδος της βίας που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν αυτές οι γυναίκες σε ποσοστό 85% αφορούσε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, το 2% κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, το 1% κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού, το 3% των γυναικών δήλωσε πως δέχτηκε άλλο είδος βίας όπως για παράδειγμα, βία στον εργασιακό χώρο, βία από κάποιον άγνωστο άνθρωπο προς αυτές, βία από κάποιο πρόσωπο της γειτονιάς τους ή βία από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που μένουν. Όμως, για το 9% των γυναικών που απευθύνθηκαν στο κέντρο, ενώ κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα βίας δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. «Από τα δεδομένα που μόλις είδαμε είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα στην οικογένεια βρίσκεται και στην δική μας τοπική κοινωνία, έτσι, η λειτουργία των δομών και η υιοθέτηση πολιτικών για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου κρίνεται αναγκαία και στη πόλη μας, ώστε η κάθε γυναίκα να μπορεί να ζητήσει βοήθεια και να απεγκλωβιστεί από το αρρωστημένο περιβάλλον που ζει χωρίς ανασφάλεια για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της», ανέφερε η κα Φουρναράκη.

Το 60% των γυναικών δήλωσαν πως ο δράστης είναι ο σύζυγος είτε ο νυν είτε ο πρώην, το 8% δήλωσαν πως δέχτηκε βία από το σύντροφο είτε τον νυν είτε τον πρώην, το 16% δήλωσε πως ένα άλλο μέλος της οικογένειας είχε βίαιη συμπεριφορά όπως μητέρα/πατέρας, αδελφή/ος, πεθερά/ος, γιαγιά/παππούς κλπ. Το 9% των γυναικών κατήγγειλε ότι δέχτηκε βία από άνθρωπο εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ το 7% των γυναικών δεν έδωσε στοιχεία για το ποιά ήταν η σχέση τους με το δράστη. Και αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες με το μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 84% να δηλώνει πως τη βιώνει μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας.

 

 

ΟΙ ΘΥΤΕΣ

Το 95,2% των θυτών είναι άνδρες, ενώ το 4,7% είναι γυναίκες. Η ηλικία και εδώ είναι χωρισμένη σε δεκαετίες και έχουμε τα εξής αποτελέσματα: κάτω των 25 ετών είναι το 2,3%, από 26-35 ετών είναι το 11,7%, από 36-45 ετών είναι το 36,4, από 46-55 ετών είναι το 29,4%, από 56-60 είναι το 5,8% και από 60 ετών και πάνω είναι το 12,9% των θυτών. Στον τομέα της εκπαίδευσης το 1,1% των δραστών έχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, το 9,4% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, στα ίδια ποσοστά του 4,7% είναι απόφοιτοι τεχνολογικών σπουδών και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το 31,7% ενώ το 17,6% έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Το 25,8% των δραστών είναι απόφοιτοι δημοτικού ενώ το 3,5% είναι αναλφάβητοι. Στον τομέα της εργασίας το 75,2% των δραστών είναι εργαζόμενοι, το 7,5% είναι άνεργοι και το 16,4 % είναι είτε συνταξιούχοι ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές. Η οικονομική τους κατάσταση κυμαίνεται από πολύ καλή έως πολύ κακή. Πιο συγκεκριμένα, το 17,6% των δραστών έχει πολύ καλή οικονομική κατάσταση, το 32,9 % έχει καλή οικονομική κατάσταση, το 30,5% έχει μέτρια οικονομική κατάσταση, το 12,9% έχει κακή οικονομική κατάσταση και το 3,5% έχει πολύ κακή κατάσταση. Για το 1,1% δεν υπάρχουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. Προκύπτει, δε, πως οι κακές οικονομικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την κακοποιητική συμπεριφορά καθώς από εδώ φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών βρίσκεται σε μέτρια έως και καλή οικονομική κατάσταση.

Ανάμεσα στα στοιχεία, ενδιαφέρον έχει το αν οι δράστες είναι χρήστες ουσιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 62,3% δεν είναι χρήστες, το 31,7% είναι χρήστες, ενώ για το 5,8% δεν έχουμε στοιχεία. Από τα άτομα που κάνουν χρήση, το 88,8% κάνουν χρήση αλκοόλ και το 18,5% είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Άλλο ένα σημείο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν οι δράστες ήταν οι ίδιοι θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν. Φάνηκε από τα στοιχεία πως το 41,1% είχαν δεχτεί βία στην οικογένεια τους, το 21,2% δεν είχε δεχτεί βία ενώ για το 36,5% δε γνωρίζουμε αν υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά τα δεδομένα πιθανόν επιβεβαιώνεται η θεωρία που λέει ότι, τα άτομα που μεγαλώνουν βιώνοντας σκηνές κακοποίησης είναι περισσότερο πιθανό στο μέλλον να ασκήσουν και τα ίδια τη βία που έζησαν και από θύματα να μετατραπούν σε θύτες.

 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΤΗ

Τέλος, η κα Φουρναράκη «έχτισε» στην παρουσίαση της το προφίλ του θύματος και του θύτη ως εξής:

«Το θύμα είναι Ελληνίδα με απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παντρεμένη με παιδιά, συνήθως άνεργη και ηλικίας 36-45 ετών. Συχνά είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ο δράστης είναι ο σύζυγος της είτε ο νυν είτε ο πρώην. Από την άλλη ο θύτης είναι άνδρας, Έλληνας, από 36 – 45 ετών και αυτός, απόφοιτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργαζόμενος με καλή οικονομική κατάσταση. Δεν είναι χρήστης ουσιών όμως έχει βιώσει τη βία στο οικογενειακό του περιβάλλον».

 

 

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΤΟΥΠΟΛΗΣ

Στο περιεχόμενο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) και τη σημασία της για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» αναφέρθηκε η Βασιλική Πετούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης – Διευθύντρια Εργαστηρίου Φύλου.

«Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα εξαιρετικό κείμενο, διότι είναι το πρώτο κείμενο που προσπαθεί να ενοποιήσει ρυθμιστικά τον ορισμό, την αντιμετώπιση, αλλά και την καταγραφή του φαινομένου για να γνωρίζουμε τι γίνεται.

Επιβάλλει πρόληψη, ποινικοποίηση συμπεριφορών, συνέργειες με διάφορους φορείς για την αντιμετώπιση της βίας, επιβάλει στα κράτη να καταγράφουν το φαινόμενο, επιβάλει την τιμωρία του θύτη. Και μέσα στις δράσεις ποινικοποίησης και αντιμετώπισης, υποχρέωση των κρατών είναι να φτιάξουν το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε η αστυνομία να μπορεί, αλλά και να υποχρεώνεται να επέμβει, διότι αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι», σημείωσε η κα Πετούση, η οποία αναφερόμενη στο εάν υπάρχει σήμερα ένταση του φαινομένου ή αν απλά περισσότερη καταγραφή του, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα και σήμερα τα θύματα φοβούνται ή ντρέπονται να μιλήσουν.

«Επομένως οι καταγραφές που όντως είναι αυξητικές μπορεί να οφείλονται και σε αύξηση του φαινομένου και σε αύξηση της καταγραφής του φαινομένου. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχει μια ένταση στο φαινόμενο διότι αν δούμε και σε τι καταστάσεις ζούμε, δηλαδή, εάν εντάξεις στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και τις εμπόλεμες καταστάσεις, όλα αυτά εντείνουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Πρέπει όμως να το σημειώνουμε και να το θυμόμαστε πάντα ότι δεν αφορά μόνο κάποιες γυναίκες, αφορά όλες τις γυναίκες, δυνητικά, χωρίς να υπάρχει διάκριση σε επίπεδο εκπαίδευσης, κοινωνικής τάξης κ.α. Με απλά λόγια, δεν κάνει διακρίσεις το φαινόμενο».

Όσο για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις καταστάσεις βίας κατά των γυναικών, η κα Πετούση συμπλήρωσε: «Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η κύρια αιτία είναι η κατανόηση της διαφορετικότητας, της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δηλαδή, για να έχεις αυτό το φαινόμενο πρέπει να έχεις ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Να έχεις ή και να θεωρείς ότι έχεις. Υπάρχουν συνθήκες ανισότητας ακόμα και σήμερα, μην νομίζουμε ότι έχουν εξαλειφθεί οι συνθήκες ανισότητας. Βεβαίως έχουμε πρόοδο σε διάφορους τομείς και σε διάφορες χώρες, αλλά δεν είναι η πραγματικότητα για όλους έτσι».

Για τον δικό του ρόλο στην εξέταση θυμάτων βίας μίλησε ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης, που ξεκαθάρισε πως οι γυναίκες που φτάνουν στο δικό του γραφείο είναι πολύ λιγότερες από τον πραγματικό αριθμό.  «Τα περιστατικά που καταγγέλλονται και φτάνουν στον ιατροδικαστή για εξέταση είναι τα λιγότερα. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών. Αυτό που μπορώ να πω σαν εμπειρία και συμπέρασμα είναι ότι θα έρθει η γυναίκα μετά την τρίτη ή τέταρτη ή και πέμπτη φορά. Όσον αφορά στην βαρύτητα τα ίδια πράγματα γίνονται όπως και δέκα χρόνια πριν, σπάνια καταλήγουν σε θάνατο τα περιστατικά, συνήθως είναι θλαστικές κακώσεις, απλή σωματική βλάβη που όμως κάποιες φορές αν επαναλαμβάνεται αυτό μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες για την υγεία της άτυχης γυναίκας.

Όταν φτάνει μια γυναίκα σε μένα, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζω έναν φοβισμένο άνθρωπο, βέβαια μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος μου είναι λίγο περίεργος διότι πάντα πρέπει να κρατάω μια αντικειμενικότητα γιατί ναι μεν από το ιστορικό μπορεί να προκύπτουν διάφορα και μετά από την αντικειμενική εξέταση, μπορεί να προκύψουν ευρήματα. Πάντα όμως έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο, διότι όπως αντιλαμβάνεστε συντάσσεται μία έκθεση η οποία θα πάει μετά την ανακριτή αρχή και κάποιος θα οδηγηθεί κάποια στιγμής στο δικαστήριο», κατέληξε.

Στην εσπερίδα μίλησε και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Στέλιος Σταυρουλάκης, όπως και η παιδοψυχίατρος Αλεξάνδρα Νικολάου και η Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου Αναστασία Μαράκη.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τη Στέλλα Σειραγάκη, τον Αντώνη Παπαδομανωλάκη και τον Θανάση Παπαθανασίου.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αλεξία Βαονάκη, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

Στον προθάλαμο της αίθουσας εκδηλώσεων στο Σπίτι του Πολιτισμού φιλοξενήθηκαν πορτρέτα γνωστών ρεθυμνιωτών, όλων ανδρών, με μηνύματα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Πηγή: goodnet

γυναικών
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

σχολια αναγνωστων

ΡΕΘΥΜΝΟ

Διασωληνώθηκε 54χρονη με κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κορονοϊός

Διασωληνώθηκε η 54χρονη γυναίκα με κορονοϊό που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.

Την ίδια στιγμή στην κλινική covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται δύο ασθενείς θετικοί σε κορονοϊό και τρεις ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περιμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Σπίτι του Πολιτισμού από τα 100 που έγιναν βρέθηκαν δυο θετικά ενώ σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη έγιναν 112 rapid test  από το οποία το ένα θετικό.

Πηγή: rethnea.gr

κορονοϊός
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύτηκε

στις

ελληνική σημαία
1 Share

200 χρόνια από την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της πατρίδας και το Ρέθυμνο βάζει το γιορτινά του για να τιμήσει τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με εκδηλώσεις ειδικού θεματικού σχεδιασμού, πανελλαδικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος. 

Σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 1821», την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τα Μουσεία και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου, Καλλιτέχνες, τους λοιπούς Δήμους του Νομού μας και σύμφωνα, πάντα, με τις οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων, οργανώνουν μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη συμμετοχή της Κρήτης και τους διαρκείς αγώνες της για Ελευθερία.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:  

 

 • Έκθεση «Το ελληνικό σχολείο και το 1821», Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης

Διάρκεια: Τετάρτη 16 Ιουνίου – Κυριακή 27 Ιουνίου, στο Σπίτι Πολιτισμού

 Εγκαίνια Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021  

Περιεχόμενο: 48 σχολικές πινακίδες ηρώων 1821 (μεταξύ των οποίων και της Κρήτης), 4χάρτες ιστορικοί (μεταξύ των οποίων και η Χάρτατου Ρήγα Βελενστινλή), φρονηματιστικές πινακίδες, εξομοιωμένη αίθουσα διδασκαλίας (πίνακας με έδρα και ξύλινα θρανία), διακοσμημένη με σημαιάκια, σχολικά βιβλία και τετράδια σχετικά με το 1821, κοντάρι κ.ά.

Επιμέλεια: δρ Χάρης Στρατιδάκης, Δέσποινα Μαυράκη

Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος: Γιώργος Κανακάκης

 

 • Υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) /

       Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ), «1821 Η  Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

 

Με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση –, η Έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Το περιεχόμενο αναπτύσσεται σε εκτυπωμένες επιφάνειες αναρτημένες σε ειδικάσχεδιασμένες ξύλινες κατασκευές και ο επισκέπτης μπορεί να  ντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες»  συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR codes. Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους νέους ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη, με υπεύθυνο συντονισμού τον επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του ΙΜΚ Αγησίλαο Καλουτσάκη.

 

Ιούλιος  2021

Εκδηλώσεις Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα  Ρεθύμνου 

Χώρος διεξαγωγής : Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 

 

 Σάββατο 10 Ιουλίου 2021:

Εικαστική ομαδική έκθεση με θέμα και τίτλο «ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ… παντιέρες, φλάμπουρα…»

Τα μπαϊράκια, προεπαναστατικά πολεμικά σήματα αναγνώρισης, που συσπείρωσαν

στη βάση τους ανθρώπινες επιδιώξεις για ελευθερία, έμειναν σαν ανοιχτό βιβλίο να μας διδάσκουν Ιστορία. Το ορατό κάλεσμα που ανέμιζε σε βουνοκορφές και θάλασσες, έδωσε ως σήμερα ένα όραμα ελευθερίας σε καλλιτέχνες όλων των εποχών και αφορμή για δημιουργία. Ιδίως σ’ αυτή την εποχή που οφείλουμε να αναλογιστούμε την Ιστορία και να σηκώσουμε ο καθένας το μπαϊράκι  της συλλογικής όσο και της προσωπικής Ελευθερίας που περνά πολύπλευρη κρίση στην

εποχή μας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τα εικαστικά μπαϊράκια από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αίθουσας εκθέσεων του Πυροβολικού στην Φορτέτσα Ρεθύμνου.

Σε συνεργασία με τους : Ορίζοντας Γεγονότων και Σύλλογος Καλλιτεχνών για την

προώθηση της Τέχνης κατARTι

 

Σεπτέμβριος 2021

Αίθουσα εκθέσεων του Πυροβολικού στη Φορτέτσα Ρεθύμνου

 

 • Ομαδική εικαστική έκθεση, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» 

Στην ομαδική αυτή έκθεση καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη καλούνται να αμφισβητήσουν, να απαντήσουν, να επαναδιατυπώσουν τις σκέψεις, τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις που τους θέσαμε πάνω στο θέμα της ελευθερίας και της πολιορκίας με την δική τους εικαστική ματιά, χρησιμοποιώντας όποιο εκφραστικό μέσο επιθυμούν, ώστε να γραφτεί ένα νέο εικαστικό μανιφέστο για την ελευθερία σε όλες τις μορφές της. 

Την επιμέλεια έχουν οι Κωνσταντίνος Καλφούντζος και Μαρία Τσουκνάκη.

Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της Τέχνης κατARTι.

 

 • Ομαδική εικαστική έκθεση, με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την συμβολή της Κρήτης σε αυτήν

Διοργάνωση: Συλλόγος  Ενεργών Πολιτών  Ρεθύμνου  «Σύνπολις»

 

 • Στήριξη έντυπης έκδοσης του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης για το 1821

 

Το 2021 εορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με πολλούς φορείς ανά τη χώρα να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις δράσεις τους.

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου ΠΚ από το 2008 και εξής έχει καθιερώσει έναν εναλλακτικό τρόπο για το εορτασμό της εθνικής επετείου για το ’21. Διοργανώνει Κυνήγι Θησαυρού (ΚΘ), προσπαθώντας να ξεπεράσει την τυποποίηση και τις στερεοτυπικές αναφορές που συνήθως επιβάλλει η τελετουργία των σχολικών εορτασμών. Χάρη στα ΚΘ, εισάγονται μαζί με την ιστορική γνώση οι έννοιες του παιχνιδιού, της δημιουργικότητας, της χαράς και της ομαδικής συνεργασίας. 

Το γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης προσεγγίζεται με βιωματικό τρόπο, οι μαθητές απολαμβάνουν τη διαδικασία και μυούνται στη κουλτούρα των ΚΘ που καλλιεργεί, άλλωστε, και η πόλη μας.

Ο σκοπός της έκδοσης εκτός από τον επετειακό έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα:

 • Το βιβλίο θα αποσταλεί σε σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα, δημόσιες κ.ά.

Βιβλιοθήκες, Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα, σε Μουσεία και Ιδρύματα

ώστε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικά προγράμματα.

 • Περιλαμβάνει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, που θα διευκολύνουν τους     εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν δικά τους ΚΘ, ανεξαρτήτως θεματικής.
 • Προβάλλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του σχολείου και θα αποτελέσει μια αναμνηστική παρακαταθήκη για τους Ρεθεμνιώτες αποφοίτους του, παροτρύνοντας και άλλες σχολικές μονάδες σε ανάλογες δράσεις.

 

 • Έκθεση φωτογραφίας “Blue”

 

Μια προσπάθεια φωτογραφικής αποτύπωσης και ερμηνείας του «μπλε», όπως καθημερινά το συναντάμ , από τα εθνικά σύμβολα ως το Αιγαίο.

 Η έκθεση είναι ομαδική με νέους αλλά και  καταξιωμένους φωτογράφους

Οργάνωση : Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου

 

Σάββατο  24  και Κυριακή  25 Ιουλίου 2021 

 • «Γιορτές των πόλεων»

 

Ο Δήμος Ρεθύμνου, διοργανώνει τις «Γιορτές Πόλεων» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821. Οι πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας συμμετέχουν σε μια πολυδιάστατη γιορτή,ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.

 

Κυριακή 1Αυγούστου 2021, ώρα 20.30  

 

 • Ομιλίες με θέμα «Κρήτη και 1821» 

Τόπος: Ρούστικα       

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Δήμος Ρεθύμνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουστίκων, οργανώνουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Ρούστικα Ρεθύμνης την Κυριακή 1/8/2021, ώρα 20.30 και θα περιλαμβάνει ομιλίες που θα αναφέρονται τόσο στο γενικότερο πλαίσιο της Επανάστασης του 1821 όσο και σε όψεις του εθνικού Αγώνα του 1821, στο Δυτικό Ρέθυμνο.

 

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, Φρούριο Φορτέτζα

 

 • Παράσταση:  Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη, σε όπερα του Δημήτρη Μαραμή

 

Η κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η παραγωγή και προβολή της πρωτότυπης όπερας «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)» του

Δημήτρη Μαραμή, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό, έργο του Νίκου Καζαντζάκη, Αποτελεί την κύρια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με τους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Κρήτης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου ,το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης και είναι μια πρωτότυπη παραγωγή, βασισμένη σε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο «επαναστατικά» έργα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο αντανακλάται το αιώνιο πάθος των Κρητών για την ελευθερία.

Το έργο του Δ. Μαραμή, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι σύγχρονη Λαϊκή Όπερα σε Δύο Πράξεις, για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα. Η σκηνοθεσία είναι της Έφης Θεοδώρου, οι στίχοι των χορικών είναι του

Σωτήρη Τριβιζά. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης – Δήμου Ηρακλείου, υπό τη Διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

 

 • Ομιλία με θέμα : Γεώργιος Σακόρραφος: Μια σημαντική μορφή της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη

Τόπος: Άγιος Κωνσταντίνος

Ομιλητές : 

Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Νικόλαος Δερεδάκης, Δάσκαλος- Ιστορικός ερευνητής.

 

Ο Γεώργιος Σακόρραφος ήταν μια από τις σπουδαιότερες μορφές, στρατιωτικές και πολιτικές, της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Γεννήθηκε το 1790 στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης και πέθανε στην Αθήνα το 1865. 

Ασχολούνταν με το ναυτικό εμπόριο, ενώ διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία στα νότια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Μυήθηκε νωρίς στη Φιλική Εταιρεία και μετά την έκρηξη της Επανάστασης στην Κρήτη, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, κυρίως στο διαμέρισμα του Ρεθύμνου. Στην επαναστατική κυβέρνηση της Κρήτης είχε διοριστεί Φροντιστής της Αστυνομίας, ενώ, μετά το 1825, ήταν μέλος του Κρητικού Συμβουλίου, μέχρι το 1830 που τελείωσε η επανάσταση. Στη συνέχεια μετανάστευσε στον νομό Αργολίδας όπου δόθηκαν στην οικογένειά του εθνικές γαίες για καλλιέργεια, ενώ τιμήθηκε από τον Βασιλιά Όθωνα με το αργυρό αριστείο για τους αγώνες του.

 

 • Ομιλία με θέμα : Ο Πύργος του Μπιριτσί Κουλέ στα Περιβόλια και η ομώνυμη μάχη κατά την επανάσταση του 1821

Τόπος: Περιβόλια

Ομιλητής: Νικόλαος Δερεδάκης, Δάσκαλος – Ιστορικός ερευνητής.

 

Από την εποχή της Βενετοκρατίας υπήρχε στην Κρήτη ένα εκτεταμένο δίκτυο παράκτιων πύργων για την ασφάλεια του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές.  Οι πύργοι αυτοί διατηρήθηκαν, αυξήθηκαν αριθμητικά και βελτιώθηκαν οχυρωματικά κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. 

Στα Περιβόλια του Ρεθύμνου, παραλιακά, υπήρχε η πρωτοσκοπιά, ή Μπιριτσί Κουλέ (πρώτος πύργος), επειδή ήταν ο πρώτος πύργος μετά το φρούριο του Ρεθύμνου. Κατά την επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου 1822, οι επαναστάτες, με συντονισμένες ενέργειές τους, κατέλαβαν τη γέφυρα του πλατανιανού ποταμού και από εκεί ξεκίνησαν επίθεση για να καταλάβουν τον Μπιριτσί Κουλέ. Η μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, ήταν σφοδρή και αμφίρροπη με τελικούς νικητές τους  επαναστάτες Κρήτες που καταδίωξαν τους Τούρκους μέχρι τα τείχη της πόλης, οι οποίοι είχαν μεγάλες απώλειες.

 

 • Ομιλία με θέμα: «Η προσφορά του Ιερολοχίτη Μάρκου Καλούδη στην επανάσταση του 1821 και στην εκπαίδευση του δυτικού Ρεθύμνου».

 

     Ομιλητής: πατήρ Δημήτριος Μπεμπής

     Τόπος:  Πρινές Ρεθύμνου, στο αύλειο χώρο του πρώην  Δημοτικού Σχολείου. 

 

 • «Η μάχη του Ρεθύμνου το 1822 και ο Ιωσήφ Βαλέστρα. Η προσφορά των

φιλελλήνων στις κρητικές επαναστάσεις».

 

Χώρος: θεατράκι Εβλιγιά ή Σχολή Καλών Τεχνών.

 

 • Ο Στέλιος Μπικάκης στα 1821

Ο γνωστός κρητικός καλλιτέχνης και δημιουργός Στέλιος Μπικάκης, με

σεβασμό στην ιστορία και την παραδοσιακή κρητική μουσική, μελοποιεί και

αποδίδει άγνωστα και επιλεγμένα ηρωικά κρητικά άσματα από την επανάσταση του

1821 στην Κρήτη. 

 

 • Εκθεση :”Δάκρυα σε φύλλα Δάφνης”

1821, Ελληνική επανάσταση!  Ιστορική Έκθεση του Λυκείου των  Ελληνίδων  Ρεθύμνου με παραγωγή αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού.

                     

 • Θεματικές ξεναγήσεις «Μου ξανάρχονται ένα ένα, χρόνια δοξασμένα»

Α. Ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο του 1821 στο Ρέθυμνο του 1821, Ιούλιος 2021

Β. Ιστορικός περίπατος στην επαναστατημένη ρεθεμνιώτικη ύπαιθρο, Ιούλιος 2021

Γ. Ιστορικός περίπατος στα 12 χωριά της Αμπαδιάς,Ιούλιος 2021

Διοργάνωση: Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου – ‘Ημέρες Ρεθύμνου’.

Α. Με ξεναγό τον Ιστορικό ερευνητή Δρ Χάρη Στρατιδάκη, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν στο οθωμανοκρατούμενο Ρέθυμνο του 19ου αιώνα και θα κοντοσταθούν στα σημεία του στα οποία έλαβαν χώρα γεγονότα σχετικά με την επανάσταση του 1821. Από τον Εβλιγιά της ομώνυμης μάχης μέχρι τον Πλάτανο του απαγχονισμού του Ρεθεμνιώτη Επισκόπου, από τους Τέσσερις Μάρτυρες της καρατόμησης των κρυφοχριστιανών μέχρι την πυραμίδα των κρανίων των επαναστατών εκεί κοντά, κι από τον Σου Κουλέ μέχρι το παλάτι του Οσμάν πασά στο λιμάνι, η ξενάγηση θα αποτελέσει μια βιωματική περίληψη του επαναστατικού 1821 στην πόλη του Ρεθύμνου.

Β. Με τον ίδιο ξεναγό, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν σε μια δεκάδα χωριών της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, στα οποία διεξήχθησαν σημαντικά για την επανάσταση του 1821 γεγονότα. Από την πρώτη νικηφόρα μάχη στον Άγιο Ιωάννη Καμένο στις 21 Ιουνίου 1821, μέχρι την κήρυξη της λήξης από το ΚρητικόΣυμβούλιο στις Μαργαρίτες στις 3 Νοεμβρίου 1930, θα παρεμβληθούν στάσεις στο Μοναστηράκι της δολοφονίας του Αντώνη Μελιδόνη, στο Πετροχώρι του Μανουήλ Βερνάρδου, στην Καλόειδαινα και στο Άγιο Πνεύμα των πυρπολήσεων και της θυσίας για την εκπαίδευση του τόπου, στις Μέλαμπες των Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Μελιδόνι του Σπηλαίου της θυσίας και στην Επισκοπή των Κυρίμηδωνκαι σε μερικούς ακόμη ιστορικούς τόπους, σ’ ένα ολοήμερο εξαντλητικό ιστορικό περίπατο.

Γ. Με τον ίδιο ξεναγό, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν στα 12 χωριά που συνιστούν την ανθρωπογεωγραφική ενότητα της Αμπαδιάς(Αγία Παρασκευή, Άγιος Ιωάννης, Αποδούλου,Άρδακτος,Βαθειακό, Κλήμα, Κουρούτες, Λοχριά, Νίθαυρη,Πλάτανος, Ρίζικας, Σάτα), μερικά από τα οποία είναι άγνωστα σε πολλούς Ρεθεμνιώτες, με τα «περίεργα» αξιοθέατά τους, όπως για παράδειγμα το τζαμί του Βαθειακού.Θα γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα, όπως τη μάχη της Αμπαδιάς στις 17 Ιουνίου 1821, σ’ έναν περίπατο που θα τους μεταφέρει σ’ έναν «άλλο, άγνωστο κόσμο».

 • Στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», ο Δήμος Ρεθύμνης  θα υλοποιήσει το έργο: «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων –  δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». 

 

Πρόκειται για δύο καινοτόμα συστήματα που θα είναι εργαλεία παρακολούθησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Ρέθυμνο αξιοποιώντας τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής. Έτσι, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των συνδεόμενων προβλημάτων και κινδύνων που θα δημιουργήσει, δύο είναι οι βασικοί άξονες αντίδρασης με τους οποίους είναι εναρμονισμένα τα προτεινόμενα συστήματα: (α) η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.

ελληνική σημαία
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Χαρδαλιάς: Στο «κίτρινο» το Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

ανακοινώσεις χαρδαλιά

Στο κίτρινο επίπεδο, από το πορτοκαλί που βρίσκονταν, μεταφέρονται πλέον οι περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις περιοχές αυτές η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί, ωστόσο δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.

Νέος επιδημιολογικός χάρτης

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
• Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:

– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
• αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
• πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
• πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Επίπεδο 4 – Κόκκινο

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
• φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
• μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

 

Πηγή: creta24.gr

ανακοινώσεις χαρδαλιά
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Χασισοφυτεία με 300 δενδρύλλια στο Ρέθυμνο – Ψάχνουν τους δράστες

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Χασισοφυτεία

Ολοκληρώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε μια φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά τριακόσια (300) δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνης οργανώθηκε σήμερα (11.06.2020) το πρωί συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης σε περιοχή του παραπάνω Δήμου, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου.

Το ένα μέτρο ύψος είχαν φθάσει τα δενδρύλλια

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε μια φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, όπου καλλιεργούντο επιμελώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τριακόσια (300) δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως ενός μέτρου στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν.

Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση του χώρου της φυτείας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

Χασισοφυτεία
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Θαλάσσια χελώνα βολτάρει στα νερά του Ρεθύμνου | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

226 Shares

Μια θαλάσσια χελώνα έκανε την εμφάνισή της στη μαρίνα του Ρεθύμνου χαρίζοντας χαμόγελα στους περαστικούς.

Για άλλη μια φορά ο φωτογραφικός φακός του Γιώργου Κατάκη έκανε το θαύμα του! Απαθανάτισε μια θαλάσσια χελώνα να κολυμπά στα γαλαζοπράσινα νερά ανοικτά της πόλης του Ρεθύμνου, μέσα στις εγκαταστάσεις της μαρίνας!

Το Ρέθυμνο, τόπος υποδοχής και αναπαραγωγής των καρέτα – καρέτα αλλά και τόπος διαβίωσης άλλων ειδών θαλάσσιων χελωνών, αποδεικνύει πως σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την πανίδα του, δίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα για το ενδιαφέρον που πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε ως προς την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

θαλασσια χελωνα στο ρεθυμνο

 

Πηγή: rethemnosnews.gr

συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ξήλωσαν» το περίπτερο από την οδό Κριάρη | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

περίπτερο

Ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 9 Ιουνίου, από τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ρεθύμνου και υπό το συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Θωμά Κρεβετζάκη, η προγραμματισμένη απομάκρυνση του περιπτέρου που βρίσκονταν στην οδό Κριάρη, στο ύψος του Κοιμητηρίου.  

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει και η αποκατάσταση του πεζοδρομίου  καθώς και ο εξωραϊσμός του γειτνιάζοντος τοιχίου.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαδικασία απομάκρυνσης:

 

περίπτερο
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap