Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Η Κρητική μουσική είναι ο κρίκος που μας συνδέει με την ταυτότητά μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
23 Shares

Εντυπωσιακό το καλωσόρισμα του “Λαογραφικού Ομίλου Τζανιδάκη” στο σπίτι του πολιτισμού με ρακές και παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες. Η εκδήλωση απογείωσε το κοινό με τη ζωντάνια του κρητικού χορού και τις μουσικές του. Η αίθουσα πλημμύρισε από κόσμο που διψούσε να μάθει για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που από γενιά σε γενιά, με το κοινό να ενθουσιάζεται από κάποια στοιχεία που κάπου έχουν ξεθωριάσει στο πέρας του χρόνου.

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Η εκδήλωση αφορούσε την παρουσίαση της κατασκευής χειροποίητης Κρητικής φορεσιάς από την νέα Τερζίνα της Κρήτης, Ελένη Φαντάκη που γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της παραδοσιακής ενδυμασίας. Παράλληλα, έγιναν ομιλίες και παρουσιάσεις γύρω από το “όπλο του Κρητικού”, το Κρητικό μαχαίρι και τα ριζίτικα τραγούδια από το σπουδαίο Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο “Κρητικές Μαδάρες”, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος ιστορικός, λαογραφικός σύλλογος έρευνας και διάδοσης του Δημοτικού τραγουδιού (Ριζίτικου) της Κρήτης.

Η Κρητική μουσική είναι ο κρίκος που μας συνδέει με την ταυτότητά μας

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον Ανδρέα Τζανιδάκη που καλωσόρισε το κοινό και περιέγραψε την εκδήλωση και όλα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν γνωρίζοντας την “ιστορία της Κρήτης”. Η βραδιά είχε σκοπό να αναδειχθούν οι παραδοσιακές φορεσιές μέσα από ξεχασμένους χορούς της Κρήτης που σε αυτό συνέβαλε ενεργά ο “Λαογραφικός Όμιλος Τζανιδάκη” με τον Χρήστο Τζανιδάκη να κρατάει τη σκυτάλη του χορού. Ο εξαίρετος χορευτής, χοροδιδάσκαλος και μουσικός που ακολούθησε τον δρόμο της παράδοσης από την οικογένειά του και ίδρυσε τις σχολές χορού Τζανιδάκη, παρουσίασε ξεχασμένους κρητικούς χορούς με χορευτές από τον Όμιλο και την ντάμα του Όλγα Κωστάκη, χορεύτρια και χοροδιδάσκαλο του Ομίλου με πολλές διακρίσεις.

 
Ο Χρήστος Τζανιδάκης αναφέρθηκε στο έργο του Ομίλου τονίζοντας ότι: “Ο λόγος που διοργανώθηκε η εκδήλωση, είναι για να έρθουν στην επιφάνεια ξανά οι παραδόσεις που έχουν ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο, ότι ένας Κρητικός σέβεται την Κρήτη και την υπηρετεί, πράγμα που έχει φανεί στις παλαιότερες γενιές μέσα από την παράδοση του τόπου και καλό είναι να υπάρχουν ευκαιρίες, όπως αυτή εδώ η εκδήλωση για να μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές. Αυτοί οι χοροί, είναι η Ρουμαθιανή ή Γιτσικιά σούστα από τα παλαιά Ρούματα Χανίων, ο Εθιανός πηδηχτός με καταγωγή την Εθιά Ηρακλείου, ο χορός των Ρόδων που επρόκειτο για ένα γυναικείο χορό και το πολεμικό Πεντοζάλη που πρόκειται για ένας ανδρικό χορός από την Ανώπολη Χανίων”.
Οι Κρητικοί χοροί στο σύνολό τους είναι πολλοί περισσότεροι, μάλιστα, ελάχιστοι από αυτούς είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Η εκδήλωση ήταν η αφορμή για ένα όμορφο ταξίδι στην παράδοση του τόπου μας που είναι γεγονός, ότι είναι και η ταυτότητά μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap