Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Εθελοντές ενημερώνουν τους έφηβους για θέματα σεξουαλικής αγωγής | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Eκπαιδευμένοι εθελοντές, φοιτητές επιστημών υγείας, πρόνοιας και αγωγής, συζήτησαν με νέους έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη και τα χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων, απάντησαν σε ερωτήσεις και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια, κατάλληλα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες των παιδιών.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Η δράση αυτή ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε η Μαρία Παπαδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και Διευθύντρια του εργαστηρίου υγείας και ειδικής ασφάλειας.

Όπως εξηγεί, αφορά την ισότητα των φύλων, αλλά μέσα σε αυτό το έργο, εντάσσεται και μια σειρά από δράσεις που αφορούν το έφηβο κορίτσι, την έφηβη γυναίκα και γενικά δράσεις που αφορούν την υγεία της γυναίκας γενικότερα και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων και των νέων ανθρώπων.

Η εβδομάδα πληροφόρησης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018- 2020», με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης.

Εθελοντές, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από το ΤΕΙ Κρήτης, εκπαιδεύτηκαν, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να μεταφέρουν μηνύματα σε νέα παιδιά σχετικά με την προστασία της υγείας τους και να μιλήσουν στην ουσία για το ασφαλές σεξ και τις υγιείς σεξουαλικές σχέσεις.

Οι εθελοντές που προσφέρθηκαν να συμμετέχουν σε αυτή την τόσο επιμορφωτική και άκρως απαραίτητη διαδικασία, ξεπερνούν τα 70 άτομα.

Όπως εξήγησε η Μαρία Παπαδάκη, εκπαιδεύτηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα από γυναικολόγους, από μαίες, από ειδικούς ψυχολόγους για θέματα υγιειούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι πληροφορίες δίδονται είτε ατομικά, είτε ομαδικά σε τμήματα σχολείων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής, σε έφηβους και νέους που περνούν από το δημαρχείο Ρεθύμνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση παρέχεται ακόμη και σε γονείς, ώστε να γνωρίζουν πώς να προστατευτούν, αλλά και πώς να μεταφέρουν αυτή την ευαίσθητη πληροφορία στα παιδιά τους, καθώς πολλές φορές όπως ανέφερε η Μαρία Παπαδάκη: «Είμαστε ανίκανοι σε τέτοια ζητήματα και έτσι αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα σε μια μη αξιόπιστη πηγή που λέγεται διαδίκτυο, φίλοι ή οτιδήποτε άλλο».

Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες δράσεις, όταν δεν υπάρχει θεσμοθετημένη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Από την ελλειπή ενημέρωση στον εκπαιδευτικό χώρο, παρουσιάζεται ένα κενό, το οποίο, τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, προσπαθούν να καλύψουν.

Πληροφορίες που αφορούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τους σωστούς τρόπους αντισύλληψης είναι απαραίτητες για κάθε γυναίκα, άλλωστε, υπάρχουν και αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν τα παιδιά και πρέπει να καταρριφθούν με κάποιο τρόπο, όπως το χάπι της επόμενης μέρας, τη χρήση των αντισυλληπτικών, το σεβασμό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχέση, αλλά ακόμη και θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τα κορίτσια όπως ανέφερε η Μαρία Παπαδάκη, πάνε στο γυναικολόγο τους όταν πλέον έχουν σεξουαλικές επαφές, κάτι που ουσιαστικά θα έπρεπε να γίνεται από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή και όμως παρατηρείται ότι συνήθως καθυστερούν πολύ να πάνε στο γυναικολόγο. Από την άλλη οι άνδρες πρέπει να πηγαίνουν σε ανδρολόγο ή ουρολόγο, κάτι που δεν κάνουν μέχρι τώρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελλειπή πληροφόρηση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πώς προλαμβάνονται ή πώς μεταδίδονται.

Πλέον, 6-8 στα 10 άτομα πάσχουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Προφανώς λοιπόν δεν είναι μόνο η προφύλαξη, αλλά και η πρόληψη για τυχόν κινδύνους σε μια ασφαλή σεξουαλική επαφή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Μαρία Παπαδάκη: «Θέλουμε να προλάβουμε τα μικρά παιδιά, όταν έχουν ερωτήματα γύρω από αυτά τα θέματα, ώστε να μπορούν όταν έχουν την τάση να εκφράζουν την σεξουαλικότητά τους, να την εκφράζουν σωστά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολύ μικρά παιδιά η ενημέρωση μπορεί να αφορά ακόμη και το «πώς ανακαλύπτω το σώμα μου», δηλαδή τις αλλαγές που συμβαίνουν. Επιπλέον, υπάρχουν πράγματα που καμιά φορά αποτελούν ταμπού για τους γονείς με αποτέλεσμα το παιδί να μην ενημερώνεται από πουθενά.

Η εβδομάδα πληροφόρησης ξεκίνησε από το Ηράκλειο και κατέληξε στο Ρέθυμνο για 3 μέρες. Για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν από τους εθελοντές, θα βρίσκονται έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου για μια ακόμη ημέρα στης 17 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, από νωρίς το πρωί έως και το μεσημέρι και ξανά το απόγευμα έως και αργά το βράδυ.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις ξανά τον Δεκέμβριο στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

[Best_Wordpress_Gallery id=”251″ gal_title=”Εθελοντές φοιτητές ενημέρωση σεξουλική υγεία”]

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap