Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

«Φωτιά» τα ενοίκια στο Ρέθυμνο: Με μια βαλίτσα στο χέρι οι φοιτητές!

ενοίκια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να βρίσκεται προ των πυλών χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές ετοιμάζονται να αφιερώσουν μέρες και ώρες στην εύρεση της ιδανικής κατοικίας, ώστε να βρουν το κατάλληλο γι’ αυτούς σπίτι που θα περάσουν τα χρόνια των σπουδών τους.

Γονείς και φοιτητές έρχονται για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και με το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (πχ: Airbnb) το οποίο καλά κρατεί.

Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, λένε οι ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αντίθετα Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.

Ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα που έκανε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη φοιτητική στέγη και τις τιμές των ενοικίων. Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αλ. Γούτα, Ι. Καρδάρα, Κυρ. Κορτέσης, Απ. Ζώης, Μ. Τζώρα, Αντ. Νομικός, Μιχ. Λαμπαθάκης, Λ. Παπαδημητρίου, Ηλ. Παπαδημητρίου, Σπ. Κουταβάς και Λ. Μαστής

Ρέθυμνο: Φοιτητές με μία βαλίτσα στο χέρι καθώς αδυνατούν να βρουν σπίτι

Ο προβληματισμός, η ανησυχία και το άγχος για την εύρεση στέγης στο Ρέθυμνο ξεκίνησε για τους φοιτητές. Σε μία πόλη, όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι μειωμένη έως ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επαγγελματίες εργολάβους, μεσίτες και ενασχολούμενους με τον κλάδο, το μεγάλο στοίχημα και φυσικά η αναμονή αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στις υπό ανέγερση οικοδομές κάτι που όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα σημάνει την έναρξη της δραστηριότητας και την επίλυση του προβλήματος στέγης στο Ρέθυμνο.

Υπάρχουν ζευγάρια, οικογένειες που δεν μπορούν να βρουν σπίτι ακόμα και για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ φοιτητές βρίσκονται με μία βαλίτσα στο χέρι ανά τρίμηνο αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιάκωβος Διαμαντάκης μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Ελλάδας και επαγγελματίας στο Ρέθυμνο, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι κάθετο.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης προς την παραλία, μία γκαρσονιέρα 25 τμ ενοικιάζεται από 200 έως και 280 ευρώ. Οι τιμές γενικά ξεκινάνε από 200 έως και 300 ευρώ για τα μονόχωρα σπίτια, για τα δυάρια έως και 420 ευρώ, ενώ για τα τριάρια φτάνουν τα ενοίκια μέχρι 460 ακόμα και 500 ευρώ. Η διαφοροποίηση αφορά στην κατάσταση του σπιτιού και στην περιοχή που βρίσκεται και φυσικά το τι διευκολύνσεις προσφέρει στην καθημερινότητα του ενοικιαστή, όπως στάση λεωφορείου, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εστίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, από τώρα μέχρι και τον Οκτώβρη αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσοι ψάχνουν για σπίτι και όσο καθυστερούν να βρεθούν στο Ρέθυμνο το πρόβλημα εύρεσης γίνεται έως και τεράστιο. Υπάρχουν φοιτητές αλλά και υπάλληλοι που νοικιάζουν μαζί 2,3,4 άτομα την ίδια στέγη και φυσικά είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες κάνουν τα συμβόλαια μόνο για μέχρι τον Μάιο, διότι μετά ελευθερώνουν τα σπίτια τους για να τα προσφέρουν σε τουρίστες. Αρκετοί φοιτητές ενοικιάζουν ξενοδοχεία και επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον έρχονται μόνο για να δώσουν μαθήματα.

Το Airbnb φέρνει τσουχτερά ενοίκια για τους φοιτητές στην Αττική

Σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας η βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται σε έξαρση με αποτέλεσμα ο χάρτης ν φοιτητικών κατοικιών να έχει αλλάξει ριζικά. «Την τελευταία πενταετία οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά. Από το 2010-2015 περάσαμε σε μία φάση μείωσης των μισθωμάτων. Από το 2016 και έπειτα όμως έχουμε φτάσει ίσως σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από το 2010», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, η αναζήτηση των ακινήτων στην Αθήνα είναι ευκολότερη φέτος ωστόσο οι τιμές των ακινήτων δεν είναι προσιτές. «Οι τιμές στην Αθήνα σε σχέση με το 2018 παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Το ζήτημα της μικρής προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων υπογραμμίζει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολιτικός μηχανικός και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Μάνος Κρανίδης. «Υπάρχει μικρή προσφορά διαθέσιμων ακινήτων και αυτό συμβαίνει γιατί υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια μία τάση προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία προς το παρόν φαίνεται να μην έχει ισορροπήσει, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον. Η μικρή προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων οδηγεί σε ανεβασμένα ενοίκια, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να δυσκολεύονται να βρουν καλά ακίνητα σε καλές τιμές. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν ακίνητα προς μίσθωση. Υπάρχουν, αλλά θέλει έγκαιρη και καλή αναζήτηση. Θεωρώ ότι του χρόνου το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα εξισορροπήσει και θα υπάρχουν σπίτια που θα βγουν για ενοικίαση, τα οποία θα είναι πολύ καλά και ανακαινισμένα λόγω του Airbnb», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρανίδης.

Στις προτιμήσεις των φοιτητών βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά περιοχές που βρίσκονται κοντά στις σχολές εισαγωγής τους, ενώ σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να νοικιάσουν κάπου εκεί επιλέγουν περιοχές που είναι σε κοντινή απόσταση από μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις σχολές.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο τα κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση του διαμερίσματος, η θέση του και ο όροφος στον οποίο είναι, καθώς επίσης και η απόσταση από τα μέσα μεταφοράς.

 

Οι φοιτητές επιστρέφουν στην συγκατοίκηση

Αύξηση παρουσιάζει και το παλαιό φαινόμενο της συγκατοίκησης, καθώς αρκετοί φοιτητές προτιμούν να μείνουν δύο και τρία άτομα μαζί, νοικιάζοντας ένα μεγαλύτερο και ακριβότερο διαμέρισμα, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα.

 

Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και φοιτητές

Τι πρέπει να προσέχουν φοιτήτριες, φοιτητές και γονείς, που ψάχνουν σπίτι σε μια άλλη πόλη; «Πρώτον, δεν δίνουμε ποτέ προκαταβολή “στον δρόμο”, σε άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι μεσίτης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζονται επιτήδειοι που μαζεύουν προκαταβολές. Την προκαταβολή τη δίνουμε στην έδρα του μεσίτη, στο γραφείο του δηλαδή και ζητάμε πάντα την κάρτα του. Δεύτερον, φροντίζουμε να μην περνούν πολλές ημέρες ανάμεσα στην προκαταβολή και την υπογραφή μισθωτηρίου. Το μισθωτήριο πρέπει να υπογράφεται, αν όχι αυθημερόν, κατά προτίμηση εντός μίας ή δύο ημερών από την προκαταβολή. Τρίτον, διαβάζουμε πάντα με μεγάλη προσοχή τους όρους του συμβολαίου, ιδίως αν δεν μεσολαβεί μεσίτης. Κι αυτό διότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει όρους για δυσανάλογες προσαυξήσεις ανά έτος, κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά. Και τέταρτον, όταν νοικιάζουμε επιπλωμένο σπίτι, ελέγχουμε όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργούν κανονικά και δεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων» καταλήγει ο κ. Πασαλίδης.

 

Ηράκλειο-Χανιά: Δύσκολη η εξεύρεση στέγης

Στα Χανιά και το Ηράκλειο η προσπάθεια εξεύρεσης σπιτιού από τους φοιτητές είναι πολύ δύσκολη τα τελευταία χρόνια λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης, αλλά και τις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Στα Χανιά οι περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι τα Κουνουπιδιανά όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, η περιοχή των Δικαστηρίων, η Χαλέπα, η Νέα Χώρα και δρόμοι κοντά στο κέντρο της πόλης.

Οι τιμές των ενοικίων ανάλογα με την παλαιότητα αλλά και την περιοχή κυμαίνονται για τις γκαρσονιέρες από 300 -350 ευρώ και για μεγαλύτερα σπίτια (δυάρια) αν είναι επιπλωμένα μέχρι και 500 ευρώ.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, «η κύρια αιτία της μη εύρεσης κατοικίας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ουσιαστικά οικοδομική δραστηριότητα.

Παράλληλα δεν υπήρχαν φορολογικά κίνητρα για την ανέγερση νέων οικοδομών. Η αγορά ακινήτων έχει «μπουκώσει»».

Στο Ηράκλειο τα ενοίκια κυμαίνονται από 250 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 380 ευρώ για τα δυάρια και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 15-20%.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «στο Ηράκλειο υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια ωστόσο παρατηρείται διασπορά σε διάφορα σημεία γεγονός που δυσκολεύει τους υποψήφιους ενοικιαστές-φοιτητές.

Οι περισσότεροι αναζητούν κατοικίες κοντά στα Πανεπιστήμια και με τακτική συγκοινωνία.

Παράλληλα υπάρχει μια υποχώρηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με αποτέλεσμα να «απελευθερώνονται» σπίτια, αφού πολλοί ιδιοκτήτες επιστρέφουν στις παραδοσιακές μισθώσεις».

Η περιοχή του Εσταυρωμένου, της Χανιόπορτας, η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων, τα Καμίνια, το κέντρο της πόλης, η Νέα Αλικαρνασσός και ο Κάτω Πόρος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ