Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Έλληνες δύτες στη μάχη κατά της εισβολής Λεοντόψαρων | BINTEO

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

δύτες Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

1η Συνάντηση αφαίρεσης των ξενικών Λεοντόψαρων στα Σχοινάρια Ρεθύμνου

Το Spearfishing Life σε συνεργασία με Ιχθυολόγους του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Κρήτης, διοργάνωσε την 1η Συνάντηση αφαίρεσης των ξενικών Λεοντόψαρων.

Δείτε βίντεο με δράσεις της ομάδας:

 

Aναφέρει σχετικά σε ανάρτηση του στο Facebook o δύτης Δήμος Αδάμης:

«H 1η Συνάντηση Υποβρύχιας Αλιείας Λεοντόψαρων ολοκληρώθηκε με επιτυχία!
Απολαύσαμε μια φοβερή παράλια μόνοι μας και κάναμε τη βουτιά μας για καλό σκοπό!

Η ιδέα για να γίνει αυτό και η θέληση, υπήρχε από το καλοκαίρι.
Ο χειμώνας όμως δεν διευκολύνει τέτοια γεγονότα και το πρώτο ανοιξιάτικο άνοιγμα του καιρού,ήταν η ιδανική ευκαιρία!
Από πλευράς ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, παραβρέθηκαν οι ιχθυολόγοι Γιώργος Τσερτές, Νότα Περιστεράκη, Κυριάκος Ταμπακάκης, Γιώργος Χριστίδης, Κώστας Σκαρβέλης, ο οποίοι και ήρθαν από το Ηράκλειο.

Μετά την ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, καταφέραμε να συγκεντρωθούμε 5 από τα 6 ζευγάρια που υπολογίζαμε και βρεθήκαμε τελικά 4 ζευγάρια στο νερό για δύο ώρες.
Το μέρος επιλέχθηκε καθώς είχε εύκολη πρόσβαση με άσφαλτο μέχρι τη παραλία, για την εύκολη μεταφορά του απαιτούμενου εξοπλισμού και τη διευκόλυνση όσων συμμετείχαν.
Πριν από λίγες μέρες, είχε εντοπιστεί μεγάλη συγκέντρωση λεονταρόψαρων σε ένα ρηχό σημείο του τόπου, μέχρι τα 15μέτρα και αποφασίσαμε να στοχεύσουμε αυτά.
Μετά από πολύ ψάξιμο και πολλές βουτιές απ’ όλους σε βάθη μέχρι 15-20μ και μετά από 45λεπτά περίπου, εντοπίστηκαν τα πρώτα λιοντάρια.
Δυστυχώς όμως τα ίδια ψάρια μάλλον,είχαν μετακινηθεί βαθύτερα και τα βρήκαμε συγκεντρωμένα σε ένα σημείο από τα 22 έως τα 28μέτρα!
Δυστυχώς δεν μπορούσαν όλοι όσοι συμμετείχαν να βουτήξουν αυτό το βάθος και με το ζόρι καταφέραμε στην μια ώρα περίπου που έμενε,να αφαιρέσουμε 7 ψάρια,πριν τσιμπήσουν τελικά εμένα και τον Κυριάκο,που διαχειριζόμασταν όλα τα ψάρια που πιάνονταν.
Τα τσιμπήματα μας έδειξαν και την εντελώς ξεχωριστή αντίδραση, σε δύο διαφορετικά άτομα.
Μετά τα τσιμπήματα κολύμπησα έξω, πήρα το θερμός με το ζεστό νερό και μπήκα στο σκάφος, να το πάω στον Κυριάκο.
Κρατήσαμε και οι δύο για λίγη ώρα το χέρι στο ζεστό νερό και στο επόμενο τέταρτο ο Κυριάκος ήταν καλύτερα και το πρήξιμο είχε σταματήσει.Εμένα συνέχιζε να μεταφέρεται στα υπόλοιπα δάχτυλα και να ανεβαίνει προς τον καρπό,οπότε και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσω την ένεση κορτιζόνης μιας και έχω ιστορικό αλλεργιών.Μέχρι το βράδυ,είχε υποχωρήσει αρκετά το πρήξιμο και σε εμένα σε μεγάλο βαθμό.
Η προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι δεν διαφέρει πολύ από το τσίμπημα της δράκαινας! Είναι ένα τσίμπημα πάρομοιων χαρακτηριστικών και με παρόμοιο επίπεδο πόνου.

Στην παραλία τα ψάρια μετρήθηκαν,ανοίχθηκαν και έγινε αφαίρεση στομαχιού και οργάνων για περαιτέρω έλεγχο στο εργαστήριο.Όλα τα ψάρια ήταν θηλυκά και καταγράφηκε η ώρα, το βάθος συλληψης, η θερμοκρασία νερού και άλλες χρήσιμες λεπτομέριες.
Στην συνέχεια (μιας και δεν φτάνανε να φάμε όλοι) αποφασίσαμε να δώσουμε τα ψάρια στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, για αφαίρεση των ωτολίθων και τον τελικό προσδιορισμό της ηλικίας τους.
Όλα τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε έρευνα.

Αφού τελειώσαμε με τις μετρήσεις και τις φωτογραφίσεις,μαζευτήκαμε και μεταφερθήκαμε σε κοντινή ταβέρνα στον Πλακιά,για να απολαύσουμε το ντόπιο φαγητό!
Κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους και ήταν μια συνάντηση που δημιούργησε νέες φιλίες και έβγαλε πολλά γέλια!

Την επόμενη μέρα, πήγαμε στο μέρος που αρχικά θέλαμε να πάμε αλλά δεν ήταν προσβάσιμο χωρίς τετρακίνηση.
Εκεί τα λιοντάρια κάνανε πάρτυ και σε 45λεπτά μαζέψαμε 20 από αυτά,χωρίς να ψάχνουμε τρύπες.Μετά ακολούθησε τσιμπούσι, όπου τα απολαύσαμε σχεδόν 20 άτομα!

Δυστυχώς όμως σε τρία ψαρέματα στην Νότια Κρήτη και σε βάθη απο 15-35 μέτρα, δεν κατάφερα να δώ πάνω από 10 μαύρα ψάρια και δυστυχώς τα λιονταρόψαρα που είδαμε,ήταν πολλαπλάσια!

Η αφαίρεση των ψαριών αυτών είναι πολύ σημαντική και σταδιακά ίσως γίνει επιτακτική ανάγκη!
Τουλάχιστον είναι πεντανόστιμα και με λίγη προσοχή,μπορούμε να έχουμε μια σταθερή πηγή φρέσκου ψαριού!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά και τους ιχθυολόγους που έκαναν τα χιλιόμετρα για να παραβρεθούν και στάθηκαν κάτω απ’ τον ήλιο για 3 ώρες.Την επόμενη θα προβλέψουμε και για ύπαρξη σκιάς!
Η 2η συνάντηση θα γίνει και πάλι σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, αυτή τη φορά κάπου στην Ιεράπετρα!
Καθώς βρίσκεται πιο Νότια και Ανατολικά, οι συγκεντρώσεις τους είναι σύμφωνα με μαρτυρίες τεράστιες!»

 

Πηγή: Rethemnosnews

δύτες Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση marianblue
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
marianblue
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap