Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση των ενοικιαζόμενων κατοικιών μέσω Airbnb

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναγκαίο ένα οριστικό πλαίσιο νομιμότητας επισημάνει η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου “Ξένιος Ζευς”.

• Περνούν τέσσερις μήνες στο χωριό και νοικιάζουν τα ακίνητά τους στην πόλη

Την ίδια ώρα που και στο Ρέθυμνο τα ακίνητα τα οποία διατίθενται μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb έχουν εκτοξευτεί την τελευταία τριετία, επιτακτική γίνεται η ανάγκη να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο ελέγχου και νομιμότητας, αφού παρά την κινητικότητα από πλευράς της κυβέρνησης στο σκέλος αυτό, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» κος Μανόλης Περάκης τονίζοντας πως παρά τις επισημάνσεις από πλευράς της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε) προς τα αρμόδια υπουργεία η κινητικότητα με στόχο τη θέσπιση καθεστώτος ελέγχου και νομιμότητας δεν επαρκεί συγκριτικά με την «εκτόξευση» της δραστηριότητας των εν λόγω καταλυμάτων.

ΣΕ 2 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΜΙΣΘΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Όπως εξήγησε ο κος Περάκης, τα καταλύματα –μέλη της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου που είναι μέλος της ΣΕΤΚΕ -είναι συνολικά 1.500 και λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, διαθέτουν πιστοποιήσεις και υπόκειται σε έλεγχο, ακολουθώντας τους κανονισμούς που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε ο κος Περάκης:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε εκτιμάται πως περίπου 2 χιλιάδες κατοικίες στο Ρέθυμνο μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό με ό,τι συνέπειες αυτό επιφέρει, δηλαδή να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμα σπίτια για τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και τους κατοίκους διότι όλα μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας. Παράλληλα, οι επιπτώσεις είναι ήδη μεγάλες και για την οικονομία καθώς και τον κλάδο μας. Εμείς λειτουργούμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με προδιαγραφές, ελέγχους, άδειες και πιστοποιήσεις, όλα όσα προβλέπονται.

Ταυτόχρονα, οι κατοικίες αυτές μισθώνονται χωρίς να υπόκειται σε κανένα συγκεκριμένο πλαίσιο νομιμότητας και χωρίς να μπορεί να γίνει κατάλληλος έλεγχος, διότι ο τρόπος που έχει επιλεχτεί δηλαδή το όριο των 10 χιλιάδων ευρώ είναι αναξιόπιστος. Οι έλεγχοι που έγιναν σε περιοχές της Αθήνας από τις Εφορίες δεν επαρκούν σε σχέση με τον όγκο των καταλυμάτων».

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ, ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ»

Σε κάθε περίπτωση ο κος Περάκης διευκρίνισε πως «Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη των καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αρκεί όμως να ενταχθούν σε ένα αντίστοιχο πλαίσιο νομιμότητας. Εφόσον εντάσσονται στον κλάδο του τουρισμού θα πρέπει να τηρούν και συγκεκριμένες προδιαγραφές».

Η εικόνα στην πόλη του Ρεθύμνου και την ενδοχώρα αποτυπώνει τη ραγδαία αύξηση των ακινήτων που μισθώνονται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας στον τουρισμό. Όπως εξήγησε ο κος Περάκης, παλιά σπίτια στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε κατοικίες προς μίσθωση, ενώ σύνηθες είναι επίσης οι ιδιοκτήτες να μετακομίζουν προσωρινά στις κατοικίες που διαθέτουν στα χωριά –σε περιπτώσεις που δεν είναι κατάλληλα για μίσθωση- και να ενοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας τις κύριες κατοικίες τους στην πόλη.

«Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ»

Στο μεταξύ, όπως εξήγησε ο κος Περάκης, η «εκτόξευση» των καταλυμάτων δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επαγγελματίες, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, αφού όπως τόνισε ο ίδιος «Ό,τι γίνεται ανοργάνωτα και χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο ξεφουσκώνει σύντομα. Έτσι θα συμβεί και με την συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο το ζήτημα είναι πως οι επιπτώσεις θα είναι ήδη ορατές».

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap