Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ καρδιά: «Τσουνάμι» αλληλεγγύης προς την οικογένεια στα Περιβόλια!

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πίστη στην ανθρωπότητα, η πίστη στην ίδια την Ανθρωπιά, επαναφέρεται όταν ζεις τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις…. Ο λόγος βέβαια για την περίπτωση της μητέρας από το Ρέθυμνο η οποία, όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ του Daynight.gr, αναγκαζόταν επί πολλές ημέρες να κάθεται στην είσοδο μια πολυκατοικίας παρακείμενης σε σούπερ μάρκετ που της είχε προσφέρει τους κωδικούς του WiFi ώστε να μπορούν οι κόρες της να παρακολουθήσουν από τα κινητά τους τηλέφωνα τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης.
Κάποιοι (χωρίς δόλο) βιάστηκαν να σχολιάσουν την αδιανόητη εικόνα αναφέροντας μέσες άκρες: «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό στην Κρήτη που έχει δείξει τα αντανακλαστικά της σε παρόμοιες περιπτώσεις τείνοντας άμεσα χείρα βοήθειας». Ωστόσο, η αλήθεια είναι, και το καταγράψαμε μισή ώρα μόλις μετά τη δημοσίευση του άρθρου, πως ο κόσμος του Ρεθύμνου, της Κρήτης, της Ελλάδας ολόκληρης, αντέδρασε με τρόπο άμεσο και συγκλονιστικό και όχι απλά δείχνοντας φιλολογικό ενδιαφέρον.

Προσφορές για εργασία προς τους γονείς, παροχή κάθε είδους εξοπλισμού προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι και όχι μέσα από την οθονίτσα ενός κινητού, προτάσεις να δοθούν χώροι -αδρανείς εξαιτίας της πανδημίας- ώστε να μπορούν εκεί μέσα και όχι σε ένα πεζούλι πολυκατοικίας να συμβαδίζουν με τα μαθήματα της ημέρας. Αμέτρητα e-mail, μηνύματα και τηλεφωνήματα από ανθρώπους της διπλανής πόρτας (κυριολεκτικά), μέχρι επώνυμους και επιχειρηματίες που ήθελαν να προσφέρουν χωρίς να φανούν πουθενά.

 

Δεν είναι μόνο η οικογένεια στα Περιβόλια…

Σε όλο αυτό το κύμα αλληλεγγύης, και προσπαθώντας (τόσο εμείς οι ίδιοι, όσο και δεκάδες αναγνώστες μας που είχαν δει όλες αυτές τις ημέρες την οικογένεια στο συγκεκριμένο σημείο) να έρθουμε σε επικοινωνία με τους γονείς, η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένα μικρό… τείχος. Κανείς δεν μπορεί να τους ψέξει για αυτό, καθώς ενδεχομένως αυτό να προτάσσει η στάση ζωής τους και η προσωπική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι ξεκάθαρο όμως πως στην περίπτωσή τους δεν μιλάμε για ελεημοσύνη (ουδέποτε οι ίδιοι επιδίωξαν να λάβουν βοήθεια από κανένα), όσο ξεκάθαρο είναι και το γεγονός ότι μιλάμε για ένα υπαρκτό πρόβλημα που κρυβόταν κάτω από το χαλί και αναδείχθηκε μέσα από το διαδίκτυο. Και απέναντι σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορούσαμε να εθελοτυφλήσουμε. Ούτε εμείς, ούτε ο κόσμος, που στο επίκεντρο της προσοχής του έβαλε τα ίδια τα παιδιά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ως εκ τούτου, είναι δεδομένο πως είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, η οικογένεια στα Περιβόλια θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται.
Να σημειώσουμε δε πως υπήρξαν σχόλια τις τελευταίες ώρες σε προσωπικούς λογαριασμούς Facebook διάφορων κατοίκων του Ρεθύμνου οι οποίοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν προσωπικά την οικογένεια, στα οποία ανέφεραν ότι έχουν βρει επαφή με τους γονείς για να προσφέρουν τάμπλετ και όποια άλλη αρωγή. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύει μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο αν η δημοσιοποίηση του θέματος έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι για τη συγκεκριμένη οικογένεια.
Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες οικογένειες;
Σε πείσμα κάποιων που είπαν και έγραψαν ότι το περιστατικό στα Περιβόλια δεν είναι υπαρκτό αλλά «στημένο», θέλουμε να αναφέρουμε προς τους φορείς αυτής της αντίληψης ότι όχι μόνο τα συγκεκριμένα παιδιά, αλλά δεκάδες ακόμη μαθητές στο Ρέθυμνο (και όχι μόνο) έχουν βρεθεί μπροστά σε ανυπέρβλητες δυσκολίες με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Σάββατο ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, μέσα από την οποία γνωστοποιεί ότι «10 μαθητές δεν έχουν υπολογιστή, κινητό ή ίντερνετ για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα». Την ίδια στιγμή, μέσα από τα μηνύματα που λάβαμε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, υπήρξαν πλείστα όσα μηνύματα και αναφορές στις Ρεθυμνιώτικες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που επιβεβαίωναν την ύπαρξη πολλών οικογενειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, πέραν του 1ου δημοτικού σχολείου της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, και αφού η προσφορά αλληλεγγύης είναι δεδομένη με αφορμή την υπόθεση στα Περιβόλια, το Daynight θα επικοινωνήσει αύριο κιόλας το πρωί με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης για να οργανωθεί η παροχή βοήθειας σε ΟΛΟΥΣ όσοι το έχουν ανάγκη. Το να στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε ότι «αν ήθελαν βοήθεια θα είχαν απευθυνθεί στους αρμόδιους να τη ζητήσουν», είναι μια επικίνδυνη άποψη που αγνοεί την ψυχοσύνθεση πολλών οικογενειών εκεί έξω και κυρίως τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας. Ας μαζέψουμε τα τάμπλετς, τα laptops, τα χρήματα -ενδεχομένως- και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε μέσα από αυτή τη «δεξαμενή αλληλεγγύης» να μπορέσουν οι αρμόδιοι σε συνεννόηση με τις επιμέρους διευθύνσεις σχολείων να τα παραδώσουν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει.
Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν…
Κλείνοντας, χίλια και άλλα τόσα «ευχαριστώ» σε όλες και όλους, δεσμευόμαστε να σας επικοινωνήσουμε στις επόμενες ώρες τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διοχετεύσετε τη βοήθειά σας προς τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και δεν φταίνε σε τίποτα να την στερούνται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ