Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Οι 5 Ρεθυμνιώτες μουσικοί που έγραψαν Ιστορία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ρέθυμνο έχει γράψει τη δική του ιστορία με φυσιογνωμίες πανελλαδικής ή ακόμη και παγκοσμίου φήμης που ξεχώρισαν και έμειναν αξέχαστοι αφήνοντας πίσω το έργο τους.

Πρόκειται για 5 ξεχωριστές φυσιογνωμίες που κατάφεραν να διαπρέψουν με το ταλέντο τους τον 20ο αιώνα.

Ακολουθούν με σειρά γέννησης 5 μεγάλα ονόματα με καταγωγή το Ρέθυμνο με ένα σύντομο βιογραφικό τους:

1. Θανάσης Σκορδαλός 

Ο αυτοδίδακτος μουσικός, Θανάσης Σκορδαλός γεννήθηκε το 1920 στο Σπήλι Ρεθύμνου. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του, να παίζει λύρα, ενώ στα 12 έπαιξε στο πρώτο του γλέντι.

Με τον καιρό δημιούργησε ένα τεράστιο δισκογραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει πολύ γνωστά τραγούδια όπως το «Φιλεντέμ», «Μόνο εκείνος π’ αγαπά», «Ένας καινούργιος άνεμος» και πολλά ακόμα.

Στην πορεία της ζωής του διορίστηκε ως υπάλληλος στην τράπεζα Ελλάδος και παράλληλα, αφιερώθηκε στη λύρα. Πραγματοποίησε εμφανίσεις στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική, ώστε να παίξει για Κρητικούς μετανάστες.

Έφυγε από τη ζωή το 1998 αφήνοντας ένα τεράστιο έργο πίσω του. Σήμερα, ο Θανάσης Σκορδαλός και ο Κώστας Μουντάκης θεωρούνται από τους μεγαλύτερους δασκάλους της λύρας.

2. Μάνος Χατζηδάκις

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης είχε καταγωγή από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, όμως γεννήθηκε το 1925 στην Ξάνθη. Η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο με μαθήματα πιάνου σε ηλικία μόλις 4 ετών.

Παράλληλα, εξασκήθηκε στο βιολί και το ακορντεόν, ενώ οι σπουδές του πάνω στη μουσική επεκτείνονται από την ηλικία των 15 ετών, οπότε και παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Ωστόσο, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως δεν ολοκλήρωσε τη σχολή.

Το 1944, ο Μάνος Χατζηδάκις, βρίσκεται στην πρώτη του εμφάνιση ως μουσικός συνθέτης με τη συμμετοχή του στο έργο «Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολωμού. Συνεχίζει με μαθήματα υποκριτικής και το 1946 ξεκινάει η πρώτη του εργασία για τον κινηματογράφο, στην ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι». Τα επόμενα χρόνια συνέθεσε μουσική για πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες.

Υπήρξε ένας κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και ποιητής, ενώ θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση.

Μέχρι και το 1994 που έζησε, κατάφερε να κρατάει ενεργή τη μουσική του φλέβα με την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» που ίδρυσε περίπου 5 χρόνια πριν τον θάνατό του.

Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά.

 

3. Κώστας Μουντάκης

Ο Κώστας Μουντάκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 και είναι από την Αλφά Μυλοποτάμου, θεωρείται ένας από τους κορυ­φαίους μουσικούς της Κρήτης.

Ο Κώστας Μουντάκης, ο Νίκος Ξυλούρης και ο Θανάσης Σκορδαλός, υπήρξαν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς λυράρηδες της Κρήτης.

Η αγάπη του για τη λύρα φάνηκε από μικρή ηλικία, όταν αντάλλαξε ένα αρνί και πέντε οκάδες τυρί για την πρώτη του λύρα. Δούλεψε ως λυράρης για να βγάλει τα προς το ζην, ενώ λίγο αργότερα έγραψε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του, τον «Πραματευτή».

Ωστόσο, εκτός από την παραγωγή κρητικών τραγουδιών, είχε μεγάλη προσφορά και στον τομέα της εκπαίδευσης λυράρηδων, ιδρύοντας σχολές σε όλη την Κρήτη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε μια τεράστια πορεία δισκογραφικών εκδόσεων, αλλά και περιοδείες στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Νότιο Αφρική και άλλες χώρες με ελληνική ομογένεια.

Ο Κώστας Μουντάκης έφυγε από τη ζωή το 1991 με αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί ως ο περισσότερο ηχογραφημένος λυράρης κρητικής μουσικής!

4. Νίκος Μαμαγκάκης

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Καταγόταν από οικογένεια λαϊκών μουσικών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλεγόταν και ο θρυλικός λυράρης Ανδρέας Ροδινός, που ήταν θείος του.

Μετά την Κατοχή ήρθε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών. Την περίοδο εκείνη γνωρίστηκε με τους δημιουργούς του ρεμπέτικου τραγουδιού, γράφοντας τις μελωδίες τους για να τις καταθέσουν στη λογοκρισία, προκειμένου να κερδίσει λίγα χρήματα.

Οι αρχικές του αναζητήσεις αφορούσαν στην ανανέωση του ηχοχρώματος και τις δομικές και ρυθμικές σχέσεις που βασίζονται σε αριθμητικές αναλογίες, τόσο με βάση τα δυτικά πρότυπα, όσο και με αναφορές στη δημοτική μας μουσική, κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του. Συνέπεια αυτής της αναζήτησης ήταν η χρήση στα έργα του διαφόρων δημοτικών οργάνων όπως η κρητική λύρα, το σαντούρι, κ.ά., ή αντίθετα η χρήση και μόνο της ηχητικότητάς τους χωρίς αυτά καθ’ εαυτά τα όργανα.

Το έργο του αποτέλεσε ένα σπουδαίο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας και έκλεισε ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, το 2013.

5. Νίκος Ξυλούρης 

Ο μεγάλος λυράρης και τρα­γουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια. Στην πορεία της μουσικής του καριέρας έγινε γνωστός και με το παρατσούκλι Ψαρονίκος ή τον τιμητικό χαρακτηρισμό ο Αρχάγγελος της Κρήτης.

Στα 17 του χρόνια άρχισε να τραγουδάει σε κέντρα στο Ηρά­κλειο και το 1958 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο. Συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρ­κόπουλο, ενώ στη διάρκεια της χούντας, το καλοκαίρι του 1973, τραγούδησε στο περίφημο θεατρικό έργο “Το μεγάλο μας τσίρκο”με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη.

Ο πρόωρος θάνατος του στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, στέρησε όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από την Ελλάδα έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ