Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Πολύς λαός στο Ρέθυμνο, αλλά από αγορές λίγα πράγματα…

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρέθυμνο αγορά
Διαφήμιση
Διαφήμιση
141 Shares

Διπλή… ανάγνωση έχει η κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου. Το πολύ υψηλό τουριστικό ρεύμα που παραπέμπει – μπορεί και να ξεπερνά – στα επίπεδα του 2019, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις, έχουν δώσει μία ισχυρή ώθηση. Κατά μέσο όρο, τα μαγαζιά κατέβασαν τις τιμές τους έως και 50%, θέλοντας να προσελκύσουν όσους περισσότερους καταναλωτές μπορούν. Ωστόσο, ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ενέργειας μειώνουν σημαντικά τα έσοδα των καταστημάτων.

Τα έξοδα, χωρίς υπερβολή, ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της… «Λερναίας Ύδρας»!

Η κατάσταση είναι σίγουρα καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη, δύσκολη, διετία της πανδημίας και των αισθητά λιγότερων ξένων επισκεπτών στην πόλη και στον νομό. Παρ’ όλα αυτά, οι έμποροι καλούνται να διαχειριστούν τα (όποια) αποθεματικά των ταμείων τους, εν όψει και του χειμώνα, ενόσω συσσωρεύονται οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.

 

Κερδισμένοι και… χαμένοι συγχρόνως

Η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εκφράζει την ικανοποίησή της από την εικόνα της τοπικής αγοράς. Καταθέτει βεβαίως τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της, θέτοντας την εμπορική κίνηση σε δύο διαφορετικές βάσεις: Την ευχάριστη και την δυσάρεστη.

«Σαφώς είμαστε ικανοποιημένοι, διότι η σεζόν έχει ξεκινήσει τουλάχιστον δυόμιση μήνες νωρίτερα (σε σχέση με το 2020 και το 2021) κι έχει ανοίξει ουσιαστικά όλη η βεντάλια των κοινωνικών εκδηλώσεων, χωρίς να έχουμε απαγορεύσεις λόγω covid. Θεωρώ ότι πάμε καλά» είναι το αρχικό της σχόλιο, για να προσθέσει: «Αν το συγκρίνεις όλο αυτό που συμβαίνει με το 2019, που λογικά έχουμε φτάσει σε κόσμο και πωλήσεις εκείνης της περιόδου, λόγω του πληθωρισμού και λόγω του ότι έχει ακριβύνει η καθημερινότητά μας, αυτό μας προκαλεί ένα άγχος περισσότερο στο πώς θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και το τι θα καλύψουμε όσον αφορά τις ανάγκες του χειμώνα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα είμαστε πολύ καλύτερα από τον περασμένο χειμώνα».

Όπως θα πει η κ. Τσικιντίκου, οι τιμές έχουν πέσει στο… μισό: «Ουσιαστικά οι εκπτώσεις έχουν σταθεροποιηθεί στο 50%, στο 80% του λιανεμπορίου. Κι είμαστε μέσα Αυγούστου. Βεβαίως, όλο αυτό έχει να κάνει και με τα αποθέματα του κάθε μαγαζιού. Μπορεί να υπάρχουν έξτρα εκπτώσεις μέσα στα καταστήματα, γιατί το είδος που δουλεύουν είναι πάρα πολύ καλοκαιρινό, είναι κάτι που αλλάζει ανά βδομάδα. Έχουμε σταθεροποιηθεί στο 50%».

 

Διαφορετικά βαλάντια

Το Ρέθυμνο έχει «βουλιάξει» από κόσμο. Το ερώτημα είναι εάν οι επισκέπτες της πόλης ξοδεύουν χρήματα.

«Η κάστα των τουριστών που έχουμε τώρα τον Αύγουστο, δυστυχώς δεν είναι ίδιας ποιότητας με αυτή που είχαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Στο ξεκίνημα της σεζόν είχαμε λιγότερο κόσμο, με ισχυρότερο βαλάντιο». Τώρα, όπως θα αναφέρει η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου, ο μαζικότερος τουρισμός δεν αφήνει και τα ανάλογα και προσδοκώμενα έσοδα στην αγορά.

Η «δαμόκλειος σπάθη» της ακρίβειας, όπως περιγράφει η κ. Τσικιντίκου, βρίσκεται πάνω από όλους: Επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Με το να έχει αυξηθεί το ενεργειακό κόστος και με το να μην υπάρχει προσωπικό (σε τουριστικές επιχειρήσεις) και το υφιστάμενο προσωπικό να μην είναι τόσο καλά εκπαιδευμένο, ο μαζικός τουρισμός λειτουργεί και αντιδρά πιο συντηρητικά, υποστηρίζει η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου. Απαιτείται, όπως προσθέτει, ανασχεδιασμός όλου του προσφερόμενου τουριστικού πακέτου.

«Είμαστε καλύτερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν ήμασταν κλειστά κι ο τουρισμός ξεκινούσε και διαρκούσε ουσιαστικά μόνο δύο μήνες. Καλώς ή κακώς ο πληθυσμός της πόλης τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι, κι αυτό είναι καλό» υπογραμμίζει η κ. Τσικιντίκου, θέλοντας να δει το … ποτήρι μισογεμάτο.

«Θα πάμε μέχρι τέλη Οκτωβρίου» είναι η εκτίμησή της για την εξέλιξη της σεζόν. «Ούτως ή άλλως η Κρήτη είναι ευλογημένο νησί: Πιο καλό καιρό θα έχουμε Σεπτέμβρη – Οκτώβρη απ’ ό,τι τώρα που είμαστε στον Αύγουστο με τα πρώιμα μελτεμάκια. Η Κρήτη με τις καιρικές της συνθήκες και τις θερμοκρασίες της «τραβάει» μέχρι και τον Νοέμβρη πολλές φορές».

Διαβάστε τη συνέχεια στο rethnea

Ρέθυμνο αγορά
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap