Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Οι Ρεθυμνιώτες κατακτούν κορυφές – Ανακαλύπτοντας τα 3 ορειβατικά «διαμαντάκια» του Ρεθύμνου!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Ρεθυμνιώτες που αγαπούν την ορειβασία ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανακαλύπτουν όλα τα ορειβατικά “διαμαντάκια” του Ρεθύμνου

Η ορειβατική κουλτούρα των Ρεθυμνιωτών αποδεικνύεται από τη ζωντανή και δυναμική παρέα που κάνουν συστηματικά στον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώνονται, οργανώνονται και “παίρνουν τα βουνά” – τα Ρεθυμνιώτικα βουνά, στην κυριολεξία!

Στην πόλη δεν βλέπουν την πρωινή υγρασία στις κορφές, τα φύλλα ή τ’ αστέρια. Έχουν ξεχάσει πότε οι πλαγιές γεμίζουν λουλούδια, βότανα και ευωδιές… Επομένως, η επιλογή να περπατήσουν ξανά στα μονοπάτια που είχαν περπατήσει γενιές και γενιές Ρεθυμνιωτών είναι μια τρέλα, μια απόδραση, μια στάση ζωής.

Τα ορειβατικά «διαμαντάκια» του Ρεθύμνου

1. Βιλανδρεδιανό Φαράγγι

Το Φαράγγι Βιλανδρέδο, μαζί με το παράλληλό του Μουτριανό, είναι γνωστά και ως “κολλητά φαράγγια”, διότι αν και παράλληλα, βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Βρίσκονται στην περιοχή της πανέμορφης Αργυρούπολης, περίπου 22 χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου. Η πεζοπορία στα φαράγγια είναι ιδανική για τους πεζοπόρους, καθώς είναι πολύ εύκολη και η ομορφιά τους είναι συγκλονιστική.

2.Μουνδριανό Φαράγγι

Από το χωριό Κάτω Πόρος μπαίνουμε σε ένα παλιό καλντερίμι που μας οδηγεί στο εγκαταλειμμένο χωριό Νησί και έπειτα στο χωριό Μούντρος, στην είσοδο του πρώτου φαραγγιού, με τα πανύψηλα πλατάνια και τις λιμνούλες. Φτάνοντας κοντά στο χωριό Βελονάδο, βγαίνουμε από την κοίτη του ποταμού και μπαίνουμε σε ασφαλτόδρομο για λίγο, μέχρι την είσοδο του Βιλανδρεδινού φαραγγιού. Επιστρέφουμε στο χωριό Κάτω Πόρος και όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να γευματίσουν στην ταβέρνα του “Σάρακα”.

3.Το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου

Πίσω ακριβώς από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου, βρίσκεται ο χαρακτηριστικός “Τουμπωτός Πρίνος”, αριστερά του οποίου ξεκινά το μονοπάτι για την ανάβαση στην κορυφή.

Η πορεία είναι σταθερά ανηφορική, σε ευδιάκριτο μονοπάτι, με σχεδόν συνεχόμενη οπτική επαφή με το διάσελο ανάμεσα στον Αγκαθιά και την κορυφή του Τιμίου Σταυρού. Στην αρχή και για περίπου 45 λεπτά, έχουμε αριστερά μας τον ξερό χείμαρρο παράλληλα με τον οποίο ανεβαίνουμε, μέχρι που συναντάμε δεξιά μας μικρή καταβόθρα. Σε αυτό το σημείο έχουμε καταπληκτική θέα προς ολόκληρο το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης.

Ανεβαίνοντας στην κορυφογραμμή, σε περίπου 20 λεπτά φτάνουμε στην κορυφή του Τιμίου Σταυρού, το υψηλότερο σημείο της Κρήτης με υψόμετρο 2453 μέτρα. Το ξερολιθικό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού προσφέρει προστασία, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη απαιτεί σταθερές καιρικές συνθήκες.

Οι σφοδροί βόρειοι άνεμοι δημιουργούν τεράστια προβλήματα και ειδικά σε περιόδους χιονιού στις βόρειες πλαγιές, ο αέρας μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε επικίνδυνη παγωμένη παγίδα.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ