Ρέθυμνο
Οι πιο «προβληματικές» περιοχές του Ρεθύμνου σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης | Συνέντευξη με τον Μιχάλη Καπετανάκη
“Θυμάμαι ένα γεγονός στα Καστελάκια, όπου είχε πέσει το βουνό. Είχε κλείσει όλο το ρεύμα κυκλοφορίας και ήταν εγκλωβισμένα πάνω από 200 αυτοκίνητα”
Στον χειμώνα που θα υποδεχτούμε σιγά-σιγά, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί: τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για Πολιτική Προστασία των Πολιτών που θα βρίσκεται σε άμεση διασύνδεση με την Πολιτική Προστασία των Φορέων.
Μιλώντας δε για ακραία φαινόμενα, το πρώτο θέμα συζήτησης είναι ότι έχουμε φτάσει στα τέλη Νοεμβρίου κι ακόμα σοβαρή βροχή δεν είδαμε στο Ρέθυμνο. Είναι πολλοί αυτοί που συνδυάζουν αυτή την συγκυρία με πλημμυρική αναμονή: που σημαίνει μεγάλες ποσότητες νερού μέσα σε μια ή δυο νύχτες. Καταστάσεις έκτακτες, δηλαδή, που έχουν συμβεί και στο παρελθόν και έχει βρεθεί αντιμέτωπός τους ο Μιχάλης Καπετανάκης, ως ενεργό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου.
Μιλήσαμε μαζί του σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο:
“Για την ώρα είμαστε τυχεροί, που δεν έχει… κάτσει η μπίλια όπως το λέμε. Ο μηχανισμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πιστεύω ότι είναι πολύ πιο προετοιμασμένος. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ξεφεύγουν κατά πολύ τα χιλιοστά της βροχόπτωσης, δηλαδή σε ένα 24ωρο μπορεί να κάνει την βροχή που κάνει ολόκληρο το χρόνο. Οπότε αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο από κανέναν κρατικό μηχανισμό”.
Ο Μιχάλης Καπετανάκης εστιάζει στις περιοχές του Ρεθύμνου που παρουσιάζουν συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μεγάλες βροχοπτώσεις:
“Είναι αρκετές οι περιοχές στο Ρέθυμνο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις έντονες βροχοπτώσεις όπως η Παλιά Πόλη, που έχει πρόβλημα με τα χαλάκια και τα βουλωμένα φρεάτια. Επίσης επίφοβος είναι και ο Αδελιανός Κάμπος λόγω του ότι είναι επίπεδο το έδαφος. Προσοχή χρειάζεται και με τους ποταμούς και με τις ιρλανδικές διαβάσεις που βρίσκονται προς το Ανατολικό Ρέθυμνο. Όμως και στους Αρμένους υπάρχει ανησυχία, λόγω της λεκάνης, όπου έχει φυσική απορροή, και όχι κάποιο ποτάμι. Οπότε σε ένα ακραίο γεγονός σε αυτές τις περιοχές θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που δεν θα πρέπει να γίνεται από τους πολίτες είναι να μην μπαζώνουν τα ρέματα ή να μην κάνουν καταπατήσεις, που χειροτερεύουν το πρόβλημα. Εμείς έχοντας φτιάξει ένα δίκτυο με ομάδες και στο viber ενημερώνουμε άμεσα τον κόσμο γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος πότε περιμένουμε έντονα φαινόμενα.”
Σε μια νεροποντή που παρουσιάζει επικίνδυνη συγκέντρωση νερού, σημαντικό ρόλο παίζουν οι λεκάνες ανάσχεσης:
“Οι λεκάνες ανάσχεσης βρίσκονται η μια στο Ρέμα Συνατσάκη κι η άλλη στο Ρέμα Καμαράκι. Λειτουργεί σαν φράγμα το οποίο κρατά ποσότητα νερού και κάνει ανακοπή στην ταχύτητα και την ορμή του ποταμού. Χρειάζονται, βέβαια, κάποια συντήρηση και μεγαλύτερη προσοχή. Τα συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να βρούν μια λύση γιατί δεν υπάρχει εύκολη προσέγγιση.”
‘Ενα από τα πιο κρίσιμα και δύσκολα περιστατικά που έχει ζήσει;
“Θυμάμαι ένα γεγονός στα Τρία Μοναστήρια: είχα πάει να ανοίξω ένα δρόμο σε ιδιώτη,ο οποίος είχε κλείσει εξαιτίας μιας κατολίσθηση στις Σίσες. Γυρίζοντας λοιπόν στα Καστελάκια στο ύψος του Calcetto, στην γέφυρα (όπου τώρα έχει γίνει τοιχίο), είχε πέσει το βουνό. Είχε κλείσει όλο το ρεύμα κυκλοφορίας και ήταν εγκλωβισμένα πάνω από 200 αυτοκίνητα… Όλος ο δρόμος είχε γεμίσει από αυτοκίνητα μέχρι την επόμενη γέφυρα, όπως πας πάνω προς Ατσιπόπουλο (στο ρεύμα προς Ηράκλειο).
Έκανα όπισθεν, κατέβασα το μηχάνημα στο αντίθετο ρεύμα, κλείσαμε την κυκλοφορία. Απομακρύναμε κάποιο όγκο χωμάτων, ανοίξαμε το δρόμο κι απεγκλωβίστηκαν τα οχήματα με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Την ίδια ημέρα, 25 Φεβρουαρίου, είχαμε επέμβει και στο Φαράγγι του Σωματά, όπου έκλεισε ο δρόμος ευτυχώς λίγο πριν πέσει το βουνό και γλιτώσαμε από τα χειρότερα”
Πώς ξεκίνησε η ένταξη του στο εθελοντικό πνεύμα;
“Από μικρός είχα έντονο το συναίσθημα της βοήθειας στον διπλανό μου και λόγω δουλειάς που πολλές φορές χρειάστηκε να βοηθήσω σε δύσκολες καταστάσεις. Κάποια στιγμή βρίσκοντας ομοϊδεάτες και μετά την φωτιά του 2019 στον Μασταμπά, είπαμε όλοι εμείς ότι κάτι πρέπει να γίνει και έτσι ξεκινήσαμε η συντονιστική επιτροπή την δημιουργία της ομάδας μας.”
Τέλος ο Μιχάλης Καπετανάκης υπογραμμίζει ότι ειδικά φέτος υπήρξε πολύτιμη η στήριξη των Ρεθυμνιώτικων εταιριών που τους παρείχαν μεγάλη οικονομική βοήθεια με την παροχή καυσίμων για τις μετακινήσεις τους αλλά και χρηματικών κεφαλαίων για την αγορά απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
Το Ρέθυμνο γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Βαρβάρα
-
LIFESTYLE1 ημέρα πριν
Γιώργος Δασκαλάκης: Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
«Με έσωσε η Παναγιά η Χαρακιανή» – Τι λέει ο Ρεθυμνιώτης τραγουδιστής που πήρε φωτιά το ΙΧ του
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Συναγερμός στο κέντρο του Ρεθύμνου – Άρπαξε φωτιά γνωστό ψητοπωλείο | ΒΙΝΤΕΟ