Ρέθυμνο
Ο Ρεθυμνιώτης που μαζεύει περίπου 24 διαφορετικά είδη χόρτα τσιγαριαστά!
«Στο Φρατί βρίσκω τα πάντα: γαλατσίδες, ταραξάκο, μαρουλίδα, ζωχούς, λαγουδοπατούχα και φυσικά, σταμναγκάθι.»
«Πράσινο χρυσό» στο Ρέθυμνο δεν αποτελεί μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και τα πολύτιμα χόρτα που υπάρχουν σε όλα τα χωριά: αγριόχορτα, πικρά, βολβοί και εν γένει σπάνια χόρτα…
Ο Μανώλης Παπαδογιαννάκης είναι από τους ελάχιστους που τα γνωρίζουν όλα και βγαίνει έξω διαρκώς να μαζέψει τα πάντα, να τα καθαρίσει και να τα πάει στο καφενείο-ταβέρνα που διατηρεί στο Ατσιπόπουλο. Οι καλοφαγάδες, αυτοί που ψάχνουν μεζέδες με καλά χόρτα, ξέρουν που θα πάνε και τι θα φάνε. Από εκεί έχουν περάσει όλοι γιατί τα τσιγαριαστά και οι περιποιημένοι χορτομεζέδες που θα βρουν είναι… λαβράκι!
Το Daynight.gr τον βρήκε και του απηύθυνε μερικές ερωτήσεις
-Ποιος σας έμαθε να μαζεύετε τα χόρτα έξω στα χωράφια;
Από παιδί ακολουθούσα την μάνα μου, όπου πήγαινε και τα μάζευε. Την παρακολουθούσα τι έκανε, μου άρεσε και μάθαινα κι εγώ σιγά σιγά. Ο πατέρας μου με έμαθε πιο πολύ τα βότανα, αυτά του άρεσαν περισσότερο.
-Τώρα άμα βγείτε έξω, τι χόρτα βρίσκετε;
Ασκολύμπρους, αγριόχορτα της εποχής και μανιτάρια.
-Όταν θα τα βρείτε, πώς τα κόβετε;
Με το μαχαίρι, αλλά τα κάνουμε όλα με σεβασμό όπου τα βρούμε, χωρίς να πληγωθεί η ρίζα τους για να ξαναβγούν και να μαζευτούν ξανά.
-Μέχρι που πάτε για τα χόρτα, πόσο μάκρια;
Εγώ, επειδή είμαι από νότια Κρήτη, πάω κοντά στο χωριό μου, το Φρατί και σε όλες τις γύρω περιοχές, που γνωρίζω ότι βγαίνουν τα χόρτα. Αλλά για βότανα έχω φτάσει πολύ πιο μακριά, μέχρι τη Σούγια, στα Χανιά. Για αυτούς που γνωρίζουν, εκεί βρίσκεις την καλύτερη μαντζουράνα.
-Αυτό πρέπει να σας ευχαριστεί κιόλας…
Πολύ. Άμα δεν μαζεύω, τρελαίνομαι!
Μετά τι τα κάνετε; Τα πάτε στην γυναίκα σας;
Ναι, τα κόβω και τα πάω στην γυναίκα μου και τα καθαρίζει. Και μετά τα κάνουμε βραστά, αλλά μερικά γίνονται πολύ ωραία και τσιγαριαστά. Μαζεύω περίπου 24 διαφορετικά είδη χόρτα τσιγαριαστά. Αλλά μαζεύω και σπάνια χόρτα…
-Αυτά τα σπάνια πού τα βρίσκετε;
Εκεί στα μέρη μου στο Φρατί βρίσκω τα πάντα : γαλατσίδες, ταραξάκο, μαρουλίδα, ζωχούς, λαγουδοπατούχα και φυσικά, σταμναγκάθι.
-Το πιο νόστιμο χόρτο για εσάς, ποιο είναι;
Η καυκαλήθρα. Μπαίνει παντού: στα βραστά, στα τσιγαριαστά, ταιριάζει και με την σαλάτα, την απογειώνει, της δίνει άλλη νοστιμιά.
-Στο καφενείο συνήθως που έρχονται για αυτά τα ωραία, τι σας ζητάνε;
Αυτοί που έρχονται μου ζητάνε ό,τι θέλουν δυο τρεις μέρες πριν. Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι θα έρθουν και συνήθως τους αρέσει να κάτσουν κάτω να φάνε ό,τι υπάρχει εκείνη την ώρα. Αλλά οι περισσότεροι μου ζητάνε ασκολύμπρους, τσιγαριαστά και αγκινάρες… όταν είναι η εποχή τους!
-
LIFESTYLE3 ημέρες πριν
Το video που ζήτησε η Καίτη Γκρέυ να προβληθεί μετά τον θάνατό της
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Αλαλούμ στο Ρέθυμνο με τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία
-
ΥΓΕΙΑ3 ημέρες πριν
Γιατί το τσίπουρο είναι το καλύτερο φάρμακο
-
XANIA3 ημέρες πριν
Κύκλωμα με βρέφη στα Χανιά: Έδωσαν έμβρυα αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν οι δότες