Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το μήνυμα του δημάρχου Ρεθύμνης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας έχει αξία ως υπόμνηση  αλλά και ως αφορμή γόνιμου προβληματισμού. Η πολιτική του διάσταση εδράζεται στις δυναμικές διεκδικήσεις των γυναικών του περασμένου αιώνα που ξεκίνησαν στην Ευρώπη και την Αμερική,  με κυρίαρχα αιτήματα τα ίσα δικαιώματα,  καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Ο αγώνας τους ενέπνευσε τις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη και αναμφίβολα, επηρέασε σημαντικά τη θέση τους στο κοινωνικό, επαγγελματικό και κατ’ επέκταση και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Έναν αιώνα μετά, τα αιτήματα για ισότητα, αξιοκρατία  και δικαιοσύνη στην αξιολόγηση  των γυναικών, παραμένουν ενεργά.  Το επιβεβαιώνουν οι οικονομικοί δείκτες και τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών,  σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με  αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατά  το δεύτερο τρίμηνο του 2016  το ποσοστό της ανεργίας των γυναικών (27,6%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,4%). Ακόμη πιο ανησυχητική  είναι η διαπίστωση πως το  υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα νέα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (49,1%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 52,5%. Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται και στην αμοιβή  των εργαζομένων γυναικών σε σχέση με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους ανδρών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες ενώ μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα και εν τω μέσω μιας πολυεπίπεδης κρίσης που σίγουρα δυσχεραίνει  ακόμη περισσότερο τη θέση των γυναικών, καλούμαστε καθημερινά να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου  αλλά  και να επαναπροσδιορίσουμε τις ιδέες και τις πρακτικές μας  στο θέμα της ισότητας των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.  Ο πλούτος των ρόλων τους στην ανθρώπινη ζωή και δράση αλλά και οι επιβεβαιωμένες ικανότητές τους σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλει την έμπρακτη υπεράσπιση και διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων.

Στο Δήμο Ρεθύμνης οι θέσεις υψηλής ευθύνης καταλαμβάνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από γυναίκες, οι οποίες υποστηρίζουν με αποτελεσματικότητα και αξιοσύνη την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συστήματος σε όλους τους τομείς.

Δεν νομίζω πως οι γυναίκες, τουλάχιστον στη δική μας κοινωνία και πολιτισμό, χρειάζονται υπερασπιστές  των κεκτημένων τους ούτε επιβεβαίωση της ορθότητας των αυτονόητων πλέον δικαιωμάτων τους.  Είναι επιβεβλημένη η έμπρακτη κατάθεση σεβασμού, δικαιοσύνης  και διασφάλισης της ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς.   Το χάσμα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.  Κι έχουμε ηθική, πρωτίστως, υποχρέωση απέναντι στη Γυναίκα μητέρα, σύντροφο, αδελφή, κόρη, φίλη, συνάδελφο, συνάνθρωπο να προασπίσουμε ο καθένας με το δικό του προσωπικό αγώνα, το απαρέγκλιτο δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή ζωή, αντάξια των πολλαπλών τους προσόντων και ικανοτήτων .

 

Πηγή: cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap