Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Μίνως Ζομπανάκης: Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος Κρητικός | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφυγε το Σάββατο πλήρης ημερών ένας ξεχωριστός Κρητικός, ο Μίνως Ζομπανάκης, πατέρας του Kωστή, προέδρου της ομάδας μπάσκετ Ρέθυμνο Cretan Kings.

Ο Μίνως Ζομπανάκης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, πρωτοπόρος στην εποχή του, διαπρεπής οικονομολόγος, από τους κορυφαίους τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο, που ξεκίνησε από το φτωχικό ψαροχώρι Καλύβες των Χανίων και κατάφερε να γίνει δεκτός στο Χάρβαρντ και αποδεκτός από την παγκόσμια οικονομική ελίτ.

Η Κρήτη ήταν πάντα στην κορυφή της σκέψης και των προσπαθειών του και την αγάπη του κατάφερε να την μεταφέρει στα παιδιά του Κώστα και Ανδρέα.

Ο θάνατος του σκόρπισε θλίψη σε όλο το νησί όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και όλοι αναγνώριζαν την προσφορά του.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) , εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για το χαμό του σπουδαίου Μίνωα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του, κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Μίνωα Ζομπανάκη, ο οποίος υπήρξε από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας.

Εκφράζουν, επίσης, τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στον γιο του κ. Κωστή Ζομπανάκη και στην υπόλοιπη οικογένεια του εκλιπόντος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καλύβες των Χανίων.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ ο ίδιος, βαθύτατα επηρεασμένος από τη σκέψη του Γιόζεφ Σουμπέτερ, άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor), γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970. Ο ίδιος έθεσε, τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων.

Το 1976 από το βήμα ενός τραπεζικού συνεδρίου στο Λονδίνο, με τις διεθνείς χρηματαγορές τεταμένες από τον επισφαλή υπερδανεισμό που άγγιζε νέα εξωφρενικά ύψη, ο Μίνως Ζομπανάκης προειδοποιούσε ότι «το ιδιωτικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει εκτεθεί σε τεράστιο βαθμό προς χώρες οι οποίες ίσως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα αυξανόμενο βάρος εξωτερικού χρέους».

Ο Μίνως Ζομπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-, ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα με τις μεγάλες επιτυχίες του, συνεργαζόμενος, μεταξύ άλλων, στενά με μέλη της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας, με τον σάχη του Ιράν αλλά και με τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1995-2005), έχει εξάρει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας και της συμβολής του: «Ο Μίνως Ζομπανάκης βίωσε αλλά και υπήρξε μέρος των μεγαλύτερων ιστορικών αλλαγών στις χρηματαγορές. Είναι ένας θρύλος όχι μόνο λόγω των δεξιοτήτων του στα χρηματοοικονομικά αλλά και λόγω του ότι, όντας Ελληνας, είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το διεθνές σύστημα χρηματαγορών».

Στο βιβλίο «Μίνως Ζομπανάκης – Τραπεζίτης Χωρίς Σύνορα» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η φιλοδοξία του Μίνωος Ζομπανάκη, σε αντίθεση με άλλους τραπεζίτες, δεν ήταν να γίνει ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας του πλανήτη. Απέκτησε αρκετά χρήματα από τη δουλειά του, τα περισσότερα από αυτά όμως προήλθαν από μισθούς και αμοιβές και όχι από δώρα ή μερίδια σε επικερδείς συμφωνίες. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο υπερβολικός πλούτος είναι κατάρα που δεν σου επιτρέπει να χαρείς τα όμορφα πράγματα στη ζωή».

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ