Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Αγ. Αντώνιο | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Ως γνωστό, η ονομασία ‘Κάτω Πόρος’ συνδέεται τόσο με τη δυσκολία διέλευσης των ποταμών και τους πόρους των ανοιγμάτων που οδηγούν στα Κολλητά Φαράγγια, όσο και με το χαμήλωμα (Πόρο) των δυο βουνών.

Ένα εγκάρδιο, φιλικό κάλεσμα ήταν η αφορμή να ξεπεραστεί η πρωινή αδράνεια του Κυριακάτικου πρωινού και να ξεκινήσουμε την πανέμορφη διαδρομή που οδηγεί στο σπηλαιώδες εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου στον Κάτω Πόρο, ακολουθώντας τον αμαξωτό δρόμο που περνά από το χωριό Ζουρίδι. Φτάσαμε με το αυτοκίνητο ως ένα σημείο, κι έπειτα ακολουθήσαμε στενό, κατηφορικό μονοπάτι, γεμάτο πέτρες και πλούσια βλάστηση (δίκταμο, μυρτιά κ.ά.). Προς το βάθος ακούγαμε το ανάλαφρο κελάρισμα των νερών του ποταμού, ενώ με ενδεικτικά σημάδια που είχαν τοποθετηθεί σε δέντρα ή πέτρες, επιβεβαιώναμε σταδιακά την ορθότητα της πορείας, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε το σεμνό εκκλησάκι. Αν και δεν διαθέτει σε έκταση πολλά τετραγωνικά μέτρα, εντυπωσιάζει με την απλότητα και τη διακριτική φροντίδα του.

Ο ιερέας και ο ψάλτης είχαν ήδη προσέλθει από νωρίς, ενώ πιστοί προσκυνητές από διάφορες περιοχές στέκονταν έξω από το ταπεινό προσκύνημα, ορισμένοι εξ αυτών προσφέροντας άρτους ή εδέσματα στη χάρη του Αγίου. Η παρουσία μικρών παιδιών ήταν μια σιωπηλή υπόσχεση ή ελπίδα ότι η παράδοση και τα τοπικά έθιμα θα βρουν άξιους συνεχιστές στο μέλλον.

 

 

Η ατμόσφαιρα στο μικρό ναό ήταν άκρως κατανυκτική κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, ενώ οι επισημάνσεις του ιερέα λίγο πριν τη διανομή του αντιδώρου ήταν επίκαιρες, εύστοχες και αφυπνιστικές προς το εκκλησίασμα. Αβραμιαία ήταν η φιλοξενία που ακολούθησε κάτω από τη δροσιά των πανύψηλων δέντρων  υπό τους ήχους των τζιτζικιών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και σύντομους διαλόγους ανθρώπινης επικοινωνίας, αλλά και να επαναφέρουν στη μνήμη τους στιγμές παρόμοιων εορτασμών ή φιγούρες από το παρελθόν.

Θερμές ευχαριστίες κι ευχές για υγεία κι ευλογία, τόσο σε όσους συνέδραμαν ενεργά για την πραγματοποίηση αυτής της μάζωξης, όσο και στους ευλαβείς προσκυνητές που παραβρέθηκαν στο συγκεκριμένο προσκύνημα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ευλάβειας, εσωτερικής πίστης και γαλήνης.

 

Πηγή: rethemnosnews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap