Ρέθυμνο
Κινδυνεύουν οι προστατευόμενες περιοχές NATURA του Ρεθύμνου
«Στο Παρελθόν Κινδύνεψαν με Καταστροφή 3 Προστατευόμενες Περιοχές: Κατολισθήσεις στο Κουρταλιώτικο, ΒΑΠΕ στον Άρδακτο & Ανέγερση Ξενοδοχειακής Μονάδας στον Παλίγκρεμνο»
Η Ελλάδα φιλοξενεί συνολικά 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Στόχος είναι η προστασία των πιο πολύτιμων οικολογικά περιοχών και η διαφύλαξη της πλούσιας και απειλούμενης βιοποικιλότητας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες είδη φυτών και ζώων.
Η Κρήτη, με τις 53 περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Από αυτές, 26 περιοχές είναι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ/SPA) για την ορνιθοπανίδα, και 28 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ/SAC), οι οποίες προστατεύουν σημαντικούς οικοτόπους για απειλούμενα είδη φυτών και ζώων. Ορισμένα από τα διεθνούς σημασίας είδη του νησιού περιλαμβάνουν τον Γυπαετό, τον Σπιζαετό, τη Χελώνα Caretta caretta, τη Μεσογειακή Φώκια, καθώς και ενδημικά φυτά όπως ο Δίκταμος και τα Φοινικοδάση του Phoenix.
Στο Ρέθυμνο, οι προστατευόμενες περιοχές Natura είναι 10 και περιλαμβάνουν περιοχές όπως το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, η Μονή Πρέβελη, το Πρασσανό Φαράγγι και το Όρος Ψηλορείτης. Παρά τη σημαντικότητα αυτών των περιοχών, οι επιστήμονες επισημαίνουν την έλλειψη ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία τους. Χωρίς το θεσμικό πλαίσιο των προεδρικών διαταγμάτων, η προστασία αυτών των περιοχών παραμένει ασταθής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής περιπτώσεις:
- Κατολισθήσεις στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι:
Η πτώση βράχων στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι προκάλεσε συναγερμό στις αρχές του Ρεθύμνου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση προστασία της περιοχής. - Η Απόπειρα Εγκατάστασης ΒΑΠΕ στον Άρδακτο:
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον οικισμό Άρδακτος έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, με το Συντονιστικό κατά των ΒΑΠΕ να εμποδίζει επανειλημμένα τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. - Η Παράνομη Ανέγερση Ξενοδοχειακής Μονάδας στον Παλίγκρεμνο:
Η προσπάθεια ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας σε μια από τις πιο όμορφες και παρθένες περιοχές της Κρήτης, στον Παλίγκρεμνο, κοντά στον Πλακιά, προσέκρουσε σε νομικά εμπόδια και ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε την περιοχή ως προστατευόμενο τοπίο κατόπιν εορτής.
Αναγκαία η Άμεση Δράση:
Η συνεχιζόμενη απουσία αποτελεσματικών περιβαλλοντικών πολιτικών και η έλλειψη συντονισμένων προσπαθειών από τις Περιβαλλοντικές Επιτροπές των Δήμων και της Περιφέρειας θέτουν σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές. Η ανάγκη για άμεση δράση είναι επιτακτική. Η προστασία αυτών των περιοχών απαιτεί συντονισμένες ενέργειες, και αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη με ανυπολόγιστο κόστος για το φυσικό περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος της Κρήτης.

-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Μάχη του Λούλου: Η πρώτη Νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Θυμιανή Παναγία: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης στην επανάσταση του 1821
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μαραγκουδάκη – Μια σπουδαία πανεπιστημιακός και άνθρωπος του πνεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ανατρίχιασαν για μία ακόμη φορά τα «Βατράχια» – Η στιγμή που τραγούδησαν τον ύμνο τους | ΒΙΝΤΕΟ