Βρειτε μας στα Social Media

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιστορίες του Ρεθύμνου μέσα από γρίφους | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με οδηγό τον Μανώλη Κυδωνάκη, έναν από τους κορυφαίους γνώστες της ιστορίας του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των Ημερών Ρεθύμνου 2018, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μια διαφορετική ξενάγηση, που θα αφορά την ιστορία της πόλης μας μέσα από τους γρίφους του Κυνηγιού του Θησαυρού που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στα καρναβαλικά δρώμενα του Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τον Άγνωστο Στρατιώτη και θα διαρκέσει μία ώρα. Θα ακολουθήσει προβολή στον Ενετικό ναό της Αγίας Παρασκευής.

Ακολουθεί το κείμενο του Μανώλη Κυδωνάκη

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

«Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας χώρος κατοίκησης 30 και πλέον αιώνων, θα αποτελέσει από την αρχή της δημιουργίας του παιχνιδιού του θησαυρού την πνευματική του κοιτίδα και το χωρικό πεδίο δράσης του.

Θα είναι το μέρος που θα ντύσει με την πολυπολιτισμικότητά του την φαντασία και την δημιουργικότητα των εκάστοτε διοργανωτών, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες.

Οι Ρεθεμνιώτες θα μπολιαστούν από το μικρόβιο της έρευνας και της αναζήτησης. Μέσα από το θεσμό με ιδιαίτερο και απρόσμενο τρόπο, μέσα από γρίφους θα ζήσουν την πόλη τους στο παρόν αλλά και στο παρελθόν.

Ο Αιγυπτιακός φάρος της πόλης μας

Ένα από τα ποιο πολυφωτογραφημένα μνημεία  του τόπου μας δεν θα ήταν δυνατόν να μην αποτελέσει ένα από τα αγαπημένα θέματα των εκάστοτε οργανωτών του παιχνιδιού.

Έτσι θα αναρωτηθούμε γι αυτόν που έκλεινε κάθε βράδυ στους παλιούς Ρεθεμνιώτες το μάτι, θα τον αναζητήσουμε μέσα από τα χαρακτικά και τα ανάγλυφα διακοσμητικά του, θα μεταμορφωθεί το 2012  σε φανάρι του ΚΟΚ , με συνέπεια το απίστευτο μποτιλιάρισμα στην κεντρική λεωφόρο.

Θα ανάψει ξανά το 2007 μετά από αρκετά χρόνια σηματοδοτώντας την κατάληξη του παιχνιδιού  προκαλώντας παράλληλα ταραχή στο Λιμεναρχείο, ενώ το 2014 ένα μοναδικής ομορφιάς αντίγραφο του θα φωτίσει το σημείο του θησαυρού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Κουμπέ.

Το φρούριο της Φορτέτζας

Ως ενιαίο κτίσμα είναι το πλέον δημοφιλές μέρος του παιχνιδιού. Στα χρόνια που έχουν περάσει δεν θα αφήσουμε κανένα σημείο του εντός αλλά και εκτός των τειχών του που να μην το διαβούμε και να το εξερευνήσουμε. Αιχμές και προμαχώνες, πηγάδια και αποθήκες, κτίρια και εκκλησίες του, αν είχαν γλώσσα να μιλήσουν δεν θα πιστεύατε στα αυτιά σας… Θα σας διηγούνταν τις προσπάθεια κάποιων ζωόφιλων  το 1991να κατέβουν στην πηγάδα της για να ανασύρουν…. σκίτσο  ενός μαύρου γάτου. Θα  σας κατάγγελλαν τις προσπάθειες ορδών αφιονισμένων κυνηγών το 1997 να κυνηγούν ταλαίπωρα σκυλιά, έως πια να καταλάβουν ότι αυτό που αναζητούν είναι μια εικόνα  του Αγίου Χριστοφόρου του Κυνόμορφου, αλλά και μοναδικοί μάρτυρες στην τελική φάση του δράματος τεσσάρων παιχνιδιών που εξελίχθηκαν μέσα αλλά και έξω από τα σπλάχνα του…

Το Πενταγωνικό οχυρό

Αν και δεν πιστεύουμε να υπηρέτησε ποτέ τον σκοπό της ανέγερσης του (κλασικό δείγμα διαχείρισης δημόσιας περιουσίας) στα νεότερα χρόνια θα αλλάζει συνεχώς χρήσεις με ποιο πρόσφατη την εικοσιπενταετή προσωρινή φιλοξενία του Αρχαιολογικού μας Μουσείου. Ελπίζουμε η επόμενη του μεταστάθμευση του να διαρκέσει λιγότερο.

Θα μάθουμε για την παρουσία των δύσμοιρων ιεροδούλων που εσώκλειστες εκεί, μην έχοντας άλλους τρόπους προβολής της παρουσίας τους κατέφευγαν στις πλάτες των πελατών τους για να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους. Βλέπεις τότε χωρίς 090…και αγγελίες για μασάζ η προσωπική προβολή έφερνε τον κόσμο ποιο κοντά.

Πραγματικός τόπος μαρτυρίου των φυλακισμένων που αργότερα θα διαβούν την πόρτα του. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι ALTER EGO  το 2012 που καρατομώντας την μπάμια σχημάτιζαν παράλληλα ένα τέλειο πεντάγωνο της φύσης, αλλά και δείγμα μετεμψύχωσης αγαπημένου μας φίλου.

Στην ταράτσα του κτηρίου για πολλά χρόνια θα δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία μην αντέχοντας την μοναξιά και την κλεισούρα θα μετακομίσει εντός του Φρουρίου. Οι κακές και φλύαρες γλώσσες λένε ότι έπεσε θύμα μιας συνολικής ανακαίνισης του χώρου. Άντε τώρα τι να πιστέψεις…

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

Πάμε πλατεία; Oχι στο Κολωνάκι όπως λέει ρεφρέν του Λάκη, αν και η όψη της περιοχής μετά τα έργα ανάπλασης μάλλον αυτό θυμίζει. Δεν θα δούμε το παλιό σιντριβάνι  ούτε  θα κάνουμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στις προτομές που βρίσκονταν γύρω από το πάρκο. Θα μας έρχονται όμως αναμνήσεις του χθες από την κατοικία του Πρίγκιπα αλλά και από το χρώμα των παγωνιών σε παρακείμενη αυλή. Κι αν το παγώνι δεν πεπόνι όπως λέει κινεζικό ρητό στο σημείο αυτό το παιχνίδι το 1997 θα παγώσει εντελώς, αφού ουδείς από τους εκατοντάδες κυνηγούς δεν φαντάζονταν τότε τσεκάρισμα πάνω σε λουκέτο. Σε ένα απλό γρίφο ποδοσφαιρικού σωματείου κυριολεκτικά θα χαθεί η μπάλα αναγκάζοντας τους διοργανωτές  με τον αείμνηστο Κωστή Ψαρουδάκη να οριοθετεί το σημείο.

Τέμενος Νερατζέ –  Ωδείο

Σαν παλιό σινεμά και σαν την χαλιμά… ακούγεται ποιο εύκολα σαν τραγούδι  παρά να το αναζητάς σαν την Σαλονίκη το 1992. Μνημείο με μοναδική ιστορία. Ενετοί και Οθωμανοί θα αφήσουν το δικό τους στίγμα ενώ στις μέρες μας τα έργα ανάπλασης και προστασίας του θα δώσουν την εικόνα ενός κοσμοδρομίου εν έτη 2006  στην καρδιά της πόλης μας με τον μιναρέ του περίκλυστο σε πλατφόρμα….. έτοιμο για εκτόξευση.

Baikonuroglu  λοιπόν και η πόλη μας στο …επίκεντρο της διαστημικής τεχνολογίας. Το 2017 υπήρχε και πρόταση για την εκτόξευση του εν μέσω της δοκιμής, του μοναδικού αντιγράφου πυραύλου S-600 γεγονός που θα καθιστούσε τα αντίστοιχα του είδους μουσειακά εκθέματα .Τελικά  για τον γρίφο αυτόν επιλέχθηκε μια λιγότερο μιλιταριστική εκδοχή του. Για ακονίστε την μνήμη σας. Σας θυμίζει κάτι; Κι αν αναζητάτε το κοσμοδρόμιο και δεν το εντοπίζετε  πια αυτό μεταφέρθηκε νοτιότερα. Λες να….

Σαπουναριό Σκορδίλη

Αρχικά θα αποτελέσει σημείο – κληροδότημα  στο  τρομερό παιχνίδι του 1994 με τις εντολές του Καστελάνου  Ανδρέα  Bascardelo να παίρνουν θέση στο χάρτη της πόλης.

Αργότερα στα 2006 μέσα από τις δραστηριότητες του παιχνιδιού των Ανιχνευτών  θα γίνει οργανωμένη κίνηση για την ανάδειξη του κτιρίου και τον μετασχηματισμό του σε μουσείο Σαπωνοποιείας, αφού αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο βιομηχανικό χώρο με αυτή την χρήση ένα διαμάντι στην καρδιά της πόλης, που είναι αμαρτία να καταπέσει από την φθορά του χρόνου.

Θα παραχθεί σαπούνι λοιπόν με τον αγνό παραδοσιακό τρόπο από λάδι ελιάς το οποίο και θα εμπλουτιστεί με πρόσμιξη σκόρδου, σκορδοσάπουνο δηλαδή.

Κάποιοι θα το περάσουν ως έδεσμα και θα το δοκιμάσουν βρίσκοντας το…γευστικότατο. Πάντως στομαχικές ή άλλες περιπλοκές δεν αναφέρθηκαν. Ακολούθως με ευθύνη των διοργανωτών και την συμμετοχή όλων των ομάδων θα κατατεθεί ψήφισμα [με 1452 υπογραφές] προς το Δήμο Ρεθύμνου για εξαγορά του ακινήτου. Το θέμα έχει παραμείνει στάσιμο λόγω του υψηλού τιμήματος.

Βενετσιάνικο Ρολόι

Το ποιο αδικοχαμένο μνημείο της πόλης μας. Μας ενοχλούσε και το ξεπαστρέψαμε. Μέχρι και τροχονομική κλήση είχε εις βάρος του προ της οριστικής και αμετακλήτου καταδίκης του.

Στην εναπομείνουσα σκιά του ο χρόνος θα κυλά αντίστροφα για την έναρξη του παιχνιδιού το 2002 ενώ θα αποτελέσει κεντρική εικαστική παρέμβαση από την ομάδα των Μπουμπούνων με τοποθέτηση αντιγράφου του στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων  στο συμπλήρωμα των 20 χρόνων του θεσμού.

Άγιος Φραγκίσκος

Θα τον γνωρίσουμε και ως μια προσωρινή έκθεση  Θρησκευτικού γραμματοσήμου το 1997  με το θύρωμα της Φορτέτζας  να αναγάγει τους κυνηγούς σε άλλο σημείο της πόλης. Σήμερα ο χώρος αυτός φιλοξενεί το αρχαιολογικό Μουσείο , ελπίζοντας η προσωρινή του κατοικία να είναι μικρότερης διάρκειας από την προηγούμενη.

Λότζια

Αν δεν είχε προκύψει λίγο νωρίτερα ανακαίνιση του κτιρίου λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι με την φράση Στοά – Εξώστης –Αίθριο θα καταλήγαμε εκεί κατά το παιχνίδι του 1997. Μάλλον ακόμα θα ψάχναμε.  Τρία χρόνια αργότερα μια πρόσκληση του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου προσδιόριζε το χώρο αυτό αφού στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει δραστηριότητες του σωματείου.

Κρήνη Ριμόντι

Από το παιχνίδι τόσα χρόνια έχουμε μάθει να περιμένουμε το αναπάντεχο και το απρόβλεπτο. Μια από τις στιγμές αυτές ήταν το βαζάκι με νερό όχι για να το πιούμε ή να λουστούμε, που μέσα του περιέκλειε πέτρωμα Μοσχοβίτη.

Ήταν μια μέρα που τα είχαμε δει όλα. Λουκέτα, σπήλαια υπόγεια και υπέργεια όλες τις αδελφές πόλεις, ένα μάθημα γεωλογίας λίγο πριν το  τέλος ήταν ότι μας χρειάζονταν ταυτίζοντας έτσι την κρήνη Ριμόντι αφού βρίσκεται σε οδό ομώνυμη του πετρώματος.

Ηλεκτρική

Κάποιες στιγμές έχουν και οι κυνηγοί τα δίκια τους …. Λατινικά είχαν μπροστά τους πράττοντας τα αυτονόητα. FIAT  LUX. (γενηθήτω φως). Σίγουρα όλοι μας θα προτιμούσαμε ένα LUX μοντέλο της FIAT  από τους λογαριασμούς του ρεύματος, προκαλώντας φρενίτιδα έξω από την τοπική αντιπροσωπεία. Ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν κλειστή (Κυριακή βλέπεις) γιατί διαφορετικά … δύσκολα αποφεύγαμε την μήνυση. Κρίμα που δεν είχαμε λήψη από τα διαδραματιζόμενα εκεί η οποία θα είχε γίνει σίγουρα  viral  στο διαδίκτυο.

Θέατρο Ιδαίον Άνδρον

Σε μια από τις πιο νοσταλγικές γωνιές της πόλης, θα μας οδηγήσουν τα βήματα του χορού το 2001. Ένα μικρό παλατάκι που έφτανε μια μόνο γερμανική βόμβα για να το εξαφανίσει. Στους παρακείμενους τοίχους θα ακούσουμε νοερά  την γλυκιά μελωδία της  Ίρμας (ακόμα και με την παρουσία τετράποδου). Θα  βλέπουμε σκιές στους τοίχους να μας μαγεύουν άσχετα αν από αυτούς δεν θα βγάζουμε κάποιο νόημα.

Παραλία Ρεθύμνου

Εδώ θα εξελιχθεί η τελευταία φάση του δράματος του αξέχαστου διήμερου παιχνιδιού του 1992.

Στην αναζήτηση του μακαρίτη Μακρυπόδαρου Τζο ο Captain Hook   είχε ορίσει σαν σημεία Χ  την τομή που προέκυπτε από τον  Φάρο και τον Ψηλότερο Φοίνικα, με το Δελφίνι και το Λαβύρινθο. Για να βρουν το ακριβές σημείο πάνω στην άμμο οι διοργανωτές είχαν για βοήθεια τους προβολείς δύο αυτοκινήτων ένα από τον  Φοίνικα και ένα από το Δελφίνι.   Όμως η αναζήτηση του μαγικού σημείου πάνω στην άμμο εξελίχτηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα μεταξύ των ομάδων που έψαχναν, η  ώρα περνούσε και ο θησαυρός του μακαρίτη … κρατούσε καλά. Μετά από αναζήτηση τριών περίπου ωρών η όψη της παραλίας έμοιαζε με… Υστερομινωικό  νεκροταφείο εν μέσω πανηγυρισμών των Αργόσχολων.  Που να βλέπατε μερικούς να κρατάνε κορδέλες και να προσπαθούν να ανέβουν στους φοίνικες για να τους μετρήσουν…

Γυναίκα της Κρήτης

«Στυλωμένη στους βράχους δίχως χθες κι  αύριο… έτσι ξεκινούν οι στοίχοι του Ελύτη που προκάλεσαν πανδαιμόνιο γύρω της στα 1996. Άλλοι έψαχναν με τα μάτια και άλλοι έσκαβαν με τα χέρια στερούμενοι τσάπας ή παλάμης για το πολυπόθητο τρόπαιο, με τελικούς νικητές και ποιο οργανωμένους τους Αργόσχολους. Από τότε φυσικά τέθηκε σε εφαρμογή και ο κανονισμός ο οποίος  υποχρεώνει τους κυνηγούς εκτός από γρύλλο, τρίγωνο και φαρμακείο  στο αυτοκίνητο τους να διαθέτουν και πτυοσκάπανο. Λίγα χρόνια αργότερα η θεά της γονιμότητας από την Μινωική παράδοση θα ταυτιστεί με αυτό το χώρο.

Λύκειο των Ελληνίδων

Κάτω από το βλέμμα της Παρρέν θα μάθουμε ότι εκτός από τα συνθετικά και τα προερχόμενα από μαλλί ζώων υπάρχουν και  υφαντά από γυναικείες τρίχες. Σίγουρα κάποιους και κάποιες  θα βάλει σε σκέψεις γιατί τα πετάνε τόσα χρόνια. Εκτός από εκθέσεις υφαντικής θίασοι και ρεπερτόρια θα εναλλάσσονται στο χώρο δίνοντας ένα τόνο στην κοινωνική ζωή της πόλης. Όπως και για την παράσταση του θεατρικού ο  βασιλεύς της Ρέγγας  την οποία και πληροφορηθήκαμε από την ομάδα της Κατσίκας εν μέσω πικάντικου φρέσκου δείγματος,  από τον μπαγιάτικο τύπο της εποχής . Σίγουρα έπιασε τόπο γιατί  μαζί με τα υπόλοιπα καλούδια της μέρας που μας πρόσφεραν οι διοργανωτές μας απάλλασσαν από αρκετά ψώνια της επερχόμενης Σαρακοστής… Απέναντι από την αίθουσα του Λυκείου θα φιλοξενηθούν  για μεγάλο χρονικό διάστημα τμήματα κορμού από μνημειακή ελιά. Ένα από τα μηνύματα της είναι η διαφύλαξη των ελαιώνων της χονδρολιάς  που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και αντίστοιχη κατάληξη. Στο ίδιο χώρο παράλληλα στις 12 Φλεβάρη του 2017 το Ρεθεμνιώτικο κυνήγι θα ζήση μια κορυφαία στιγμή του,  πετυχαίνοντας μετά από  δύο καταμετρήσεις την είσοδο του στο βιβλίο των ρεκόρ Guinnes  ως το πολυπληθέστερο κυνήγι ενηλίκων στο κόσμο.

Αγία Βαρβάρα.

Η αγαπημένη πολιούχος άγιος των Ρεθεμνιωτών. Η δύναμη της πίστεως κάνει το θαύμα της και αναγκάζει τον Μωαμεθανό Αλή Τσιτσεκάκη έναντι τιμήματος να παραχωρήσει τον χώρο για τον ναό. Εννοείται ότι τα λαγωνικά  του Team fm θα ανακαλύψουν μέχρι και το συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Μετά από λίγα χρόνια ο ναός θα παραχωρηθεί στους Ρώσους για τον εκκλησιασμό τους με παράλληλη παρουσία Ρώσου ιερέα. Αυτός ο αθεόφοβος μπέρδεψε το είδος της χορηγίας τους και αντί για καμπάνα ως είθισται τις έβαλε πολυέλεο με αποτέλεσμα να μας πεθάνει αργότερα  με το Π του. Που ξανακούστηκε να προσεγγίζεις εκκλησία με γνώσεις τριγωνομετρίας. Για την ιστορία ούτε σήμερα διαθέτει καμπάνα.

Τούρκικο Σχολείο

Το γνωρίσαμε μέσω του παιχνιδιού το 1993 από την κακή και την ανάποδη. Ήταν η χρονιά που ο θησαυρός πήρε το αίμα πίσω και κέρδισε τους διώκτες του. Μια μικρή κουφάλα ενός δέντρου κράτησε το πολύτιμο τρόπαιο μακριά από τις ομάδες που το εποφθαλμιούσαν. Σίγουρα  για τον λόγο αυτό την καταράστηκαν πολλοί με κατάληξη λίγα χρόνια μετά σε έργα ανάπλασης του χώρου το δέντρο να κοπεί.

Και για να θυμηθούμε τα μαθητικά μας χρόνια….1+ 4=1 .[Ανιχνευτές 2006]. Αν νομίζετε ότι δεν ισχύει η σχέση σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε, γιατί θα μείνετε μετεξεταστέοι στο μάθημα της κυνηγετικής λογικής. Αυτήν που ακόμα κι αν κάποιος  σου παρουσιάζει ένα κείμενο με αμπελοφιλοσοφίες, και ασυνάρτητα μισόλογα αν βρεις το κλειδί του τότε σε οδηγεί κάπου, όπως και οι Γαλάτες με τις θεωρίες τους περί χρόνου το 2002.

Μητρόπολη

Η άλλοτε πνευματική κοιτίδα της πόλης μας με το ναό των Εισοδίων στο κέντρο. Με την αίθουσα των Τριών Ιεραρχών να δεσπόζει στην κοινωνική και ψυχαγωγική ζωή του τόπου. Σήμερα πολλοί αναπολούν την αίθουσα αυτή που έπεσε στο βωμό της καρατόμησης όλων των κτισμάτων γύρω από το ναό για να πάρει αέρα η πλατεία. Ευτυχώς που οι τεχνικές εκθέσεις τότε δεν συνοδεύονταν από βιοκλιματική μελέτη. Γιατί είναι πιθανόν να είχαμε σήμερα για Μητρόπολη τους Τέσσερεις Μάρτυρες.

Κάτω από το καμπαναριό της που μάθαμε και πως κτυπά στα Ρώσικα (Αργόσχολοι 1995) το 2001 οι Γαλάτες θα ξεθάψουν την πολυπόθητη κουδούνα της Κατσίκας ενώ παράλληλα μεταφερόμενοι σε άλλες εποχές θα ανακαλύψουμε πολύτιμα κειμήλια στο παρακείμενο Μουσείο του Μητροπολιτικού ναού.

Ο  ναός της Κυρίας των Αγγέλων και η πλατεία της.

Ένας μικρός χώρος αλλά σταυροδρόμι πολιτισμών. Όλοι πέρασαν από δω. Δομινικανοί μοναχοί και Οθωμανοί ιμάμηδες, θα φιλοξενήσει προσωρινά στρατιώτες αλλά και την προσφυγιά αργότερα.

Παροχή συσσιτίων, εικόνες και βίοι αγίων, ηρωικές μορφές που περιβάλουν και αγναντεύουν το πεδίο.

Στο χώρο αυτό διαδραματίζεται η κορύφωση της δράσης στο έργο ένας γάμος και μια κηδεία με guest star την Σκάρα. Σίγουρα ο Νενεδάκης δεν θα περίμενε ποτέ να μεταφερθεί παραλλαγμένο το έργο του στο Hollywood με τρεις ή τέσσερις γάμους.

Λίγα χρόνια αργότερα οι ωτοασπίδες χαβάης που μας μοίρασαν οι αγαπητές Μαλαγάνες  αποδείχθηκαν άξιες του  ρόλου τους επιβάλλοντας την απόλυτη σιγή στο παιχνίδι, για την διασφάλιση της μεσημεριανής μας σιέστας. Ουδείς μπορούσε να καταλάβει ή να θυμηθεί πόσος θόρυβος παράγεται από μιναρέ εν μέσω ψαλμωδίας.

Πλατεία Ηρώων – Άγνωστος

Στην πλευρά αυτή κατέληγε  παλιά το τείχος της πόλης με τον προμαχώνα της άμμου τμήμα του. Η στενότητα του χώρου επιβάλει την διαμονή των φρουρών του σε οικήματα  πλάι στις  πολεμίστρες. Αργότερα στα νεότερα χρόνια ο ίδιος χώρος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ αυτοκινήτων έως το 2008 που θα αποδοθεί επιτέλους στους πεζούς.

Όλα αυτά τα 78 χρόνια  τελετές , καταθέσεις στεφάνων εν μέσω στρατιωτικών παραγγελμάτων, αποδεικνύουν νομοτελειακά την  ακινησία της ακόλουθης κίνησης 1 ε 4 (Ανιχνευτές 2006) του φαντάρου στο κέντρο της.  Στο τέλος για να ξεπιαστεί θα δώσει παράγγελμα ο ίδιος στον εαυτό του να στρίψει δεξιά.

Αλλά θα ταυτιστεί και από το θάρρος και το  θράσος κυνηγών της ομάδας των Αργόσχολων το 2010 (και μπράβο τους) να θάψουν θησαυρό στα σπλάχνα της κόντρα σε κάθε λογική, κάνοντας πλούσια τα ταξί της πιάτσας απομακρύνοντας τα με διαδοχικές κούρσες από την πλατεία.

Τέμενος Καρά Μουσά Πασά

Σήμερα μπορεί σε πολλά μοναστήρια να υπάρχει έλλειψη μοναχών, δεν ίσχυε όμως για τον  Κουασιμόδο (και την παρέα του) ήρωα του παιχνιδιού του  1998 , που αν και μέρος της μονής το έχει πάρει ο δρόμος ,είναι βέβαιος για την πληρότητα της  βρισκόμενη παραπλεύρως οδού του συγγραφέα του.

Κτίριο ΕΟΜΜΕΧ

Το γνωρίσαμε μέσα από το παιχνίδι το 2002 όταν από μια ακροστιχίδα πετούσαμε όλα τα περιττά της στοιχεία μαθαίνοντας αναγραμματισμό, όμως το 2006….

Στήθηκε ολόκληρο φροντιστήριο κυνηγενικής παιδείας σε μορφή έκθεσης – αναδρομή στο θεσμό. Στους μαυροπίνακες του παρουσιάζονταν τα ποιο SOS θέματα που είχαν έως τότε διδαχθεί  ενώ μια ποιο πλήρη και  ενδελεχή μελέτη   προσφέρονταν  μέσω κατατοπιστικών φακέλων στα θρανία του. Αλλοίμονο στον κυνηγό που δεν θα μελετούσε την  προβλεπόμενη ύλη. Άλλωστε οι διοργανωτές το είχαν δηλώσει ότι ως μαθήτριες κυνηγοί θα δώσουν στο τέλος απολυτήριες εξετάσεις  άνευ περιόδου μετεξεταστέων. Παράλληλα για την πλέον  αρτιότερη προετοιμασία πωλούνταν το εγχειρίδιο του καλού κυνηγού και ένα λεύκωμα αφισών. Μίλησε κανείς  για δωρεάν παιδεία;

Ενετικό λιμάνι

Το έχουμε διαβεί (για το κυνήγι) τόσες φορές πάνω – κάτω που αν είχε τις παλιές μαλτέζικες πλάκες μετρημένες θα τις είχαμε. Ιστορική θα μείνει για το θεσμό η κατάληξη του γρίφου του θησαυρού του 1991 , όταν οι προετοιμασίες για την Αργοναυτική εκστρατεία άρχιζαν και τελείωναν εντός της λιμενολεκάνης. Εκεί υπήρχε μέσα σε μια βάρκα κρεμασμένο το χρυσόμαλλο δέρας, μια προβιά ζώου που για τις ανάγκες του παιχνιδιού είχε βαφτεί σε χρυσό χρώμα. Με απαράμιλλο θάρρος  ο Γιώργος Γιακουμάκης σαν Indiana Jones βρέθηκε να κολυμπάει (από φιλικό …σπρώξιμο λένε) στα πεντακάθαρα νερά του, αρκετές ημέρες μετά τα Θεοφάνεια για την απόκτηση του μεγάλου τροπαίου. Αν και η διοργανωτές είχαν φροντίσει την πρόσβαση με μια μικρή βάρκα αυτές οι στιγμές που η αδρεναλίνη κτυπάει κόκκινο που σκέψεις για τέτοια…»

Πηγή: rethemnosnews.gr

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Άλλος ένας νεκρός από κορονοϊό σε ΜΕΘ Covid

Δημοσιεύτηκε

στις

νοσοκομειο

Δεν άντεξε και έχασε τη ζωή του ένας 81χρονος άνδρας από επιπλοκές του κορονοϊού που νοσηλευόταν στην κλινική Covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Αυτή τη στιγμή 22 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη συγκεκριμένη κλινική και παλεύουν με τον ιό της πανδημίας ενώ στη ΜΕΘ Covid παραμένει και ένας 71χρονος.

16 νέα κρούσματα στο Ρέθυμνο

Στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρθηκαν16 νέα κρούσματα στο Ρέθυμνο από τα συνολικά 100 που εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

Άλλα 59 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 4 στο Λασίθι και 21 στα Χανιά.

Σε ολόκληρη τη χώρα εντοπίστηκαν 3,089 νέα κρούσματα, 81 θάνατοι σε 24 ώρες και συνολικά 809 διασωληνωμένοι.

 νοσοκομειο
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο έρχεται στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

ξενοδοχείο
38 Shares

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στο μέτωπο του τουρισμού το ενδιαφέρον για επενδύσεις δε σταματά.

Έτσι τo «πράσινο» φως για μια σημαντική επένδυση στον ξενοδοχειακό τομέα άναψε χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα εξέτασε και έδωσε θετική γνωμοδότηση για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας κλασικού τύπου πέντε αστέρων στη θέση «Ξηρόκαμπος» στη Δημοτική Ενότητα Γεροποτάμου του Δήμου Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνης, στη μέση σχεδόν της απόστασης από τα Χανιά στον Άγιο Νικόλαο, στην «καρδιά» του ΒΟΑΚ, που σταδιακά φαίνεται να ξεμπλοκάρει ως έργο.

Μοναδικό του πλεονέκτημα ότι απέχει περίπου μια ώρα από τα δυο μεγάλα αεροδρόμια της Μεγαλονήσου και βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής όπου στο βορρά απλώνεται το Κρητικό Πέλαγος και στα νότια ο Ψηλορείτης. Κοντά του έχει μια σειρά από μικρές «κρυφές» παραλίες, ενώ βέβαια μπροστά στο resort θα αναπτυχθεί και η δική του ακτή.

Πρόκειται για μία μεγάλη μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 540 κλινών και 179 διαμερισμάτων, εντός οικοπέδου 70.759,52 τ.μ. Το τουριστικό συγκρότημα ανήκει στην ΑΦΟΙ Τρούλης ΑΕΞΤΕ και αποτελείται από 9 κτηριακές ενότητες με 8 γειτονιές με εστιατόρια, γυμναστήρια, spa, κοινόχρηστες και  ιδιωτικές πισίνες καθώς και aqua park 4.000 τ.μ. Όλο το συγκρότημα είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, ενώ υπάρχει πρόνοια για τοποθέτηση τελεφερίκ στο κέντρο του οικοπέδου για την αντιμετώπιση της κίνησης λόγω των υψομετρικών διαφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία Αφοι Τρούλη ΑΕΞΤΕ μέσω της Troulis Royal Collection, διαθέτει δυο ακόμη ξενοδοχεία το πεντάστερο Royal Blue Resort & Spa πρόσφατα ανακαινισθέν και το Royal Senses Resort, δίπλα σε αυτό, ενώ έχει και έντονη επιχειρηματική δραστηριότητας στο νησί (χρυσοχοεία, παραγωγή λαδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κ.λ.π).

Μάλιστα πριν λίγο καιρό το Royal Senses Resort εντάχθηκε στην αλυσίδα Hilton όντας το πρώτο ξενοδοχείο στην Κρήτη που έχει την εμβληματική «σημαία» της διεθνούς αλυσίδας.

Ειδικότερα η Hilton και η Troulis Royal Collection κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι το Royal Senses Resort, ένα από τα δυο εν λειτουργία ξενοδοχεία της ελληνικής εταιρείας εντάχθηκε ως μέλος στη Curio Collection by Hilton.

Το Royal Senses Resort, δυναμικότητας 179 δωματίων, φιλοδοξεί να συνδυάσει τη διαχρονικότητα της Κρητικής φιλοξενίας με τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής για να χαράξει τον δικό του δρόμο στο ελληνικό hospitality. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή του γραφικού Ρεθύμνου, με ιδανικό καιρό όλο το χρόνο και εύκολη πρόσβαση σε ολόκληρο το νησί.

«Το Royal Senses Resort αποτελεί μια εντυπωσιακή προσθήκη της ταχέως ανερχόμενης Curio Collection, που περιλαμβάνει νέα ξενοδοχεία σε προορισμούς όπως η Λισαβόνα, το Λονδίνο και το Ρέικιαβικ», είχε  αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Patrick Fitzgibbon, senior vice president, development για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, προαναγγέλλοντας την σχετική συμφωνία των δυο μερών..

Σημειώνεται ότι στην Curio Collection by Hilton έχουν ενταχθεί περίπου 90 ξενοδοχεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα Trafalgar St James London, Aleph Rome Hotel, The Britannique Naples και Grand Hotel des Sablettes Plage.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Royal Senses Resort Crete, Curio Collection by Hilton είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα ανήκει σε αυτήν εκπληκτική συλλογή από ιδιαίτερα ξενοδοχεία σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε από πλευράς της η κα Ελένη Τρούλη, πρόεδρος της Troulis Royal Collection. «Με τη συνεχόμενα ανοδική πορεία του Royal Blue από το 2009 που άνοιξε μέχρι και σήμερα, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε το portfolio μας και να συνεργαζόμαστε με τη Hilton. Πρόκειται για μια ιδανική συνεργασία, καθώς συνδυάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Royal Senses και τις αξίες φιλοξενίας της οικόγενειάς μας με τη διεθνή απήχηση και εμπειρία της Hilton», συμπλήρωσε.

Όπως προκύπτει από τον ιστότοπο των δυο ξενοδοχείων η έναρξη λειτουργίας τους για τη νέα σεζόν τοποθετείται την Δευτέρα 17 Μαΐου καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία δέχονται κρατήσεις.

Στο μεταξύ εκδόθηκε από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αθηναίων η νέα άδεια δόμησης για την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια στην οδό Σταδίου από τον ισραηλινό όμιλο Fattal που έχει ενοικιάσει το κτίριο και θα επαναλειτουργήσει την πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία ΝΥΧ Αthens by Leonardo.

Πηγή: reporter | Γιώργος Αλεξάκης

ξενοδοχείο
38 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Γονείς δεν θέλουν να κάνουν το self test στα παιδιά τους και «μοιράζουν» μηνύσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

σχολεία
1K Share

Μήνυση στον εισαγγελέα Ρεθύμνου κατά διευθυντή λυκείου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης και της υπουργού Παιδείας, κατατέθηκε από γονείς στο Ρέθυμνο, για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε μαθητές που δεν υποβάλλονται σε self test να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Πρόκειται για έξι γονείς οι οποίοι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννη Γαζανό, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμαρτύρονται για την απαγόρευση εισόδου των παιδιών στο σχολείο.

«Οι συγκεκριμένοι έξι γονείς προσέφυγαν στον εισαγγελέα, δεν ξέρω από πού μπορεί να υποκινούνται. Το ζητούμενο από πλευράς τους δεν στηρίζεται στις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, ούτε στις εντολές των επιστημόνων μας για την ασφάλεια μας από τον κορονοϊό. Μας έστειλαν και εξώδικο, επικαλούνται ότι είναι αντισυνταγματικό να μην επιτρέπεται η είσοδος τους στο σχολείο, ότι η πρόσβαση στο σχολείο είναι ελεύθερη, ότι πρόκειται για ιατρική πράξη το self test που δεν μπορεί να γίνει ούτε στο σπίτι ούτε από ένα ανήλικο παιδί και κάποιος μάλιστα από τους γονείς επικαλείται ότι δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο για να πηγαίνουν τα υλικά του τεστ τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα».

Η διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συστήνει στους γονείς να διαβάσουν την ΚΥΑ, όλες τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και όπως αναφέρει ο κ. Γαζανός, «προσπαθούμε με συζήτηση να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι πρόκειται για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας. Όμως, οι γονείς μου ζητάνε έγγραφη βεβαίωση για το λόγο που οι διευθυντές δεν αφήνουν τα παιδιά να μπουν μέσα στις σχολικές αίθουσες. Εμείς ως Δευτεροβάθμια, επικαλούμαστε την ΚΥΑ, ενώ παράλληλα έχουμε επικοινωνία με τη νομική υπηρεσία για να μας καθοδηγήσει το πώς να διαχειριστούμε τα αιτήματα των συγκεκριμένων γονιών. Έχουμε επικοινωνήσει και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης ώστε να μας κατευθύνει αρμοδίως για το τι πρέπει να πράξουμε».

σχολεία
1K Share
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Φώναξε τους φίλους του για κορονοπάρτι και οι γείτονες φώναξαν την αστυνομία

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοπάρτι
16 Shares

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία καλείται να διαλύσει κορονοπάρτι στο Ρέθυμνο.

Το αυτό συνέβη και χτες, Τρίτη, όταν ένας κάτοικος στο Ρέθυμνο αποφάσισε να νοικιάσει ένα σπίτι και να καλέσει τους φίλους του για να το γλεντήσουν.

Ωστόσο, το σχέδιό του δεν πήγε όπως το περίμενε, μιας και οι γείτονες φάνηκαν να ενοχλούνται από τη φασαρία, ενώ οι καλεσμένοι κατέφθαναν χωρίς μεγάλη… διακριτικότητα.

Και κάπως έτσι, αποφάσισαν να καλέσουν την αστυνομία για να επιληφθεί του θέματος.

Όταν τα όργανα της τάξης κατέφθασαν στο σπίτι, βρήκαν σε αυτό τον 46χρονο οικοδεσπότη μαζί με άλλους 9 καλεσμένους.

Ο πρώτος συνελήφθη και του βεβαιώθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους 9 επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πρόστιμο επιβλήθηκε και στον ιδιοκτήτη καφετέριας στην περιοχή της Χερσονήσου, ο οποίος αν και θα έπρεπε να λειτουργεί την επιχείρησή του ως take away  εξυπηρετούσε τρεις καθήμενους. Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 3.000 ευρώ, η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή για 15 ημέρες και οι πελάτες θα πληρώσουν από 300 ευρώ.

Συνολικά τα πρόστιμα στην Κρήτη:

Χθες έγιναν συνολικά 3.770 έλεγχοι στην Κρήτη και βεβαιώθηκαν 99 πρόστιμα.

Για άσκοπες μετακινήσεις, 82 πρόστιμα. Συγκεκριμένα 6 στα Χανιά, 4 στο Ρέθυμνο, 60 στο Ηράκλειο, 9 στο Λασίθι και 3 επί του ΒΟΑΚ.

Για μη χρήση μάσκας, επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα και συγκεκριμένα 4 στα Χανιά, 11 στο Ηράκλειο και 2 στο Λασίθι.

Φωτογραφία αρχείου

 

κορονοπάρτι
16 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρεθυμνιώτες με τεράστια καρδιά έστειλαν βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρεθυμνιώτες
595 Shares

Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει χιλιόμετρα και με αυτό το σκεπτικό διάφοροι σύλλογοι του Ρεθύμνου, έστειλαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης  στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας.

Συγκεκριμένα, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου “Μελιττεύς” και οι  Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, “Σταυρωμένου“, “Αγίου Νικολάου“, “ΑρσάνειοΓυμνάσιοΛύκειο, προχώρησαν στην κίνηση αυτή, συγκεντρώνοντας ικανό όγκο τροφίμων και άλλων ειδών και στέλνοντάς τα στους Λαρισαίους συμπολίτες τους που δοκιμάζονται.

Αξίζουν αν μη τι άλλο συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους!

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν οι εξής:

 • Τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου “Μελιττεύς”
 • Τα μέλη των Συλλογών Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων “Σταυρωμένου”, “Αγίου Νικολάου”, “Αρσάνειο” Γυμνάσιο-Λύκειο,και οι επιχειρήσεις:
 • ΠΕΡΝΙΕΝΤΑΚΗΣ Δ. ΑΕΒΕ … ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΕΝΙΚΑ- ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΣ, ΕΜΠΟΡΙΟ
 • ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ Μ.- ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ Σ. Ο.Ε.
 • ZGAS – ΑΦΟΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΟΕ
 • ΣΑΒΙΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ  ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ ΟΕ
 • ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ
 • ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ
 • ΑΡΤΟΖΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ – ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗΣ Μ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΒΕ
 • ΠΕΡΠΥΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
 • ΞΕΞΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – PET LAND ΤΡΟΦΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ

Η μεταφορά των δεμάτων από το Ρέθυμνο στην Λάρισα έγινε με την ευγενική χορηγία της μεταφορικής εταιρείας ΣΚΟΡΔΥΛΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ”Skordilis Trans”

Όλους τους παραπάνω, πρόσωπα και επιχειρήσεις, που συνέβαλαν στην δράση τους ευχαριστούμε θερμά, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου “Μελιττεύς”, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων “Σταυρωμένου”, “Αγίου Νικολάου”, “Αρσάνειο” Γυμνάσιο-Λύκειο.

Ρεθυμνιώτες
595 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαθητές του Ρεθύμνου έκαναν κατάληψη σε Λύκειο που άνοιξε…χτες!

Δημοσιεύτηκε

στις

κατάληψη
124 Shares

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν μια λίστα με 7 αιτήματα προς τη διεύθυνση του σχολείου.

Ανάμεσα σε αυτά οι μαθητές κάνουν λόγο για ανεπαρκή μέτρα που σχετίζονται με τον περιορισμό της πανδημίας, όπως επίσης και για το ζήτημα της ύλης των επερχόμενων πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία παρά την «κουτσουρεμένη» χρονιά, παραμένει η ίδια.

Στην κατάληψη των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, υπήρξε άμεση απάντηση καθώς καλούνται μαζί με τους καθηγητές να επιστρέψουν από αύριο  στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, στην οποία θα γίνεται και προσμέτρηση απουσιών.

Δείτε το χαρτί πάνω στο οποίο έγραψαν τα αιτήματά τους οι μαθητές:

κατάληψη
124 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap