Βρειτε μας στα Social Media
 

Ρέθυμνο

Η παλιά πόλη Ρεθύμνου σε μια άλλη εποχή με “γαϊδουροκαβαλαρία”

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τώρα στο Ρέθυμνο, στην τουριστική μας πόλη με τις υπέροχες βιτρίνες και τα όμορφα και ποιοτικά εστιατόρια, το γαϊδουράκι, ο γνωστός ‘όνος’ των αρχαίων Ελλήνων, έχει εξαφανιστεί.

Δυστυχώς αυτό το συμπαθέστατο και χρήσιμο πλάσμα δεν υπάρχει πλέον στο νομό, παρά μόνο σε ελάχιστα χωριά. Παλιά στο Ρέθυμνο τα γαϊδουράκια, τα μουλάρια και τα αρχοντικά άλογα ήταν σύνηθες φαινόμενο, πριν μας κατακλύσουν τα ρυπογόνα και θορυβώδη αυτοκίνητα και τα απαίσια μηχανάκια, με τα οποία κάποιοι με συμπλέγματα σπινάρουν επίτηδες και κάνουν σούζες για να ασχοληθεί ο κόσμος μαζί τους και να τους δώσει σημασία.

Η παραπάνω φωτογραφία, που ανήκει στο αρχείο της οικογένειας Μανού Αστρινού, της ξακουστής οικογένειας των γραμμάτων, μας μεταφέρει στο Ρέθυμνο της ‘ξεγνοιασιάς και της ανθρωπιάς’ και φέρει τον τίτλο «Γαϊδουροκαβαλαρία». Την διέσωσε ο αείμνηστος Μανός Αστρινός, γνωστός για την οργάνωσή του, αλλά και την βοήθεια που έδιδε σε νέους που επιθυμούσαν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και τον πολιτισμό. Ο ίδιος μάλιστα φρόντισε να βρει και τους πρωταγωνιστές της φωτογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Αστρινού πρόσφατα έδωσε στον Σύλλογο Διαδόσεως Καλών Τεχνών πολλούς φακέλους που αφορούν στην ιστορία και στις πάμπολλες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στο Ωδείο Ρεθύμνης.

Λεζάντα φωτογραφίας:

Γαϊδουροκαβαλαρία περίοδος 1945-1955.

1. Αντώνης ……(Αμπώθης)

2. Λευτέρης Πλουμής, υπάλληλος Δήμου

3. Τάκης Καραθανάσης, υπάλληλος ΔΕΗ

4. Σταύρος Καλαϊτζιδάκης, τουριστικά

5. Κώστας Χατζηορφανός, ταχυδρομικός υπάλληλος

6. Μανώλης Σπανουδάκης

7. Παντελής Σπανουδάκης, έμπορος

ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap