Ρέθυμνο
Η επιδημία ιλαράς συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό στο Ρέθυμνο
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς αλλά και ένα πιθανό για το οποίο αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, την ίδια ώρα που η επιδημία ιλαράς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα ιλαράς σε μια 38χρονη γυναίκα που αποτέλεσε και το πρώτο περιστατικό στο Ρέθυμνο. Η 38χρονη είναι καλά στην υγεία της και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Παράλληλα, ένα ακόμη περιστατικό είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί άμεσα και αφορά έναν 38χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με συμπτώματα ιλαράς.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη φετινή χρονιά έχουν παρουσιαστεί πάνω από δύο χιλιάδες κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, γεγονός που κρατάει σε επαγρύπνηση τους αρμόδιους φορείς υγείας.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η λοιμοξιολόγος ιατρός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου κα Ελένη Ιωαννίδου στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 δηλαδή ηλικίες από 35 έως 45 ετών, καθώς περιλαμβάνονται στον πληθυσμό που ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί αλλά και να μην έχει νοσήσει στην παιδική ηλικία από ιλαρά, ώστε να έχει τα αντισώματα της νόσου. Η κα Ιωαννίδου συνέστησε μέριμνα από πλευράς των πολιτών προκειμένου να βεβαιωθούν αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από ιλαρά και σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισε ο εμβολιασμός αποτελεί την μοναδική ασπίδα προστασίας ενάντια σε μια νόσο που είναι άκρως μεταδοτική. «Δυστυχώς ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος, ήταν σίγουρο ότι θα είχαμε κρούσματα. Έχουν αρχίσει τα κρούσματα και έχουμε και στο Ρέθυμνο. Έχουμε ήδη κάποια κρούσματα στο Ρέθυμνο κάποια βεβαιωμένα, κάποια πιθανά. Να επαναλάβουμε την οδηγία, για όσους έχουν γεννηθεί μετά το ’70 , γιατί οι υπόλοιποι θεωρείται ότι έχουν περάσει ιλαρά, καθώς ήταν συχνή η νόσος και ήταν εξαιρετικά μεταδοτική. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το ‘70 θα πρέπει να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας τους, όσοι διαθέτουν και να δουν αν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου. Αν δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις και δεν θυμούνται αν έχουν περάσει ιλαρά πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό» επεσήμανε η κα Ιωαννίδου και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, όσοι δεν γνωρίζουν αν έχουν ανοσία καλό είναι να εμβολιαστούν. Εναλλακτικά, μπορούν να πραγματοποιήσουν αιματολογική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τα αντισώματα για την ιλαρά και στη συνέχεια, αν απαιτείται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση η κα Ιωαννίδου ξεκαθάρισε: «Αν κάποιος δεν μπορεί να βεβαιώσει την ανοσία του και δεν ξέρει αν έχει εμβολιαστεί ή όχι ή αν έχει νοσήσει στο παρελθόν, οι οδηγίες είναι να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθει κάτι και θα πρέπει να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου».
ΑΚΡΩΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ Η ΙΛΑΡΑ
Σε ό,τι αφορά την ιλαρά η κα Ιωαννίδου εξήγησε πως πρόκειται για μια παιδική ασθένεια που στο παρελθόν τα παιδιά την περνούσαν χωρίς επιπλοκές σε ποσοστό 90%. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τους ενήλικες τόνισε πως: «τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Μπορεί να τους κάνει πνευμονία, ηπατίτιδα, να κάνουν εγκεφαλίτιδα ή να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο. Είναι πολύ συχνές οι επιπλοκές , εκτός από τη νόσηση η οποία από μόνη της είναι αρκετά σοβαρή με αποτέλεσμα να χάσουν από 10 έως 15 μέρες ως ασθενείς, μπορεί να κάνει και επιπλοκές και είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια, τον αέρα, τα χέρια και είναι πιο μεταδοτική από την γρίπη. Αν εμφανιστεί στην κοινότητα ο μόνος τρόπος να προφυλαχθείς είναι ο εμβολιασμός».
Η μετάδοση της ιλαράς, όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου, μπορεί να επέλθει πριν την εμφάνιση του εξανθήματος ή του πυρετού, δηλαδή των συμπτωμάτων της συνεπώς αν κάποιος νοσεί και δεν το γνωρίζει μπορεί να μεταδώσει την ιλαρά σε όσους βρίσκονται στο περιβάλλον του. «Η νόσος έχει γύρω στο 95% μεταδοτικότητα άρα καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα νοσήσει και υπάρχει κάποιος γύρω του κόσμος που είναι ανεμβολίαστος. Είναι σίγουρο ότι θα κολλήσει, δεν μπορεί να προφυλαχθεί με κάποιοι τρόπο».
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ
Ιδιαίτερες προφυλάξεις και μέριμνα θα πρέπει να παίρνουν όσοι έχουν στο περιβάλλον τους νεογνά, μωρά έως ενός έτους που δεν έχουν εμβολιαστεί, εγκύους και άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα. «Υπάρχουν πληθυσμοί που εξ’ ορισμού δεν μπορούν να εμβολιαστούν και είναι απροστάτευτοι, τα νεογνά κάτω του έτους, οι αναοσοκοατασταλμένοι και οι έγκυες . Αυτούς πρέπει εκτός από τον εαυτό μας να τους προστατεύσουμε. Κυρίως οι μητέρες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Εμβόλια υπάρχουν και πρέπει να γίνει μια κινητοποίηση» τόνισε η κα Ιωαννίδου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Σειρά από δράσεις στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μια σειρά από δράσεις και υπηρεσίες για τους πολίτες συνεχίζει να υλοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο που είναι ανοιχτές για όσους επιθυμούν να τις αξιοποιήσουν.
Κάθε Δευτέρα από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα στη δομή λειτουργεί το φαρμακείο, το οποίο εξυπηρετεί όσους πολίτες έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής ενώ στο χώρο λειτουργεί και το παιδιατρικό ιατρείο για τα παιδιά που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη που υλοποιείται από εθελοντές ψυχολόγους.
Παράλληλα, την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα πραγματοποιούνται μαθήματα μητρικού θηλασμού.
Επιπλέον, δύο φορές το μήνα οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την δωρεάν διενέργεια ενός τεστ ΠΑΠ κλείνοντας ραντεβού στο τηλ 28310 42120.
Πηγή: goodnet.gr
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
«Μαζί με τα σουβλάκια, μου ζήτησαν να τους πάω… ζάρια στις 4 τα ξημερώματα» – Ιστορίες ενός ντελιβερά στο Ρέθυμνο
-
LIFESTYLE3 ημέρες πριν
Στην εντατική η Μαρία Μπακοδήμου
-
XANIA2 ημέρες πριν
Κρήτη: Στο πένθος Δημοτικό Σχολείο – Έφυγε νωρίς από τη ζωή αγαπητή εκπαιδευτικός
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Ενδοσχολική βία: Δύο 5χρονα χτύπησαν και έσπασαν τα δόντια 4χρονου με αυτισμό