Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Η ΔΕΥΑΡ εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

• «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΣ με χρηματοδότηση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ προς το Δήμο Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
• Εφικτή έως τον Σεπτέμβριο η κατασκευή του διυλιστηρίου στο Μαρουλά

Η εξοικονόμηση και η ορθή διαχείριση νερού ήταν το μήνυμα του εορτασμού της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας νερού, στο πλαίσιο της οποίας ΔΕΥΑΡ πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών δράσεων στο Ρέθυμνο.

Στο μεταξύ, η ΔΕΥΑΡ εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που τη φετινή χρονιά αναμένεται να είναι έντονο στην περιοχή της Κρήτης, ενώ παράλληλα κάνει έκκληση προς τους πολίτες για εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού.

ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θεοδωράκης, η υπηρεσία στοχεύει σε έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την περαιτέρω εξοικονόμηση αλλά και επάρκεια του νερού, μεταξύ των οποίων είναι οι εργασίες που εκτελούνται από τα τέλη του 2017 στα δίκτυα ύδρευσης του Ρεθύμνου. Οι εργασίες, όπως επεσήμανε ο ίδιος, αφορούν: «Σαν ΔΕΥΑΡ έχουμε αρχίσει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου να επισκευάζουμε τα δίκτυα που έχουν διαρροές και να αντικαθιστούμε δίκτυα γι’ αυτό και έχουμε κάποιες διακοπές. Επιπλέον, ενώνουμε δίκτυα προκειμένου, αν κάποιο δεν έχει νερό να προωθούμε στο άλλο, αξιοποιούμε υπάρχουσες γεωτρήσεις και προσπαθούμε με ταχείς ρυθμούς να ολοκληρώσουμε και να αξιοποιήσουμε από το Φράγμα των Ποταμών το νερό».

Παράλληλα, ήδη όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης η ΔΕΥΑΡ έχει ξεκινήσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους αγρότες οι οποίοι ενημερώθηκαν τόσο για το πρόβλημα της λειψυδρίας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι, όσο και για την ανάγκη εξοικονόμησης και στην άρδευση.

EΓΚΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΥΨΟΥΣ 300 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα, αυτήν την ώρα, αποτελεί η κατασκευή του διυλιστηρίου στο Μαρουλά, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ένα έργο που θα αξιοποιήσει το νερό του Φράγματος Ποταμών διοχετεύοντας περίπου με 6 χιλιάδες κυβικά νερό το 24ωρο. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1,1 εκ ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.

Επιπλέον, για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος λειψυδρίας το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ προς το Δήμο Ρεθύμνου, χρήματα με τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα το έργο του διυλιστηρίου. «Το έργο ξεκινάει άμεσα με κατασκευή διυλιστηρίου και τοποθέτηση σωληνώσεων και είναι εφικτό να το έχουμε έως τον Σεπτέμβριο, προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτό είναι η επέκταση του δικτύου από τον ΟΑΚ και προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουμε και περιμένουμε απάντηση από τον ΟΑΚ».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως η Ανατολική Κρήτη έχει αντιμετωπίζει αυτήν την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας, ωστόσο είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα και στη Δυτική Κρήτη. Για το λόγο αυτό, επανέλαβε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για αξιοποίηση των πηγών, όπως είναι το Φράγμα των Ποταμών προκειμένου ο Δήμος Ρεθύμνης να μπορέσει να έχει επάρκεια κυρίως στο σκέλος της άρδευσης όπου καταλήγουν οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Ο ίδιος επεσήμανε πως αν γίνει εκμετάλλευση του νερού του Φράγματος των Ποταμών και η κατασκευή του διυλιστηρίου, η Ανατολική πλευρά θα έχει την απαιτούμενη επάρκεια, ενώ ταυτόχρονα ενέργειες γίνονται και για την αξιοποίηση του νερού του βιολογικού που καταλήγει στη θάλασσα, η οποία θα μπορέσει να ενισχύσει τη Δυτική πλευρά της πόλης έως και την Επισκοπή.

«Ακόμη και για το νερό του βιολογικού που πάει στη θάλασσα, έχουμε κάνει πρόταση και ζητάμε λεφτά από το Υπουργείο για να μπορούμε με μια δεύτερη επεξεργασία να το δώσουμε για άρδευση στη Δυτική περιοχή. Στον βιολογικό διυλίζονται 15 χιλιάδες κυβικά. Το νερό αυτό είναι πεντακάθαρο και με μια δεύτερη επεξεργασία μπορεί να είναι κατάλληλο για άρδευση. Έχουμε κάνει σχετική επεξεργασία μπορούμε να το πάμε 300 μέτρα πάνω από το Γεράνι και από εκεί μπορεί, για άρδευση πάντα, να υδροδοτείται όλη η περιοχή έως την Επισκοπή» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Στο πλαίσιο της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας του νερού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου σε συνεργασία με το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου πραγματοποίησε ενημερωτικές δράσεις σε δημοτικά σχολεία της πόλης, ενώ παράλληλα έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΡ εργαζόμενοι της υπηρεσίας ενημέρωναν τους πολίτες για ζητήματα που αφορούν την εξοικονόμηση του νερού.

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη διαχείριση και χρήση ενός πολύτιμου αγαθού, το οποίο μάλιστα δεν είναι ανεξάντλητο. «Είναι ημέρα μνήμης για να μας ευαισθητοποιεί για ένα επίκαιρο ζήτημα που τείνουμε δυστυχώς στην καθημερινότητά μας να το ξεχνάμε. Και έρχεται και η μέρα αυτή που ζούμε στο Ρέθυμνο για να μας υπενθυμίσει ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον. Ο ΟΗΕ έχει ορίσει την ημέρα ως παγκόσμια ημέρα νερού, θεωρώντας ότι είναι ένα αγαθό που πρέπει να το προστατεύσουμε για να το έχουμε. Λόγω λειψυδρίας πιστεύουμε ότι με μια λογική χρήση νερού και οικονομία θα τα καταφέρουμε. Αν όμως δεν προσέξουμε θα έχουμε πρόβλημα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap