Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Γιώργος Μαρινάκης στο Daynight.gr: «Οι Ρεθυμνιώτες με έκαναν καλύτερο άνθρωπο»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μαρινάκης


Η δυσκολία του να πάρεις συνέντευξη αυτές τις ημέρες από τον νυν κι εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη, φάνταζε δεδομένη. Μια καθολική πανστρατιά από άκρου εις άκρον του νομού, μια ακόμη κινητοποίηση για να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις και να κατακτηθούν εμπιστοσύνες. Βασικότερο γρανάζι του μηχανισμού της «Νέας Αντίληψης», ο κ. Μαρινάκης (φανταζόμασταν ότι) με δυσκολία θα ενέδιδε στην πίεσή μας.

Δεδομένη ήταν, επομένως, και η ευχάριστη έκπληξη που νιώσαμε όταν τον ακούσαμε να απαντάει θετικά στην πρότασή μας για μια τελευταία κουβέντα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου.

Ο Γιώργος Μαρινάκης «νιώθει». Δεν είναι ξύλινος, δεν είναι απρόσιτος, μπορεί να αφουγκραστεί τον παλμό τριγύρω του. Ίσως να είναι κι αυτό ένα αποτέλεσμα της πολύχρονης τριβής του με τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία, εκείνης που τον στέλνει στον δημαρχιακό θώκο και φροντίζει να του ανανεώνει την εμπιστοσύνη του.

Το στοίχημά του για μία ακόμη θετική λαϊκή εντολή, είναι πολύ κοντά στο να κατακτηθεί κι αυτό ενισχύεται από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και τις πολιτικές διεργασίες-συνέργειες που ακολούθησαν. Γι’ αυτές αλλά και για μία ακόμη σειρά από ζητήματα, θα διαβάσετε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργης Μαρινάκης στο Daynight.gr.

 

 

 

Η συνέντευξη του Γιώργη Μαρινάκη στο Daynight.gr

Με τι συναισθήματα ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργης Μαρινάκης;

Με αισιοδοξία και ενέργεια διότι οι συμπολίτες  κατέθεσαν την ξεκάθαρη πρόθεση τους δίδοντας προβάδισμα στη «Νέα Αντίληψη» και πίστη ότι θα επιβεβαιώσουν την Κυριακή 2 Ιουνίου την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική μας παράταξη, για να συνεχίσουμε, μαζί με την κοινωνία, το αναπτυξιακό μας έργο.

 

 

Η διαφορά των 3 περίπου ποσοστιαίων μονάδων, έστω και μικρή, δεν παύει να δίνει έναν αέρα νίκης στην «Νέα Αντίληψη». Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους συμπολίτες είναι συγκινητικά. Υπάρχει έντονη κινητικότητα, οι άνθρωποι συζητούν, ενημερώνονται, συγκρίνουν. Ένα από τα  πολλά για τα οποία είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, είναι ότι καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες, ειδικά τους νέους , να ασχοληθούν με τα κοινά, να νιώσουν πως το παρόν και το μέλλον της πόλης που ζουν είναι προσωπική και συλλογική ευθύνη.  Το διαπιστώνουμε έντονα, καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μας εκπλήσσουν ευχάριστα διαρκώς οι συμπολίτες μας. Γνωρίζουν, παρακολουθούν το δημοτικό έργο, εμπλέκονται στην εξέλιξη του. Γι’ αυτό κι έχουμε εμπιστοσύνη στην ορθότητα της πολιτικής τους κρίσης.

 

 

 

Σε ποιο στοιχείο «ποντάρετε» περισσότερο για την τελική νίκη; Στην (άμεση ή έμμεση) στήριξη από τους κκ. Κρεβετζάκη – Βουρβαχάκη ή μήπως στην εμπειρική γνώση του Ρεθεμνιώτη πολίτη ότι ο «δοκιμασμένος» Γιώργης Μαρινάκης έχει καταφέρει να μεταμορφώσει το Ρέθυμνο από το 2006 κι έπειτα;

Προσφάτως ο κ. Κρεβετζάκης με τους συνεργάτες  τους, ανακοίνωσαν επισήμως τη στήριξη τους στη «Νέα Αντίληψη». Εκτιμώ βαθιά την κατάθεση της εμπιστοσύνη τους και της συνεργατικής τους διάθεσης, την οποία συμμεριζόμαστε.  Με τον κ. Κρεβετζάκη έχουμε κοινά σημεία σύγκλισης σε πολλά και σοβαρά θέματα του Ρεθύμνου. Αναμφίβολα, η στήριξη του προεκλογικά και η συνεργασία του μετεκλογικά, είναι πολύτιμη.

Εκείνο ωστόσο που για μας συνιστά τον  ακρογωνιαίο λίθο της διεκδίκησης της ανανέωσης της δημοτικής μας θητείας για την επόμενη 4ετία, είναι το μέχρι σήμερα πρωτόγνωρο, σε ότι αφορά την έκταση, το εύρος και την ποιότητα, παραχθέν έργο στο Ρέθυμνο, την πόλη και τους Οικισμούς μας, που επιτελέστηκε από τη δημοτική μας ομάδα.

 

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, σας αποδίδουν τον όρο του «καθεστώτος». Ποια μπορεί να είναι η απάντηση ενός αιρετού;

Να διαβάσουν πολιτική ιστορία και να μελετήσουν το  εννοιολογικό φορτίο που κάθε λέξη φέρει, προτού επικαλεστούν ορισμούς, τους οποίους μάλιστα επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν, με τρόπο δογματικό, στην κοινή γνώμη, ως «αυταπόδεικτες» αλήθειες. Η δε τοπική μας ιστορία έχει πολλά και εξόχως χρήσιμα παραδείγματα πολιτικών που επί δεκαετίες, εκλέγονταν δημοκρατικά και προσέφεραν σημαντικό έργο. Νομίζω ότι θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε την πολιτική μας σκέψη από τους αριθμούς και τα ποσοτικά στοιχεία και να επικεντρωθούμε σε ποιοτικά και  μετρήσιμα δεδομένα.

 

 

Τι δεν πρόλαβε να κάνει ο Γιώργος Μαρινάκης στις προηγούμενες θητείες του και σκοπεύει να το θέσει στην κορυφή της μετεκλογικής του ατζέντας;

Ό,τι σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε,  είναι ήδη δρομολογημένο: αναβάθμιση και ανάπτυξη του λιμανιού με  σοβαρές παρεμβάσεις, υποδομές και master plan, κατασκευή νέου μεγάλου διυλιστηρίου στο Γιαννούδι  που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης, εφαρμογή σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας και επέκτασής του με στοχευμένες δράσεις και έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, εξοικονόμηση ενέργειας από το μεγάλο έργο του οδοφωτισμού που θα αποφέρει σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μείωση κόστους ενέργειας για τους δημότες, διάφανη  οικονομική διαχείριση, κατασκευή νέων σχολικών υποδομών για τη στέγαση επαγγελματικής εκπαίδευσης Πειραματικών Σχολείων και Μουσικού, ενίσχυση των Οικισμών με επίλυσης θεμάτων ύδρευσης – αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση κι ενίσχυση των κοινωνικών δομών, περαιτέρω ενίσχυση Αθλητισμού και Πολιτισμού με νέες υποδομές (Συνεδριακό κέντρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ριζική ανάπλαση κτηρίου Φιλαρμονικής, αξιοποίηση δημοτικών χώρων για τη στέγαση μουσειακών συλλογών κλπ).

Όχι μόνον δεν αποκλίναμε στις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία αλλά κάναμε και περισσότερα απ’ όσα υποσχεθήκαμε.  Προφανώς, θα προκύψουν νέες ανάγκες. Η πόλη εξελίσσεται ταχύτατα, το ίδιο και οι ανάγκες των ανθρώπων. Ακόμη κι αν δεν έχουμε κάνει πρόβλεψη για κάποιο θέμα, έχουμε την ευελιξία, τη γνώση, την εμπειρία, την ενότητα ως ομάδα, τα γρήγορα αντανακλαστικά και τη συναίνεση της κοινωνίας μας για να τ’ αντιμετωπίσουμε και να το διαχειριστούμε επιτυχώς. Το έχουμε αποδείξει πλείστες όσες φορές στο παρελθόν και μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή κι έντιμη δουλειά.

 

Αν πηγαίνατε για καφέ με έναν ψηφοφόρο του Ρεθύμνου που δεν σας έχει ψηφίσει σε καμιά από τις προγενέστερες δημοτικές εκλογές και δεν σκοπεύει να σας ψηφίσει ούτε σε αυτές τις ερχόμενης Κυριακής, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα του λέγατε για να «σπάσετε» τον πάγο;

Θα τον ρωτούσα αν είναι ευχαριστημένος από την ποιότητα της ζωής του στην πόλη που ζει κι αν αισθάνεται ικανοποιημένος από τη δική του προσωπική συμβολή στην εξέλιξη της.  Και θα τον άκουγα, επιτρέποντας του να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του . Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσα χρήσιμες πληροφορίες που θα μας βοηθούσαν ως δημοτική ομάδα να γίνουμε καλύτεροι και ταυτόχρονα θα έβαζα το συμπολίτη στη διαδικασία μιας αυτοκριτικής. Νομίζω, κάθε κουβέντα μας αλλά και κάθε δράση μας πρέπει να έχει ως αφετηρία μια έντιμη αυτοκριτική. Προσωπικά, προσπαθώ διαρκώς να υιοθετώ αυτή την τακτική.

 

 

Θέλετε να κλείσετε με ένα μήνυμά προς τους δημότες της πόλης;

Την ερχόμενη Κυριακή, καλούνται να επιλέξουν, πέρα από πολιτικές αποχρώσεις και υποχρεώσεις σε φίλους, συγγενείς κλπ. το πολιτικό πρόσωπο που θεωρούν ως ικανότερο να εγγυηθεί το μέλλον – το εγγύς και το μακροπρόθεσμο- το δικό τους, των παιδιών τους και της πόλης που αγαπάμε. Τους ζητώ να σκεφτούν κριτικά, συγκριτικά και κρητικά, πριν κάνουν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος.

Το Ρέθυμνο, η κοινωνία του, το δημοτικό σύστημα, έχουν ανάγκη από πρόσωπα που έχουν αποδείξει την αξία τους, έχουν δοκιμαστεί, έχουν αντέξει κι έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν το ωραίο , πλούσιο κι επωφελές έργο. Νομοτελειακά, διαχρονικά και λογικά, οι άνθρωποι αλλάζουμε ότι μας βλάπτει, όχι ότι μας ωφελεί. Έχω εμπιστοσύνη στην κριτική τους ικανότητα, στην παιδεία τους και στο ορθολογικό τους πνεύμα. Άλλωστε τόσο  εγώ όσο και οι διαλεχτοί συνεργάτες μου, είμαστε, ως ομάδα, ενεργό μέρος αυτής της κοινωνίας, έχουμε συνεργαστεί με τα πιο υγιή και δημιουργικά μέλη της, γνωριζόμαστε. Ας συνεκτιμήσουν όλα όσα έχουμε μοιραστεί και όσα κερδίσαμε, ως μεμονωμένες προσωπικότητες και ως συλλογικότητες αλλά και η ίδια η πόλη ως φυσικό, οικιστικό και ανθρώπινο σύνολο, από αυτή τη 12ετή σύμπραξη. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υφίσταται καν δίλημμα.

Ευχαριστώ τους συμπολίτες γιατί μαζί τους, έγινα καλύτερος ως άνθρωπος και, μέρα με τη μέρα, ικανότερος ως Δήμαρχος.

Ευχαριστώ και σας για τη φιλοξενία.

 

Διαβάστε επίσης: 

Το Ρέθυμνο έχει γίνει μια πόλη-πρότυπο και η επιτυχία αυτή έχει ονοματεπώνυμο

Κόντρα Μαρινάκη-Νίνου: Ποιον βλέπουν νικητή οι στοιχηματικές εταιρείες;

Μαρινάκης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap