Ρέθυμνο
Γιατί τα Ρεθυμνιώτικα προϊόντα μένουν έξω από τις κουζίνες των ξενοδοχείων;
Τα ντόπια κρητικά προϊόντα δεν κυριαρχούν στις κουζίνες των ξενοδοχειακών μονάδων. Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό και επικεντρώνεται στο υψηλό κόστος διάθεσης και παραγωγής.
Γιατί δεν μπαίνουν τα ντόπια, ρεθυμνιώτικα κρέατα των κτηνοτρόφων και τα λαχανικά των ντόπιων παραγωγών στις κουζίνες των ξενοδοχείων; Την περίοδο που η ακρίβεια κρατά μεγάλες ποσότητες στα ράφια και τους πάγκους, αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα. Η επιλογή προϊόντων εισαγωγής αφήνει απέξω τα ντόπια αγαθά, τα οποία υπερέχουν ποιοτικά. Και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο αδιέξοδο.
Ο Μιχάλης Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, σκιαγραφεί στο Daynight.gr την πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται από τις επαφές και τις συναντήσεις του με επιχειρηματίες τόσο από το Ρέθυμνο όσο και από την υπόλοιπη Κρήτη.
«Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα του Ρεθύμνου είναι από τα ποιοτικότερα που υπάρχουν πανελλαδικώς. Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν κυριαρχούν στις κουζίνες των ξενοδοχειακών μας μονάδων. Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό και επικεντρώνεται στο υψηλό κόστος διάθεσης, το οποίο με τη σειρά του οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής. Και το θέμα αυτό το έχω συζητήσει πολλές φορές με τους ξενοδόχους της Κρήτης και του Ρεθύμνου, αλλά και με τον κ. Τσακαλάκη.»
Στο ερώτημα αν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ο Μιχάλης Βάμβουκας απαντά ευθέως:
«Ναι, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα. Όταν επιτέλους υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, τότε θα έχει κερδηθεί το στοίχημα. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε κι εμείς στην Περιφέρεια Κρήτης. Ορθώς ρίχνουμε το βάρος στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά πρέπει να αναβαθμιστούν κι οι υπόλοιποι παραγωγικοί τομείς. Ο παραγωγός μας φτύνει κυριολεκτικά αίμα για να παράξει τα προϊόντα του, τα οποία αντί να πωλούνται και να απολαύσει τους κόπους του, καταλήγουν στα αζήτητα λόγω τιμών. Αυτά όλα τα έχω θέσει και στις επαφές που έχω με τους αρμόδιους Υπουργούς.»
Όταν η ίδια αδυναμία επεκτείνεται και στον τομέα των παραγωγών, το πρόβλημα μεγαλώνει. Πρέπει όμως κάτι να γίνει, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης:
«Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα οπωροκηπευτικά του νησιού μας. Η ζήτηση από τους ξενοδόχους είναι μειωμένη και μάλιστα σχεδόν ανύπαρκτη, θα έλεγα. Διότι οι τιμές πώλησης είναι ανεβασμένες, οι οποίες όμως προκύπτουν από το μεγάλο κόστος παραγωγής. Αυτό μπλοκάρει την είσοδό τους στις ξενοδοχειακές κουζίνες. Και ο κάθε ξενοδόχος θα προτιμήσει να αγοράσει φθηνότερα ένα προϊόν εισαγωγής.»
Ο Μιχάλης Βάμβουκας
Ο Μιχάλης Βάμβουκας τονίζει στο Daynight.gr ότι οι πηγές πίεσης των ντόπιων επιχειρήσεων δεν είναι ούτε λίγες ούτε μικρές. Και δεν τις αφήνουν να ορθοποδήσουν…
«Όλες οι επιχειρήσεις λίγο ή πολύ αιμορραγούν οικονομικά. Πρέπει να διορθωθούν άμεσα:
α. το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος
β. οι υψηλές φορολογικές κλίμακες
γ. η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού
δ. η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και
ε. η ανανέωση των επαγγελματικών μισθωτηρίων που πάνε στο διπλάσιο.
«Βλέπω ότι ο επιχειρηματίας πλέον βάλλεται από παντού. Όλα αυτά αγγίζουν και τους εργαζόμενους που έχουν χαμηλές αποδοχές και κατ’ επέκταση χαμηλή αγοραστική δύναμη.»

-
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ18 ώρες πριν
Τα 10 πιάτα της Κρήτης που ΔΕΝ γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει!
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
5 αποδράσεις κοντά στο Ρέθυμνο για να ξεφύγεις την Πρωτομαγιά!
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Θρήνος στο Καστέλλι και στα Ανώγεια: Έφυγε ο γνωστός μαντιναδολόγος Μπάμπης Χαιρέτης (Βούργιας)
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Δελφίνι μετά από χρόνια έκανε την εμφάνισή του στην παραλία | ΒΙΝΤΕΟ