Βρειτε μας στα Social Media

ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιατί οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου δεν υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις;

Δημοσιεύτηκε

στις

Μυλοποτάμου
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν σε απομονωμένα χωριά στην Ελλάδα μπορούν να απολαμβάνουν μακρά και υγιή ζωή.

Βρήκαν μια νέα γενετική παραλλαγή, κοινή μεταξύ των χωρικών, η οποία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα των «κακών» λιπών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με το BBC.

Παρά τη διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, οι κάτοικοι του Μυλοπόταμου στη βόρεια Κρήτη, για παράδειγμα, δεν υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Και αγαπούν πραγματικά το τυρί τους….

Τι ιδιαίτερο διαθέτουν αυτά τα ελληνικά χωριά;

Τα απομονωμένα χωριά Ζωνιανά και Ανώγεια είναι ψηλά στα βουνά του νησιού της Κρήτης. Λίγοι άνθρωποι μετακινούνται μέσα ή έξω από τα χωριά και οι κάτοικοι είναι γνωστοί για να ζουν καλά μέχρι τα γηρατειά. Τα προβλήματα της καρδιάς, τα καρδιακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά επεισόδια – όλα τα είδη καρδιαγγειακών παθήσεων – είναι σπάνια και αυτό παρά τη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονο αρνί και τοπικό κρητικό τυρί. Υπάρχει ένα φεστιβάλ τυριών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα χωριά, παρεμπιπτόντως.

Γιατί οι Έλληνες χωρικοί έχουν γερές καρδιές

Ανθυγιεινό, τότε;

Λοιπόν, αυτό το είδος διατροφής θα ήταν κανονικά μια συνταγή για πολλές επιπλοκές στην υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λίπη αυξάνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι χωρικοί λαμβάνουν διαβήτη τύπου 2 με τον ίδιο ρυθμό με τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά δεν φαίνεται να υποφέρουν από τις συνήθεις συνέπειες, όπως η διαβητική νεφροπάθεια.

Γιατί οι Έλληνες χωρικοί έχουν γερές καρδιές

Τι είναι λοιπόν διαφορετικό για τα γονίδιά τους;

Αυτό ακριβώς ήθελαν να γνωρίζουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Υπάρχει κάτι στο γενετικό μακιγιάζ των χωρικών που προστατεύει την καρδιά τους από την ασθένεια; Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αναγνώρισε μια νέα γενετική παραλλαγή που έχει ιδιότητες προστασίας της καρδιάς. Συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα «κακών» φυσικών λιπών και «κακής» χοληστερόλης – τα οποία είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παραλλαγή φαίνεται να είναι σχεδόν μοναδική για τον πληθυσμό των δύο ορεινών χωριών. Από χιλιάδες Ευρωπαίους που έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία γονιδιώματος, μόνο ένα άτομο στην Ιταλία διαθέτει αυτήν την παραλλαγή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί οι Έλληνες χωρικοί έχουν γερές καρδιές

Ποια ήταν η μεθοδολογία τους;

Για να λύσουν το παζλ, ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα 250 χωρικών. Αυτό σημαίνει ότι πήραν δείγματα αίματος, εξήγαγαν το DNA – τις οδηγίες λειτουργίας για τον καθένα από εμάς που καθορίζουν τον τρόπο που βλέπουμε και ποιοι είμαστε- και ανέλυσε μια σειρά από τρία δισεκατομμύρια γράμματα που αποτελούν το ανθρώπινο γονιδίωμα τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να αποκτήσουν λεπτομερέστερη εικόνα για περισσότερους από 3.000 χωρικούς που είχαν ήδη περάσει από γονότυπο (μια συντόμευση για την απόκτηση κάποιων γενετικών πληροφοριών).

Γιατί οι Έλληνες χωρικοί έχουν γερές καρδιές

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Αυτή η ανακάλυψη δεν είναι λόγος να βγούμε έξω και να τρώμε το βάρος σας σε ζωικά λίπη και τυρί. Αυτό δεν θα συνιστούσε καθόλου – επειδή οι υπόλοιποι από εμάς δεν διαθέτουν αυτή τη γενετική παραλλαγή.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ανακάλυψή τους για να καθορίσουν ποιες γενετικές παραλλαγές παίζουν ρόλο στην πρόκληση πολύπλοκων ασθενειών. Αυτό μπορεί να δώσει ενδείξεις για το γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν καρδιακές παθήσεις και μερικοί δεν το κάνουν.

Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιώντας αυτόν τον απομονωμένο πληθυσμό, βρήκαν μια γενετική παραλλαγή που κανείς δεν είχε δει πριν – και συνδέεται με τη συνηθέστερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά για να μάθετε. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί υπάρχει η παραλλαγή – θα μπορούσε να αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι ζουν τη ζωή τους, το περιβάλλον στο οποίο ζουν ή θα μπορούσαν να περάσουν τις γενιές.

Οι απομονωμένοι πληθυσμοί είναι χρήσιμοι;

Πολύ. Άλλες ερευνητικές ομάδες εξετάζουν διαφορετικούς απομονωμένους πληθυσμούς, όπως οι Amish στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Inuit στη βόρεια Γροιλανδία και τα νησιά Orkney, στη Σκωτία, για να δουν τι άλλο μπορούν να ανακαλύψουν για τα μυστικά για να παραμείνουν υγιείς.

Μυλοποτάμου
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Έξυπνες» ταμπέλες ταχύτητας στο Ρέθυμνο: Τι γίνεται όταν… γκαζώσεις λίγο παραπάνω;

Δημοσιεύτηκε

στις

από

ρέθυμνο
40 Shares

Εγκαταστάθηκαν τελευταία σε τρία σημεία της πόλης του Ρεθύμνου και από την πρώτη κιόλας ημέρα τράβηξαν την προσοχή των διερχόμενων οδηγών. Ο λόγος για τις συσκευές οθόνης προληπτικής ένδειξης ταχύτητας που λειτουργούν με ραντάρ και τις οποίες συναντούν οι οδηγοί στις τρεις εισόδους της πόλης, δηλαδή, στο ύψος του κόμβου Ατσιποπούλου, στα Τρία Μοναστήρια και στον κόμβο Μυσιρίων.

Το σύστημα ειδοποίησης -που εντάσσεται στο πρόγραμμα της βιώσιμης κινητικότητας του δήμου- είναι άκρως εξελιγμένο, καθώς ενημερώνει τους οδηγούς για την τυχόν αυξημένη ταχύτητα με την οποία κινούνται.

Μάλιστα όταν κάποιος κινείται βάσει των ορίων ταχύτητας του ΚΟΚ, τότε η «έξυπνη» οθόνη «επιβραβεύει» τον οδηγό και εμφανίζει την λέξη “thanks”, δηλαδή «ευχαριστώ», σε πράσινο χρώμα!

Σε περίπτωση όμως, που ο οδηγός έχει ξεχάσει το πόδι του στο γκάζι, τότε, η ένδειξη είναι κόκκινη εμφανίζοντας ένα θαυμαστικό και ένα τρίγωνο, προειδοποιώντας έτσι για την αυξημένη ταχύτητα.

Βέβαια το εν λόγω σύστημα είναι καθαρά πληροφοριακό και ουδεμία σχέση έχει με την ΕΛ.ΑΣ. και την βεβαίωση παραβάσεων για υπερβολική ταχύτητα.

Πηγή: neakriti

ρέθυμνο
40 Shares
συνεχεια αναγνωσης

GOOD NEWS

Η Κρητικιά που το έβαλε πείσμα και σπούδασε στο Ρέθυμνο με 15 χρόνια… καθυστέρηση

Δημοσιεύτηκε

στις

από

φοιτήτρια
4 Shares

Αποφοίτησε από το εσπερινό Λύκειο, έδωσε Πανελλήνιες και πέτυχε την εισαγωγή της στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, απ΄όπου και αποφοίτησε πριν λίγες μέρες!

Ο λόγος για τη Κατερίνα Σταματάκη, από το Τυμπάκι Δ. Φαιστού, σύζυγο, μητέρα δυο παιδιών και εργαζόμενη! Μια γυναίκα πρότυπο για όλους!

Η Κατερίνα για προσωπικούς λόγους, εγκατέλειψε το σχολείο, όμως ήξερε ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφε…

Στο μεταξύ παντρεύτηκε με τον αγαπημένο της Μανόλη Κουρτάκη και έκαναν μια πολύ όμορφη οικογένεια, αποκτώντας δυο παιδιά, τον Χρήστο και την Αγάπη. Όμως το όνειρο και η λαχτάρα της να σπουδάσει δεν είχε σβήσει ποτέ!

Κατερίνα, πως γεννήθηκε η επιθυμία σου να σπουδάσεις;

Ήταν κάτι που το ήθελα από παιδί, αλλά λόγω προσωπικών επιλογών, το αποφάσισα στα …30!

Η οικογένεια σου, τι ρόλο έπαιξε στην απόφαση σου, αλλά και στην πορεία των σπουδών σου;

Από την αρχή στήριξαν την επιθυμία μου, τόσο ο σύζυγος και τα παιδιά μου, όσο και οι γονείς μου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όμως πολύ σημαντική ήταν και η στήριξη από τον εργασιακό μου χώρο, τους συναδέλφους, αλλά και τη διεύθυνση της επιχείρησης και τους ευχαριστώ από καρδιάς!

Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, φοιτήτρια, πως ήταν λοιπόν η καθημερινότητα σου, αυτά τέσσερα χρόνια;

Για να είμαι ειλικρινής, η καθημερινότητα μου ήταν δύσκολη και πιεστική, υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, λόγω κόπωσης. Έπρεπε να τα προλάβω όλα, το σπίτι, τα παιδιά, τη δουλειά και βέβαια να είμαι συνεπής και στα μαθήματα μου, στις εργασίες, στα εργαστήρια, στις εξεταστικές! Το 24ωρο δεν ήταν αρκετό, αλλά έκλεβα ώρες από τον …ύπνο!

Πως νιώθεις σήμερα, που οι κόποι σου ανταμείφθηκαν;

Δεν το έχω ακόμη συνειδητοποιήσει, νομίζω ακόμη ότι πρέπει να δηλώσω μαθήματα και να παραδώσω εργασίες…Είμαι όμως πολύ χαρούμενη!

Το επόμενο σου βήμα;

Ανυπομονώ να βρεθώ στην τάξη, όμως μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό, για να μπορώ να βοηθήσω ακόμη περισσότερο τους μαθητές μου!

Τι θα συμβούλευες τις γυναίκες που έχουν όνειρα, αλλά δεν τολμούν να τα διεκδικήσουν;

Σίγουρα οι ευκαιρίες δεν χάνονται, αλλά όσο πιο νωρίς τις αρπάξεις τόσο πιο εύκολο είναι να προχωρήσεις. Όμως δεν πρέπει να τα παρατάμε… πρέπει να βάζουμε στόχους, να διεκδικούμε τα όνειρα μας και τα θέλω μας!

Πηγή: familytime.gr

φοιτήτρια
4 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο σχολικά τμήματα στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

απολυμανση σε σχολειο ταξη
5 Shares

Συνεχίζεται η αναστάτωση στα σχολεία του Ρεθύμνου με το ένα τμήμα να κλείνει μετά το άλλο λόγω κρουσμάτων covid – 19.

Η Δευτέρα ξημέρωσε δύσκολη για άλλη μια φορά καθώς ο ΕΟΔΥ κλείνει ένα τμήμα στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και ένα στο 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου μετά από ασθένεια μαθητών ενώ στα Ανώγεια, αν και δεν υπάρχει κλειστό τμήμα, οι μαθητές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν πηγαίνουν για μάθημα λόγω των κρουσμάτων που ανακοινώνονται σε διάφορες οικογένειες. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν θετικοί ακόμα δύο μαθητές του Γυμνασίου Ανωγείων, γεγονός, που συνέβαλε στην αναστάτωση.

Στο μεταξύ κλειστά παραμένουν και τα δύο τμήματα του 6ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου καθώς επίσης δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ενώ από τη Δευτέρα το πρωί κλειστά είναι δύο τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο Ζωνιανών λόγω ασθένειας ενός μαθητή και ενός εκπαιδευτικού καθώς και ένα τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο Απλαδιανών λόγω ασθένειας ενός εκπαιδευτικού.

Στα δύο σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου έχει προγραμματιστεί απολύμανση για το απόγευμα της Δευτέρας.

Επίσης, την προσεχή Τετάρτη 3 Μαρτίου, πρόκειται να γίνει διαδικασία με rapid test σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών.

Πηγή: rethemnosnews

απολυμανση σε σχολειο ταξη
5 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ασύλληπτες εικόνες στο Ρέθυμνο: Τάφοι κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από το δρόμο! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

νεκροταφείο
48 Shares

Οι εικόνες με τους τάφους να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τον δρόμο που κατέγραψε η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, κόβουν την ανάσα.

Το βουνό υποχωρεί σταδιακά, με συνέπεια ότι υπάρχει στο εσωτερικό των τάφων, αλλά ακόμα και οι μαρμάρινες πλάκες τους να καταλήγουν στο οδόστρωμα, ενώ από καθαρά θέμα τύχης δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.

Οι εικόνες με τους τάφους να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τον δρόμο που κατέγραψε η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, κόβουν την ανάσα.

Το βουνό υποχωρεί σταδιακά, με συνέπεια ότι υπάρχει στο εσωτερικό των τάφων, αλλά ακόμα και οι μαρμάρινες πλάκες τους να καταλήγουν στο οδόστρωμα, ενώ από καθαρά θέμα τύχης δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.

Και παρότι η επικινδυνότητα του σημείου χρόνια τώρα είναι γνωστή σε όλους τους θεσμικούς του Ρεθύμνου, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ποια είναι τελικά η αρμόδια υπηρεσία που θα βάλει οριστικό τέλος σ’ αυτό το κακόγουστο σήριαλ.

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του 2019 στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, αλλά και τα έργα αποκατάστασης που ακολούθησαν, το πρόβλημα με τους τάφους επανήλθε στο προσκήνιο, προκαλώντας εκ νέου «πονοκέφαλο» σε περιφέρεια, δήμο, μητρόπολη και κατοίκους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία Μονή και δήμος Ρεθύμνου βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το πώς θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, με την «μεταφορά» του νεκροταφείου όμως να μην αποτελεί πρόσφορη λύση, αφού οι ιδιοκτήτες των τάφων φαίνεται να μην συμφωνούν και το Μοναστήρι να ελπίζει σε κρατικό χρήμα για την όποια παρέμβαση.

Με δεδομένο όμως την σταδιακή υποχώρηση του βουνού, που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για την ίδια την γυναικεία Μονή, η αντιπεριφέρεια σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέα έργα για την «θωράκιση» του βουνοπλαγιάς και κατ’ επέκταση και του ίδιου του Μοναστηριού.

Πηγή: neakriti

νεκροταφείο
48 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Έριξε μπαλωθιές από το σπίτι του και βρέθηκε στο Τμήμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπαλωθιές

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, ημεδαπός σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνης, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, ερρίφθησαν άσκοποι πυροβολισμοί από οικία ιδιοκτησίας του ανωτέρου ημεδαπού.

Από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία, κατά την διάρκεια της οποίας βρέθηκαν 19 φυσίγγια.
Η προανάκριση διενεργείται την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνης.

 

Μπαλωθιές
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Δωρεάν rapid tests στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

rapid test
58 Shares

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι η Κινητή Ομάδα του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου και την πολύτιμη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού θα διενεργήσουν δωρεάν Rapid Tests για την ανίχνευση του COVID-19 των πολιτών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021 από τις 09:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. στο χώρο του Δημοτικού Κήπου.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ ή τον αριθμό της Αστυνομικής τους ταυτότητας τους καθώς και το νούμερο του κινητού τους, στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του Rapid Test μέσα σε λίγες ώρες από την λήψη του.

Η συμμετοχή και παρουσία των πολιτών του δήμου Ρεθύμνου κρίνεται απαραίτητη και ουσιαστικής σημασίας για την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Παράκληση να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας) και αποφυγής του συνωστισμού.

Φωτογραφία αρχείου

rapid test
58 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap