Βρειτε μας στα Social Media
 

Ρέθυμνο

Εκτός υπερταμείου η Φορτέτζα Ρεθύμνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα 2.330 μνημεία που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού. Ύστερα από συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε -με τέσσερις μήνες καθυστέρηση- να εξαιρεθούν μνημεία μεγάλης πολιτιστικής αξίας όπως ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Κνωσσός, η Σπίναλογκα και ο Τάφος του Λεωνίδα. Από το Υπερταμείο -με βάση τη λίστα- έχουν εξαιρεθεί όλοι οι κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας.
Μεταξύ αυτών είναι και σημαντικά μνημεία του Ρεθύμνου, όπως η Φορτέτζα, οι παλιές φυλακές (πρώην αρχαιολογικό μουσείο), το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων και το Τζαμί Βελή Πασά (Παλαιοντολογικό Μουσείο), που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο.
«Η περιπέτεια αυτή μας δίδαξε ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν πρέπει να μπαίνει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Συντάγματος στην προάσπιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προβάλλοντας τη νέα ασπίδα που δημιουργεί η τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ.
«Η λέξη ανάκληση τα λέει όλα και τα κλείνει», κατέληξε η υπουργός, αναφερόμενη στο ΦΕΚ. «Αναλαμβάνουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Από εδώ και στο διηνεκές διασφαλίζονται τα μνημεία. Δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη. Το θέμα των 2.330 ακινήτων είναι λήξαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωστής Στρατής.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Εντελώς ανυπόστατους» χαρακτήρισε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, τους ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πως η προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τεκμαίρεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την υπόθεση μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε συγκεκριμένα:
«Σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες εμπαιγμού, η κυβέρνηση αυτοαναιρείται. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ παραχώρησε μακρά συνέντευξη τύπου, για να επαναλάβει όσα αναφέρει η εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Εξακολουθούν, βεβαίως, να παραμένουν εν κρυπτώ τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των επίμαχων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Όπως εν κρυπτώ παραμένει και η νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλθηκε για τη δήθεν επίλυση του ζητήματος.
Η κ. Υπουργός όφειλε να παρουσιάσει και τα δύο σήμερα. Διαφορετικά ποιος ο λόγος να παραχωρήσει συνέντευξη; Αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πως η προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τεκμαίρεται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι εντελώς ανυπόστατοι.
Η Νέα Δημοκρατία εδώ και τέσσερις μήνες καλεί την αρμόδια υπουργό να προχωρήσει στο αυτονόητο: στη δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Η αρμόδια Υπουργός, ωστόσο, περιορίζεται σε ψευδείς, καθησυχαστικές ανακοινώσεις. Το επαναλαμβάνουμε: Η δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν είναι απλώς ζήτημα τήρησης της υπόσχεσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Είναι συνταγματική υποχρέωση».
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Αρχαιολογικός χώρος Κνωσσού, Αδριάνειο Υδραγωγείο, Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα, Αρχαία τείχη Πειραιά, Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, Τμήμα Ρωμαϊκής Οδού, Ρωμαίκό Ωδείο και Στάδιο Πάτρας, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών, Αρχαία Νεκρόπολη Βέροιας, Ενετικά Τείχη Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Ηρακλείου, Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, Βιομηχανικό συγκρότημα Φιξ στη Θεσσαλονίκη, Δημοτικά Σφαγεία, Παλιό Τελωνείο, Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Γαλεριανό Συγκρότημα, Ροτόντα, Βυζαντινό Κάστρο Επταπυργίου, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γενί Τζαμί, Μύλοι Αλλατίνη, Στρατόπεδο Κόδρα, Ιτς Καλέ, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Το Ακρωτήρι της Θήρας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Σπιναλόγκα, Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, Κτήμα Συγγρού, Μέγαρο Καποδίστρια, Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, Μουσείο Αερολιμένα Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ωδείο Καλαμάτας, Ελληνικό Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας κ.ά.

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap