Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Δωρεάν η προλοθεραπεία για μυοσκελετικές παθήσεις εφαρμόζεται στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η προλοθεραπεία είναι μια σύγχρονη ιατρική θεραπευτική μέθοδος από την Αμερική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων-πόνων (αυχεναλγία, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου, ώμου και κροταφογναθικής, επικονδυλίτιδα, γοναλγία, περιαρθρίτιδα, πόνο στον άκρο πόδα, τον καρπό, τα δάχτυλα κ.τ.λ.).

Οι ιατροί της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου βρίσκονται στα Ανώγεια για να την εφαρμόσουν στους κατοίκους, ενώ θα παραμείνουν στο χωριό. Το Σάββατο 28 Ιουλίου, Ευρωπαίοι και Έλληνες γιατροί έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν στο Θραψανό. Να σημειωθεί ότι η προλοθεραπεία είναι μια υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδος για τις μυοσκελετικές παθήσεις, δε θα έχει κανένα απολύτως κόστος για τον κάθε ενδιαφερόμενο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τι είναι η προλοθεραπεία

Η προλοθεραπεία είναι μια μη χειρουργική, αναγεννητική, θεραπευτική μέθοδος που διευκολύνει την επούλωση αλλά και την ανάπλαση των συνδέσμων των αρθρώσεων και των τενόντων του μυοσκελετικού συστήματος, που γίνεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Έχει αναλγητική δράση για τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Εφαρμόζεται με τοπικές εγχύσεις (ενέσεις) ενός διαλύματος γλυκόζης, δηλαδή νερό και ζάχαρη, στους τένοντες και συνδέσμους που έχουν προσβληθεί, και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος προσκολλάται στο οστό. Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό George Hackett, ο οποίος από το 1930 μέχρι το 1960 χρησιμοποίησε τη μέθοδο αυτή σε μεγάλο αριθμό ασθενών με επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα και, όπως αναφέρει ο ίδιος, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έφτανε το 90%.

Ο όρος “προλοθεραπεία” προέρχεται από τη λατινική λέξη “proles”, που σημαίνει “απόγονοι” (γενιά). Ο dr. G. Hackett χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να δείξει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διεγείρει την αναγέννηση και τον πολλαπλασιασμό των ιστών.

Η βλάβη

Οι σύνδεσμοι είναι απαραίτητοι για τη σταθερότητα του κορμού, καθώς και τη σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος, διότι, συνδέοντας τα οστά μεταξύ τους, σταθεροποιούν τις αρθρώσεις, και έτσι οι κινήσεις μας γίνονται αρμονικές, σταθερές και ανώδυνες. Οι τένοντες είναι οι καταλήξεις των μυών που προσφύονται στα οστά που πρόκειται να κινήσουν.

Όταν οι σύνδεσμοι και οι τένοντες μετά από χρόνια καταπόνηση ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς “χαλαρώνουν”, δημιουργούν αστάθεια των αρθρώσεων που ελέγχουν, η οποία είναι βασική αιτία παραγωγής χρόνιου πόνου και ελάττωσης της λειτουργικότητας των μυϊκών ομάδων που είναι υπεύθυνες για την κίνηση των αρθρώσεων.

Από την άλλη, η επούλωση των τενόντων και των συνδέσμων είναι αργή, γιατί η αγγείωση και η αιματική τους ροή είναι πτωχή. Η ελλιπής αυτή επούλωση οδηγεί σε απώλεια της δύναμης και της αποτελεσματικότητας των ιστών αυτών, που πλέον επιβάλλουν πλημμελή λειτουργία στην άρθρωση που ελέγχουν.

Η θεραπευτική δράση

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της δομής των συνδέσμων και των τενόντων είναι οι ινοβλάστες (κύτταρα του συνδετικού ιστού). Αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη συγκεκριμένη μέθοδο, με σημαντική αύξηση του πολλαπλασιασμού αυτών και των κυττάρων του κολλαγόνου (αναγέννηση), μια διαδικασία που διευκολύνει την επούλωση των χρόνιων βλαβών. Με τον τρόπο αυτό ισχυροποιούνται οι ιστοί που έχουν δημιουργήσει το χρόνιο πρόβλημα.

Η προλοθεραπεία δηλαδή ωθεί τους ιστούς στην αυτοΐαση. Το επουλωτικό αυτό αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα καταστείλει τον πόνο, εφόσον ελλείπει η αιτία παραγωγής του, βελτιώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή, την ενεργητικότητα και την αποδοτικότητα του ασθενούς, βελτιώνοντας δηλαδή την ποιότητα ζωής του. Σε μια μακροχρόνια βάση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για πρόληψη, γιατί με τον τρόπο αυτό επιβραδύνεται η εκφύλιση των ιστών.

Ουσιαστικά η τοπική έγχυση του διαλύματος γλυκόζης στις συγκεκριμένες περιοχές δημιουργεί μια “ήπια” τοπική φλεγμονώδη αντίδραση που ερεθίζει τους ιστούς, προκαλώντας αύξηση της αιματικής ροής και ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης. Η επούλωση των ιστών εξαρτάται από την τοπική αιματική παροχή. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο γρηγορότερη και καλύτερη είναι η επούλωση της βλάβης. Από τα αρχικά πειράματα του G. Hackett, αναφέρεται ότι αυξάνεται η ισχύς των προσβεβλημένων συνδέσμων και τενόντων κατά 40%.

Το βασικό ερώτημα είναι: Ποια η διαφορά τους με τις εγχύσεις κορτιζόνης ή αντιφλεγμονωδών παραγόντων; Η διαφορά της προλοθεραπείας από την έγχυση των παραπάνω φαρμάκων είναι ότι αυτή λειτουργεί μακροχρόνια και έχει διάρκεια, χωρίς να παρουσιάζει τις γενικές παρενέργειες των φαρμάκων, σε σχέση με τους φαρμακευτικούς παράγοντες που λειτουργούν άμεσα, για σύντομο χρονικό διάστημα και ενδέχεται να επηρεάσουν τη μηχανική αντοχή των συνδέσμων και των τενόντων.

Η διάγνωση

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη, γιατί απαιτούνται κατάλληλες γνώσεις και εξειδίκευση για να εντοπιστεί ποιος τένοντας η σύνδεσμος πάσχει. Η εργαστηριακή διερεύνηση (μαγνητική, υπέρηχοι κ.λπ.) πολλές φορές δεν ξεκαθαρίζουν τη βλάβη, ιδίως όταν είναι μικρής έκτασης.

Πού και σε ποιους εφαρμόζεται

Η προλοθεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, αυχεναλγίας, γοναλγίας (οστεοαρθρίτιδας γόνατος, κακώσεως γόνατος, κακώσεως συνδέσμων γόνατος), τενοντίτιδων, επικονδυλίτιδων, άκανθας πτέρνης, περιαρθρίτιδας ώμου, αθλητικών κακώσεων, προβλημάτων κροταφογναθικής διάρθρωσης και ινομυαλγίας. Εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και ειδικά σε ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα, ούτε να υποστούν μια χειρουργική επέμβαση. Δε χρησιμοποιείται κορτιζόνη ούτε άλλα φάρμακα. Μπορεί δε να εφαρμοστεί και σε διαβητικούς.

Πονάει; Συνήθως δεν πονάει – εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής. Εφαρμόζεται πριν και λίγη ποσότητα τοπικού αναισθητικού.

Την επόμενη ημέρα; Μπορεί ο ασθενής να αισθανθεί λίγο πόνο, αλλά με απλό παυσίπονο περνάει. Δεν πρέπει να πάρει αντιφλεγμονώδες.

Συχνότητα εφαρμογής: Η εφαρμογή της θεραπείας εξατομικεύεται. Συνήθως γίνονται 4 έως 6 εγχύσεις-συνεδρίες, κάθε τρεις εβδομάδες, περίπου, η κάθε μία.

Neural-προλοθεραπεία (Neuralprolotherapy): H neural-προλοθεραπεία (υποδόρια προλοθεραπεία) έχει μια παράλληλη δράση με την προλοθεραπεία. Εφαρμόζεται στην πορεία συγκεκριμένων αισθητικών πλεγμάτων, η δε δυναμική της στηρίζεται στο γεγονός ότι η γλυκόζη 5% είναι ένας δυνητικός ανταγωνιστής των υποδοχέων της καψαϊσίνης, ουσίας Ρ και άλλων προ-φλεγμονωδών παραγόντων. Η γλυκόζη καταλαμβάνει τη θέση των ουσιών αυτών στους υποδοχείς του πόνου, προκαλώντας έτσι αναλγησία. Η συχνότητα εφαρμογής της διαφέρει από την κλασική προλοθεραπεία και είναι κάθε 7-8 ημέρες και για 5-6 συνεδρίες.

 

 

Από: Νίκος Κοσμαδάκης
Πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ