Βρειτε μας στα Social Media
 

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Τι συμβαίνει στον δημοτικό λαχανόκηπο του Άδελε; | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελάχιστοι είναι πια οι καλλιεργητές που έχουν απομείνει στο δημοτικό λαχανόκηπο στην τοπική κοινότητα Άδελε, δυτικά του Ρεθύμνου, στην περιοχή του Τσεσμέ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας».

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που λειτούργησε μαζί με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που σκοπό είχαν την στήριξη των ανέργων, των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα, των συνταξιούχων και άλλων ευπαθών οικογενειών εν μέσω κρίσης.

Οι δικαιούχοι, είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν στην δική τους έκταση οπωροκηπευτικά με αποκλειστικό σκοπό την σίτιση τους, μάλιστα, εξειδικευμένο προσωπικό, όπως γεωπόνος και επιστάτης στήριζαν τις προσπάθειες των ωφελούμενων.

Μετά από δύο χρόνια, η χρηματοδότηση για τη δράση αυτή ολοκληρώθηκε, κατά συνέπεια, παρ’ όλο που υπήρξαν περίπου 60 – 70 δικαιούχοι που καλλιεργούσαν, έλαβε τέλος μιας και το πρόγραμμα δεν εγκρίθηκε ξανά και οι οικονομικοί πόροι του δήμου δεν επαρκούσαν για να κρατηθεί αυτή η δραστηριότητα ενεργή.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Γρηγόρης Τσιομπίκας, Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου και εντεταλμένος για θέματα κοινωνικής πολιτικής και προαγωγής της υγείας, υπάρχουν ακόμη 15-20 καλλιεργητές που εξακολουθούν να συνεχίζουν τη δράση αυτή έως ότου αδρανοποιηθεί πλήρως αυτή η παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, είναι ενημερωμένοι από το δήμο ότι ανά πάσα στιγμή η έκταση του αγροκτήματος, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, ώστε να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Πλέον, τα τελευταία χρόνια η συνολική έκταση του αγροκτήματος, η οποία είναι κληροδότημα του δήμου, νοικιάζεται και τα έσοδα δίδονται σε αριστούχους απόφοιτους Λυκείου, καθώς και σε νέους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Ρέθυμνο ως ένα συμβολικό ποσό για την επιβράβευσή τους.

Παρ’ όλο που το συγκεκριμένο πρόγραμμα αδυνατούσε να συνεχιστεί, υπάρχουν παράλληλα και κάποιες άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παραμένουν ένα στήριγμα σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είναι τα συσσίτια και το κοινωνικό παντοπωλείο.

Σε κάθε περίπτωση η όποια στήριξη από το κράτος σε πολίτες που βρέθηκαν σε οικονομική δυσχέρεια υπήρξε σωτήρια, ενώ το γεγονός ότι απέδωσαν καρπούς έστω κάποιες από αυτές τις δράσεις που προαναφέρθηκαν είναι αρκετά ενθαρρυντικό για τους συμπολίτες μας.

Ακολουθεί φωτογραφικό άλμπουμ από τον δημοτικό λαχανόκηπο:

[Best_Wordpress_Gallery id=”144″ gal_title=”Δημοτικός Λαχανόκηπος Ρέθυμνο”]

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap