Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Αυτός είναι ο Κρητικός που βαφτίζει τα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινήσαμε με τη Σοφία, συνεχίσαμε με τον Τηλέμαχο και τώρα έχουμε την Υπατία. Οχι, δεν πρόκειται για πρόσωπα αλλά για… κύματα κακοκαιρίας. Ποιος, όμως, είναι ο νονός;

Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος είναι διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με καταγωγή από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα από τους Αποστόλους Αμαρίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr και είναι ο άνθρωπος πίσω από τα ονόματα που λαμβάνουν τα ονόματα των κακοκαιριών.

Όπως είπε στο iefimerida.gr, η όλη διαδικασία αποτελεί παλιά «συνήθεια», καθώς κατά τον 19ο αιώνα οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου.

Η χρήση γυναικείων ονομάτων στις κακοκαιρίες καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘40, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ, που εκδόθηκε το 1941.

 

Από το 1953, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά

Στην Ελλάδα, η επιλογή του ονόματος γίνεται τυχαία, χωρίς να έχει καμία σχέση το πρόσωπο με την κατάσταση. Απλά ακολουθείται αλφαβητική σειρά… Τα χιόνια της Τρίτης ήταν αποτέλεσμα του «Τηλέμαχου», ενώ το νέο κύμα με τις βροχές και τους νοτιάδες θα είναι της «Υπάτιας». Αυτό σημαίνει οτι το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινήσει από «Φ».

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η ΕΜΥ δεν υιοθετεί την τακτική αυτή, όμως φαίνεται πως πετυχαίνει τον στόχο της, ο οποίος είναι η πιο εύκολη η μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Από το 2001 έχουν υπάρξει πάνω από 430 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οι περισσότεροι να θυμούνται πότε έγινε κάποιος από αυτούς. Από το 2017 που μπήκε στην ζωή μας η «Αριάδνη», ο «Ραφαήλ» η «Σοφία», ο «Τηλέμαχος» και οι υπόλοιποι, γίνεται πιο εύκολη η σύνδεσή τους.

zarpanews.g

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ