Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Αποκλειστικό: Οι πρώτες εικόνες από το νέο Αποτεφρωτήριο στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση
.
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτή θα είναι η τελική εικόνα του Νέου Αποτεφρωτηρίου στα Τρία Μοναστήρια.

Ο Χρήστος Παπαδοπετράκης αποκαλύπτει στο Daynight.gr το project για το αποτεφρωτήριο που θα δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο, την αρχιτεκτονική φιλοσοφία και τους νέους χώρους που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα, αναλύει το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του, ενώ για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται εικόνες από την μορφή που θα αποκτήσει.

Επιπλέον, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο στοιχείο: τη θεματική επισκεψιμότητα, η οποία είναι συνηθισμένη σε αντίστοιχα αποτεφρωτήρια του εξωτερικού. Σε πολλές χώρες, οι πόλεις με αποτεφρωτήρια υποδέχονται οικογένειες που ταξιδεύουν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Πότε ξεκινούν οι εργασίες – Πότε θα λειτουργήσει κανονικά

Ο Χρήστος Παπαδοπετράκης αποκαλύπτει:

“Το αρχιτεκτονικό project ονομάζεται ‘Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ‘, γι’ αυτό το κτίριο είναι κυκλικό. Μέσα στο 2025 ευελπιστούμε να έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες και περίπου στα τέλη του 2026 να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο και να είναι σε πλήρη λειτουργία. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται σε εξέλιξη γραφειοκρατικές διαδικασίες με τη μηχανικό μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την οδική διασύνδεση με τον δρόμο.”

Οι νέοι χώροι του αποτεφρωτηρίου στο Ρέθυμνο

“Το αποτεφρωτήριο αποτελείται από διάφορα τμήματα που είναι αναγκαία: χώρους αναμονής και γραφεία. Όσον αφορά τις νέες προσθήκες, θα υπάρχει μια αίθουσα τελετών 100 τετραγωνικών μέτρων για τον αποχαιρετισμό, καθώς και μια καφετέρια, η οποία θα εξυπηρετεί τις οικογένειες τόσο κατά την αναμονή όσο και για μια μικρή δεξίωση μετά την αποτέφρωση. Η οικογένεια μπορεί να παραμείνει στον χώρο μέχρι να παραλάβει την τέφρα.

Επιπλέον, θα λειτουργούν δύο καταστήματα: ένα με εκκλησιαστικά είδη ενθύμησης και ένα ανθοπωλείο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν λουλούδια και να τα εναποθέσουν στον χώρο. Επίσης, θα υπάρχει και αποτεφρωτήριο ζώων, το οποίο θα διαθέτει και δικούς του χώρους αναμονής.”

 

 

Πώς το αποτεφρωτήριο θα συμβάλει στην τοπική οικονομία

“Η ύπαρξη του αποτεφρωτηρίου θα δημιουργήσει μια ειδική θεματική επισκεψιμότητα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο Ρέθυμνο. Άνθρωποι θα έρχονται εδώ για να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή να επιστρέψουν για τελετές μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι θα επισκέπτονται την πόλη, θα μένουν σε ξενοδοχεία, θα τρώνε σε εστιατόρια και γενικά θα συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία.

Γενικά, αυτή είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι συμβαίνει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και πλέον θα το δούμε να γίνεται και εδώ.”

 

 

Η στήριξη από τις τοπικές αρχές και η ανταπόκριση του κόσμου

“Όλες οι τοπικές αρχές στηρίζουν και αγκαλιάζουν το εγχείρημα. Ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του Δημάρχου Ρεθύμνου σε όλη αυτή την προσπάθεια, καθώς και της Μαίρης Λιονή από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η οποία στάθηκε δίπλα μας από την αρχή.

Ο κόσμος το αποδέχεται ως μια καινοτομία που θα ενισχύσει την τοπική αγορά. Όταν πραγματοποιείται μια αποτέφρωση, οι οικογένειες θα έρχονται στο Ρέθυμνο, θα διαμένουν εδώ και πιθανώς θα επιστρέφουν στο μέλλον στον χώρο ενθύμησης.

Επίσης, το αποτεφρωτήριο θα εξυπηρετεί ανθρώπους με διαφορετικές θρησκευτικές ή πολιτισμικές αντιλήψεις – ετερόδοξους, αλλόθρησκους, αλλά και αλλοδαπούς που ζουν στην Κρήτη. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αρνητική στάση απέναντι στο έργο: αφορά ανθρώπους που έχουν επιλέξει την αποτέφρωση ως τον τρόπο αποχαιρετισμού των αγαπημένων τους.”

 

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ