Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανώγεια: Το χωριό-θρύλος που ασκεί μια αλλόκοσμη έλξη στους επισκέπτες | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανώγεια
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS
111 Shares

Ένα καταπληκτικό οδοιπορικό στα Ανώγεια πραγματοποίησε η Ίνα Ταράντου και η εκπομπή της «Η Ζωή Αλλιώς» η οποία προβάλλεται στο Ertflix.

Σε αυτό, η δημοσιογράφος σπεύδει να γνωρίσει και να γνωριστεί με εξέχουσες προσωπικότητες και απλούς κατοίκους των Ανωγείων, με σκοπό να «σκάψει» λίγο πιο βαθιά στις ρίζες της ιστορίας του χωριού του Μυλοποτάμου.

Ένα χωριό που εδώ και δεκαετίες ασκεί μια αλλόκοσμη έλξη στους επισκέπτες και συντηρεί έναν θρύλο που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια του νησιού…

«Η Ζωή Αλλιώς» στα Ανώγεια

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο-παρουσίαση της εν λόγω εκπομπής: «Τ’ Ανώγεια διαφέρουν! Ακόμη και από τα κοντινά χωριά της περιοχής! Τα ήθη, τα έθιμα, τα Ανωγειανά μοτίβα στην κοινωνική ζωή, στη μουσική, στη γλώσσα… όλα έχουν ένα δικό τους χαρακτήρα.

Ίσως οφείλεται στη δύσκολη και ματωμένη ιστορία τους. Το βίωμα μοιάζει να είναι ανεξίτηλο, να κυριαρχεί και να στέκει αγέρωχο, σαν τον Ψηλορείτη. Να έχει καταγραφεί στο μυαλό και να έχει διαπεράσει την ψυχή των Ανωγειανών κάθε γενιάς.

Με τον κ. Γεώργιο Σμπώκο, εκλεκτό συγγραφέα και λαογράφο, κάναμε ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια. Της επανάστασης και της κατοχής. Ιστορίες από τα τρία ολοκαυτώματα αλλά και από τη ζωή που ξεπηδούσε κάθε φορά από τη στάχτη. Και η σύζυγος του ήρωα Μανώλη Σπιθούρη, μας μίλησε με μάτια υγρά και καρδιά ξέχειλη, και μας έδειξε πως κρατάει την αγάπη και τις μνήμες της άσβηστες μετά από τόσα χρόνια.

Έξω από ένα μιτάτο στήσαμε το δικό μας αυτοσχέδιο γλέντι, ψήσαμε, χορέψαμε και είπαμε τις μαντινάδες μας, παρέα με τον Γιάγκο Χαιρέτη. Τον μουσικό με το έντονα Ανωγειανό και συγχρόνως έντονα ροκ στυλ. Με επιρροές που μπορεί να ξεκινούν από τον Νίκο Ξυλούρη, και να φτάνουν στους Led Zeppelin. Κι εκεί, κάτω από το το βουνό, λουστήκαμε τη δύναμη και το φως του Ψηλορείτη. Αλλά και τη σκληράδα του. Και μέσα από τις ιστορίες και τα βιώματα των ανθρώπων, μάθαμε πως η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί που κυνηγούμε να τη βρούμε σήμερα. Βρίσκεται ακριβώς μέσα στην φύση, στην απλότητα και στο λιτοδίαιτο. Διότι με τα λίγα, βρίσκουμε την ευτυχία ευκολότερα.»

Δείτε το σχετικό βίντεο για τα Ανώγεια ΕΔΩ (Α’ Μέρος)

Χοροί, μουσικές, λύρα και μαντινάδες!

Στο ίδιο πλαίσιο, η παρουσίαση αναφέρει: «Αυτό ήταν το όχημα για να γνωρίσουμε το παρελθόν και το μέλλον των Ανωγείων. Αλλά και μια περιήγηση, σχεδόν εικονική, στη ζωή των βοσκών του Ψηλορείτη που υπάρχει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε μια αδιάλειπτη παρουσία στο χρόνο.

Με τον Βασίλη Σκουλά, αυτή την κορυφαία μορφή της Κρητικής μουσικής, ευχαριστηθήκαμε τραγούδι. Και μιλήσαμε για τη μουσική, αυτή που τρέφει την ψυχή, που δίνει ανάταση και ελπίδα.

Για θέματα… καρδιάς, μιλήσαμε με τον Ντίνο Μερκούρη. Τον Καρδιολόγο της “καρδιάς” των Ανωγείων, που κάθε μήνα πηγαίνει από την Αθήνα στο χωριό που αγαπά πολύ και εξετάζει εθελοντικά τους κατοίκους του.

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοίρης και ιδρυτής του Androidus Project Tank, μιας Εταιρίας Πολιστικής Διαχείρησης και Έρευνας με έδρα τα Ανώγεια, μας πήγε στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη, στο χιονισμένο θέατρο της Αρετούσας. Κι εκεί μιλήσαμε για τις παραδόσεις, την κληρονομιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Ανωγείων. Αλλά και για το IDAology, το έργο που καταγράφει με νέες τεχνολογίες τη ζωή των βοσκών στον Ψηλορείτη και δημιουργεί μια εικονική επίσκεψη στο βουνό για τον επισκέπτη του μέλλοντος.

Και με τον Λευτέρη Μπέρκη μιλήσαμε με στίχους και μαντινάδες, χορέψαμε Πυρρίχιο, ήπιαμε ρακή και είπαμε για τον σεβασμό και τους άγραφους νόμους των Ανωγείων. Γνωρίσαμε και γλεντήσαμε μαζί του όλα αυτά που σε κάνουν, όταν βρίσκεσαι στα Ανώγεια, να ζεις τη Ζωή σου Αλλιώς.»

Δείτε το σχετικό βίντεο για τα Ανώγεια ΕΔΩ (Β’ Μέρος)

Ανώγεια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap