Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ανακοίνωση για το 3ο κύμα κορονοϊού από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
16 Shares

Με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου ανακοινώνει συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν τη νόσο και το τρίτο κύμα που αναμένεται στη χώρα μας.

Αξιότιμοι συμπολίτες,

Καθώς στην περιοχή μας δυστυχώς υπάρχει έξαρση του επιδημικού κύματος της COVID-19 είναι  χρήσιμο να επαναλάβουμε κάποιες περισσότερο στοχευμένες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο.

Ο ιός SARS-CoV-2 συνδέεται μέσω των πρωτεϊνικών ακίδων που φέρει στην επιφάνειά του με ένασυγκεκριμένο υποδοχέα των κυττάρων μας, που συμβολίζεται ως ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί εκφράζονται έντονα σε πολλά από τα όργανα μας, μεταξύ των οποίων οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, τα αιμοφόρα αγγεία, τα επιθηλιακά κύτταρα του στοματικού και ρινικού βλεννογόνου και του εντέρου, τα κύτταρα του ανδρικού αναπαραγωγικού σύστηματος.

Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα όργανα, είναι πιθανό να προσβληθούν από τον ιό.

Η βαρύτητα της εξέλιξης της νόσου, συνδέεται με πολυάριθμους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και τα χρόνια νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, Ηπατοπάθειες, Πνευμονοπάθειες).

Είναι σημαντικό, την τρέχουσα χειμερινή περίοδο και καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο κύμα, να τηρούμε με απόλυτη ευλάβεια τα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν επαρκώς αναλυθεί, αλλά και να δίνουμε προσοχή σε πιθανά πρώιμα συμπτώματα, ώστε να αναζητούμε εγκαίρως κατάλληλη ιατρική συμβουλή.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν (ECDC) :

 • Πονοκέφαλος (70,3%)
 • Ανοσμία (70,2%)
 • Ρινική απόφραξη (67,8%)
 • Βήχας (63,2%)
 • Εξάντληση (63,3%)
 • Μυαλγίες (62,5%)
 • Ρινική καταρροή (60,1%)
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, διάρροια)
 • Πονόλαιμος (52,9%)
 • Πυρετός (45,4%)
 • Δύσπνοια

Στα παιδιά, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας . Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα, πονόλαιμο / φαρυγγίτιδα, δύσπνοια, μυαλγία, ρινόρροια / ρινική συμφόρηση και κεφαλαλγία. Έχουν αναφερθεί περιστατικά παιδιών που είχαν ως μοναδικό σύμπτωμα τη διάρροια.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις, μάσκα) προστατεύουμε εκτός από τον εαυτό μας, και τους γύρω μας αλλά και το σύστημα υγείας στο σύνολό του. Πέρα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, λοιπόν, ένα παράδειγμα της σημασίας που έχει η προστασία της υγείας της κοινότητας, είναι  το πλήθος των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας (πάνω από 1,2 εκατομμύρια), που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την COVID-19.

Όσον αφορά την επίσκεψή σας στα φαρμακεία, εξακολουθούν να ισχύουν να ίδια μέτρα (περιορισμός αριθμού ατόμων εντός του χώρου, μάσκα, αποστάσεις). Οι χρονίως πάσχοντες μπορούν να αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση και την επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουν καταγραφεί έρευνες που συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D (η οποία έχει αποδεδειγμένα ανοσορυθμιστικό ρόλο) με πιθανή βαρύτερη έκβαση της νόσουCOVID-19.Επομένως οι ασθενείς που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου καλό είναι να ζητούν από το γιατρό τους έλεγχο των επιπέδων του σχετικού δείκτη με αιματολογικές εξετάσεις. Καθώς το ποσοστό ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι πάντα μεγαλύτερο κατά το τέλος της χειμερινής περιόδου, καλό είναι και όλες οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να συζητούν σχετικά με το γιατρό και το φαρμακοποιό τους για τη βιταμίνη D. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ήδη συνταγογραφούμενη αγωγή με χοληκαλσιφερόλη δεν θα πρέπει να παραλείπουν το καθορισμένο δοσολογικό σχήμα.

Όσον αφορά τα εμβόλια , οι φαρμακοποιοί συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεσή σας για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται χρονολογικά από το υπουργείο. Μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να λάβετε το ειδικό έντυπο του ραντεβού σας με τον αντίστοιχο κωδικό, προσερχόμενοι σε οποιοδήποτε φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ το προσώπου που επιθυμεί να εμβολιαστεί και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Με αισιοδοξία, σύνεση και προσοχή, θα καταφέρουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την πραγματικά δύσκολη αυτή περίοδο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap