Ρέθυμνο
Ρέθυμνο και Airbnb: Πόσο έχει αλλάξει η ζωή των κατοίκων από την έκρηξη του τουρισμού;

Τα τελευταία χρόνια, το Ρέθυμνο βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Πέρα από τη γραφική Παλιά Πόλη, τα σοκάκια, τις παραλίες και την κρητική φιλοξενία, ένας άλλος παράγοντας έχει αλλάξει το τοπίο: η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γνωστών και ως Airbnb.
Μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να αποτελεί οικονομική “ανάσα”, όμως για πολλούς κατοίκους, η καθημερινότητα έχει αποκτήσει νέες δυσκολίες.
Τι σημαίνει «Airbnb-οποίηση» για το Ρέθυμνο;
Ο όρος «Airbnb-οποίηση» δεν είναι απλώς τεχνικός. Αναφέρεται στην τάση των ιδιοκτητών να μετατρέπουν τα σπίτια τους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, προτιμώντας τους τουρίστες από τους μόνιμους ενοικιαστές. Και στο Ρέθυμνο, αυτή η τάση έχει αρχίσει να γίνεται έντονα αισθητή.
Η στέγαση γίνεται πολυτέλεια για τους ντόπιους
Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Νέοι εργαζόμενοι, οικογένειες και φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν αξιοπρεπή στέγη σε προσιτές τιμές.
«Έψαχνα σπίτι για ενοικίαση τέσσερις μήνες και παντού έβρισκα μόνο Airbnb. Στο τέλος αναγκάστηκα να μείνω εκτός πόλης», αναφέρει κάτοικος που εργάζεται σε τουριστική επιχείρηση.
Παλιές κατοικίες στην Παλιά Πόλη ή στις συνοικίες κοντά στο κέντρο έχουν πλέον μετατραπεί σε τουριστικά διαμερίσματα. Οι μόνιμοι κάτοικοι απομακρύνονται από το κέντρο.
Αλλαγή στον χαρακτήρα της γειτονιάς
Η κοινωνική συνοχή των γειτονιών αλλάζει. Ο κύκλος της ζωής σε μια γειτονιά — με τους ίδιους γείτονες, με παιδιά να παίζουν στους δρόμους, με καλημέρες το πρωί — αρχίζει να εξαφανίζεται.
«Δεν ξέρω πια ποιοι μένουν δίπλα μου. Άλλοι κάθε εβδομάδα», λέει ηλικιωμένος κάτοικος από το Τσαρδάκι.
Η καθημερινότητα επηρεάζεται από τον αυξημένο θόρυβο, την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και την αίσθηση προσωρινότητας που δημιουργούν οι τουρίστες – που έρχονται και φεύγουν κάθε λίγες μέρες.
Εργαζόμενοι στον τουρισμό χωρίς σπίτι
Ένα οξύμωρο φαινόμενο παρατηρείται: αυτοί που “τρέχουν” τον τουρισμό — οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια — δεν μπορούν να μείνουν στην πόλη.
Πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσφέρουν οι ίδιες διαμονή στο προσωπικό τους, καθώς δεν βρίσκονται διαθέσιμα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, ή είναι υπερβολικά ακριβά.
Η άλλη πλευρά: Πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες
Αναμφίβολα, για πολλούς κατοίκους και ιδιοκτήτες, το Airbnb αποτελεί μία διέξοδο. Οι υψηλές αποδόσεις, ειδικά σε τουριστικές περιόδους, βοηθούν ανθρώπους με ακίνητα να εξασφαλίσουν εισόδημα.
«Αν έπαιρνα 300 ευρώ ενοίκιο το μήνα, τώρα βγάζω 100 ευρώ τη βραδιά τον Αύγουστο. Πώς να μην το κάνω;», λέει ιδιοκτήτης που μετατρέπει δεύτερο διαμέρισμα σε τουριστικό κατάλυμα.
Η ενοικίαση με Airbnb έχει γίνει για αρκετούς συνταξιούχους ή μικρούς ιδιοκτήτες ένας τρόπος να ενισχύσουν το μηνιαίο τους εισόδημα.
Τελικά…
Το Airbnb δεν είναι “καλό ή κακό”. Είναι μια νέα πραγματικότητα που φέρνει ευκαιρίες, αλλά και πιέσεις. Και η ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων — αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το Ρέθυμνο τα επόμενα χρόνια.

-
PLUS +2 ημέρες πριν
Κύπρος: Στο επίκεντρο η ένστολη γυναίκα για ερωτική πράξη σε περιπολικό – Παντρεμένη και πολύτεκνη
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ένα λαμπρό ξεκίνημα: Η Εύα Φραγκάκη πτυχιούχος νομικής με άριστα
-
PLUS +3 ημέρες πριν
Σάλος στην Κύπρο με βίντεο που φέρεται να δείχνει αστυνομικούς σε προσωπικές στιγμές δίπλα σε περιπολικό
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Το Μοναστηράκι Ρεθύμνου ετοιμάζεται για το μεγάλο πανηγύρι με τον Νίκο Ζωιδάκη