Ο Λευτέρης Τσουντάνης μας εξηγεί γιατί ακόμα και σήμερα οι παλιοί καλοφαγάδες του Ρεθύμνου έρχονται εδώ στην Μαρίνα.
Στην Μαρίνα Ρεθύμνου υπάρχουν ψαράδες όπου κάθε μέρα βγάζουν το εισόδημα της οικογένειάς τους. Οι περισσότεροι είναι πολλά χρόνια στο επάγγελμα και επισημαίνουν πως η θάλασσα είναι όλη τους η ζωή.
Αλλά και οι παλιοί Ρεθυμνιώτες οικογενειάρχες, το έχουν παράδοση να κατεβαίνουν νωρίς το πρωί στην Μαρίνα για να διαλέγουν τα πιο φρέσκα ψάρια της ημέρας και να τα πηγαίνουν σπίτι γεμάτοι με περηφάνια για την καλή αγορά και την ποιότητα που πέτυχαν.
Το Daynight.gr κατέβηκε να συναντήσει και να γνωρίσει από κοντά, έναν από αυτούς, τον Λευτέρη Τσουντάνη.
Αρχίσαμε την κουβέντα για τα ψάρια που πιάνει αλλά και για τις καλύτερες ψαριές που θυμάται… Δεν είναι κάθε ημέρα καλή, μας λέει, έχει και τις αναποδιές της. Αλλά το ντόπιο ψάρι και μικρό να είναι, όταν βγει έξω, είναι άλλο πράγμα!
-Πάτε κάθε μέρα μέσα για να βγάλετε ψάρια;
Όταν είναι μπονάτσα, πηγαίνουμε
-Σήμερα ας πούμε τι ώρα ξεκινήσατε;
Είχα ρίξει τα δίχτυα από χθες το απόγευμα, σηκώθηκα 5 το πρωί και πήγα τα μάζεψα. Μόλις ξημερώνει τα σηκώνουμε. Σήμερα είχαμε ατυχία. Πέσανε πάνω φώκιες και δελφίνια και αυτά τα λίγα ψαράκια μας αφήσανε: δυο τρεις γλώσσες, κάτι γερμανάκια… Στις καλύτερες ημέρες βγάζουμε κανά μπαρμπούνι, κανένα σαργό.
-Οι παλιοί καλοφαγάδες του Ρεθύμνου θέλουν να έρχονται εδώ στην Μαρίνα για να παίρνουν καλό ψάρι για το σπίτι
Κάτι ξέρουν αυτοί. Γιατί το φρέσκο ψάρι είναι πιο νόστιμο, πιο υγιεινό. Στην αγορά τώρα έχουν μπει πολλά ξένα ψάρια.
-Σας παίρνουν κάποιοι Ρεθυμνιώτες τηλέφωνο για να γνωρίζουν – έαν έχετε κάτι καλό – να τους το κρατήσετε;
Βεβαίως! Πάρα πολλοί με παίρνουν τηλέφωνο. Συνήθως με παίρνουν μια ημέρα πριν και μου λένε να τους κρατήσω καλό ψάρι. Και τους το φυλάω εγώ εδώ. Δεν κατεβαίνει τώρα ο κόσμος όπως παλιά. Παλιά τέτοια ώρα θα έβλεπες 30 άτομα τριγύρω να ψωνίζουνε ψάρια.
-Στο δικό σας σπίτι, εσείς τι ψάρια πάτε συνήθως για να φάτε με την οικογένεια;
Συνήθως το τηγανόψαρο. Ή τουρνά αν υπάρχει, ή σαργό. Εδώ κάτω όμως που ήρθες στην Μαρίνα, όταν έχει καλή παρέα, κάνουμε μόνοι μας και κακαβιά!
-Εσείς την μαγειρεύετε;
Ναι, την κακαβιά, πάντα εγώ.
-Πόσα χρόνια κάνετε αυτή την δουλειά;
50 χρόνια!
-Είναι και ο γιος σας μαζί;
Όχι, σήμερα ήρθε να μου κάνει παρέα. Κάνει άλλη δουλειά εκείνος.
-Από αυτά τα 50 χρόνια, ποιες καλές ψαριές θυμάστε;
Έχω γυρίσει τα παλιά καλά χρόνια και με 100 τελάρα μπαλάδες. Με τρεις τόνους βλάχους. Τώρα όμως με το μικρό καϊκάκι που έχω εδώ, θα πιάσουμε 5 – 6 κιλά μπαρμπούνια, θα πιάσουμε σκάρους και πάλι καλά.
-Μετά από 50 χρόνια σε αυτή την δουλειά που έχει και τα στραβά της… Αν σας ρώταγα ποια είναι η μεγαλύτερη ομορφιά της, ποια θα μου λέγατε ότι είναι;
Το μόνο καλό είναι που δεν έχω αφεντικό στην κεφαλή μου κι είμαι μόνος μου, ελεύθερος! Πάω όποτε θέλω και μετά έρχονται και τα φιλαράκια μου εδώ, κάνουμε τις παρέες μας, τα λέμε και πίνουμε κανένα ρακάκι καμιά φορά!
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Αλαλούμ στο Ρέθυμνο με τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία
-
LIFESTYLE3 ημέρες πριν
«Το πιο… Κρητικό MasterChef που έχει γίνει ποτέ» – Ανάμεσά τους κι ένας Ρεθυμνιώτης!
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Μιλήσαμε με την Μανωλίτσα, την πιο γλυκιά περιπτερατζού του Ρεθύμνου!
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: «Υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία» | ΒΙΝΤΕΟ