Ρέθυμνο
30 χρόνια Σήφης: Το Ρεθυμνιώτικο κόμικ που δεν… μασάει τα λόγια του!
Ο Σήφης, το θρυλικό κρητικό κόμικ που δεν χαρίζεται ούτε στις μπαλωθιές, ούτε στις κούπες, ούτε στην ακροδεξιά ή τις ρακές, συμπληρώνει αισίως 30 χρόνια πορείας!
Ο δημιουργός του, Στέλιος Καλογεράκης, με αφορμή αυτή την επέτειο, θυμάται για χάρη του Daynight.gr πώς ξεκίνησαν όλα, ενώ σήμερα χαίρεται ιδιαίτερα που τα δύο του παιδιά τού μιλούν για τα καμώματα του Σήφη. Ως γνήσιο ανήσυχο πνεύμα, ο Καλογεράκης εκφράζεται με πάθος μέσα από κάθε σκίτσο και δημιουργία του. Άλλωστε, το κόμικ έχει αποδείξει τη διαχρονική του δύναμη, καθώς εδώ και τρεις δεκαετίες δεν αφήνει καμία κουβέντα να πέσει κάτω! Και ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμα θα συνεχίσει…
(Facebook: ΣΗΦΗΣ & Company – Cretan Comic Hero)
– Πόσο χρονών είναι ο Σήφης σήμερα και με ποια αφορμή πρωτοδημιουργήθηκε;
Ο Σήφης έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 2001, όταν ξεκίνησε να δημοσιεύεται ως δισέλιδο στο κρητικό περιοδικό Στιγμές, που είχε έδρα το Ηράκλειο. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 2011, όταν το περιοδικό σταμάτησε να εκδίδεται. Στην πραγματικότητα, όμως, η πορεία του ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ήμουν ακόμα μαθητής. Τότε, οι Ρεθεμνιώτικες καθημερινές εφημερίδες, αλλά και κάποια έντυπα στα Χανιά, δημοσίευαν συχνά γελοιογραφίες μου με ήρωα τον Σήφη. Συνεπώς, ο Σήφης έχει περισσότερα από τριάντα χρόνια παρουσίας στα έντυπα.
– Ποια ήταν τα θέματα του Σήφη που έγιναν viral; Η πολιτική, η ακρίβεια ή τα τοπικά κρητικά έθιμα;
Κάποια σκίτσα με τον Σήφη, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, διαδόθηκαν ευρέως στα social media. Ορισμένα έγιναν viral και προκάλεσαν πολλά θετικά σχόλια, κάτι που με εξέπληξε. Ειδικά επεισόδια του κόμικ που σχολίαζαν με χιούμορ –και κάπως επικριτικά– τοπικές νοοτροπίες, όπως οι πυροβολισμοί στα πανηγύρια, είχαν πάντα επιτυχία. Με αιφνιδίασε το γεγονός ότι είχα πολλές θετικές κριτικές ακόμη και από καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, οι οποίοι, προφανώς, βιώνουν συχνά τέτοιες καταστάσεις και τις κατανοούν από πρώτο χέρι. Επίσης, είχα πολύ ενθουσιώδεις κριτικές όταν σχολίαζα, μέσω του Σήφη, την άνοδο της ακροδεξιάς, ιδιαίτερα σε μια περίοδο της οικονομικής κρίσης όπου ακραίες συμπεριφορές θεωρούνταν σχεδόν φυσιολογικές.
– Πιστεύεις ότι η μεγάλη απήχηση του κόμικ, ακόμα και πανελλαδικά, οφείλεται στην κρητική του εμφάνιση, το γλωσσικό ιδίωμα και το ταμπεραμέντο του;
Ίσως όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες μαζί κάνουν τους Κρητικούς να νιώθουν ότι ο Σήφης αποτελεί ένα κομμάτι τους. Από την άλλη, οι φίλοι εκτός Κρήτης το αντιμετωπίζουν θετικά, γιατί, κατά βάθος, όλοι αγαπούν την Κρήτη και τον πολιτισμό της. Άλλωστε, η παραδοσιακή του όψη και συμπεριφορά αντικατοπτρίζει κάτι από την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και τον απλό αλλά εύστοχο τρόπο σκέψης που είχαν οι παλιοί, παραδοσιακοί άνθρωποι των χωριών.
– Από πόσα μέσα ενημέρωσης έχει περάσει ο Σήφης αυτά τα 30 χρόνια;
Νομίζω ότι έχει περάσει από τουλάχιστον 6-7 εφημερίδες και περιοδικά στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο), αλλά και από πάρα πολλά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα μέσω συνεργασιών ή αναδημοσιεύσεων. Επιπλέον, για πολλά χρόνια συμμετείχε σε ετήσιες εκθέσεις και εκδόσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Γελοιογράφων. Είχα και εξακολουθώ να έχω εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα μέσα και τους εκδότες με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Υπάρχει πάντα αμοιβαία εκτίμηση και, πολλές φορές, φιλίες που αντέχουν στον χρόνο.
– Τα παιδιά σου αγαπούν τα κόμικς. Τι λένε για τον Σήφη;
Τα παιδιά μου αγαπούν γενικά τα κόμικς και με εκπλήσσει το γεγονός ότι τους αρέσουν και τα παλιότερα. Ο γιος μου ξεκίνησε το καλοκαίρι, πριν μπει στη Δευτέρα Δημοτικού, να διαβάζει μόνος του παλιά τεύχη Ποπάυ. Η κόρη μου, που είναι στην έκτη, έγραψε πριν δύο χρόνια το σενάριο ενός μικρού χιουμοριστικού κόμικ με θέμα το αγαπημένο της άθλημα, τα inline skates. Το εικονογράφησα και εκδόθηκε από τον Ρεθεμνιώτικο σύλλογο OKA Πρέβελη. Έχουν αδυναμία στον Σήφη, αλλά δεν μου έχουν ζητήσει ποτέ να σχολιάσω κάτι συγκεκριμένο μέσα από αυτόν!
– Ποια βραβεία που έχεις κερδίσει θεωρείς πιο σημαντικά για εσένα;
Δεν πολυσυμπαθώ τα βραβεία και τις διαδικασίες βράβευσης, ειδικά όταν αφορούν δημιουργικές δραστηριότητες όπως η δική μας. Επίσης, δεν καταγράφω λίστα με τις εκθέσεις που έχω συμμετάσχει, αν και συνολικά είναι πάνω από 50 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (φωτογραφία, design, εικαστικά, γελοιογραφία).
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι, θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο βραβείο μου είναι η συμμετοχή μου στη Photo Bienale Θεσσαλονίκης το 2008, με ένα μεγάλο έργο εμπνευσμένο από τον Μέρωνα Αμαρίου. Επίσης, η ηθική ικανοποίηση που μου έδωσε η δημιουργία ενός σημαντικού καλλιτεχνικού φεστιβάλ, όπως τα FotoTherapy Festivals (2007-2008), ή η θεματική έκθεση Pop P. το 2011 στην Αθήνα, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να σχεδιάσουν πάνω στα έργα με κόκκινο μελάνι.
Μου αρέσουν οι αντισυμβατικοί τρόποι επικοινωνίας. Άλλωστε, οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Μάχη του Λούλου: Η πρώτη Νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Θυμιανή Παναγία: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης στην επανάσταση του 1821
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μαραγκουδάκη – Μια σπουδαία πανεπιστημιακός και άνθρωπος του πνεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ανατρίχιασαν για μία ακόμη φορά τα «Βατράχια» – Η στιγμή που τραγούδησαν τον ύμνο τους | ΒΙΝΤΕΟ