Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: 18 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία το 2016

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η νομοθεσία μπορεί να είναι πιο αυστηρή, όμως φαίνεται πως αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς που παραβαίνουν τον νόμο και κόβουν παράνομα ξύλα, χωρίς άδεια δηλαδή του δασαρχείου, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονται.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ρεθύμνου, Χαρά Καργιολάκη, την περυσινή χρονιά  υποβλήθηκαν συνολικά 18 μηνύσεις από την υπηρεσία σε βάρος ατόμων που είχαν προσχωρήσει σε παράνομη κοπή δέντρων. Οι περιπτώσεις αφορούσαν κυρίως σε βελανιδιές, εντός γεωργικών εκτάσεων, συνολικά 43 περίπου τόνων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην περιοχή της επαρχίας του δήμου Ρεθύμνου. Πιο αναλυτικά 10 μηνύσεις υποβλήθηκαν για παράνομη υλοτομία σε περιοχές του δήμου Ρεθύμνου, 2 σε περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου, 2 σε περιοχές του δήμου Αμαρίου και 4 σε περιοχές του δήμου Μυλοποτάμου.

Η κα Καργιολάκη τόνισε μιλώντας στην “Κ.Ε.” πως οι έλεγχοι είναι εντατικοί από το δασαρχείο και συνήθως εντοπίζονται οι δράστες τη στιγμή που προβαίνουν στην παράνομη πράξη. Ωστόσο μπορεί να καταγγείλουν παράνομη δραστηριότητα, εφόσον την αντιληφθούν, πολίτες. Άλλωστε στις περισσότερες των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν υποβληθεί μηνύσεις αυτές αφορούν κοπή δέντρων όχι σε δασική περιοχή αλλά γεωργική.

Οι περισσότερες από τις περυσινές  περιπτώσεις έχουν εκδικαστεί και έχουν επιβληθεί ποινές, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της παρανομίας.

Σύμφωνα με την νομοθεσία οι παραβάτες των δασικών αστυνομικών διατάξεων διώκονται σε βαθμό πταίσματος και τιμωρούνται με πρόστιμο ή κράτηση εάν από την παράβαση των διατάξεων αυτών η προκύψασα ζημία δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Εάν όμως η προκύψασα ζημία από την παράβαση των διατάξεων αυτών είναι μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε οι παραβάτες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι παραβάτες των περί κλαδονομής . Η κλαδονομή εντός δημοσίων, δημοτικών ή κοινοτικών δασών θεωρείται ως επιβαρυντική αιτία.

Τέλος, για εκείνους που αγοράζουν την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία με σκοπό την περαιτέρω εμπορία, προβλέπεται η επιβολή από την αρμόδια οικονομική αρχή προστίμου ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας μεταπώλησης του προϊόντος.

 

 

Πηγή: goodnet

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ