Διαφήμιση

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Πως θα ήταν σήμερα ο ιστορικός πύργος του ρολογιού;

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το daynight.com.gr

Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω στην πόλη του Ρεθύμνου, θα βρίσκαμε μια πόλη πολύ μικρότερη σε έκταση, αλλά με κάποια ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία που δυστυχώς χάθηκαν στο χρόνο. Την περίοδο της Ενετοκρατίας, στο Ρέθυμνο και μόνο, κατασκευάστηκε το ρολόι στην Μεγάλη Πλατεία (Piazza) τότε της πόλης που αποτελούσε και κοινωνικό κέντρο, με βασικό πρότυπο την περίφημη Piazzeta της Βενετίας.

Πως θα ήταν σήμερα ο Πύργος του Ρολογιού στο ίδιο ακριβώς σημείο που υπήρχε. Φωτο: Δημιουργία http://www.netmachine.gr Αρχείο Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνης

Σήμερα, βρίσκεται στο Ρέθυμνο μια ομάδα που έχει δημιουργηθεί από το 2008, με κύρια δράση την πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του Ενετικού ρολογιού στο Ρέθυμνο. Ο κύριος λόγος που υπάρχει αυτή η κινητοποίηση είναι συλλογικός με σκοπό να δείξουμε οι Ρεθυμνιώτες την αγάπη που έχουμε στον τόπο που μας γέννησε και μας φιλοξενεί, αλλάζοντας νοοτροπία για τα λάθη παλαιότερων χρόνων, εννοώντας την καταστροφή ιστορικών μνημείων που κόσμιζαν την πόλη και θα συνέχιζαν μέχρι σήμερα.

Ο Πύργος του Ενετικού Ρολογιού Ρεθύμνου σε σχεδιαστική απεικόνιση του G.Gerola. Πηγή: Μιχάλης Τρούλης, (1998), «Ρέθυμνο, Ιστορία – Περιήγηση – Σύγχρονη Ζωή». Μίτος.

Το ρολόι ήταν ένας ορθογωνικός πύργος με ανάγλυφους λατινικούς αριθμούς και κοσμημένος με διάφορες παραστάσεις που το έκανε άξιο λόγου για τη σπανιότητα του. Η ακριβής κατασκευή του Ρολογιού δεν έχει γίνει γνωστή, όμως η επιδιόρθωση του μαρτύρησε μια σχετική επιγραφή πως έγινε το 1601.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα δεδομένα άλλαξαν και το ρολόι κατά μιαν έννοια αποκλείστηκε από έναν δρόμο που κατασκευάστηκε στην πλατεία και γύρω του πλαισιώθηκαν κτίρια και μαγαζιά. Το 1939 το Ρολόι έκανε ξανά την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο, με την απαλλοτρίωση των γύρω καταστημάτων και την επέκταση της σημερινής οδού Αρκαδίου από το Δήμο Ρεθύμνου, σε ταλαιπωρημένη κατάσταση αφού είχε περάσει έτσι και την περίοδο του πολέμου.

Ο Πύργος του Ενετικού Ρολογιού Ρεθύμνου στη φωτογραφία του E.Gudrich το 1943/44, παρουσιασμένη από τον Ν.Α. Κοκονά, (1995), «Το Βενετσιάνικο Ρολόι του Ρεθύμνου – Ένα μνημείο της Κρητικής Αναγέννησης στην πορεία του χρόνου». Μια φωτογραφία του πως είναι σήμερα ο δρόμος αυτός και τι απέμεινε από το ρολόι.

Αρχές του 1945, λίγο μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από το Ρέθυμνο, κατεδαφίστηκε ο Πύργος του Ρολογιού, ή μάλλον ότι είχε απομείνει πλέον, για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων προς το λιμάνι. Αυτό φυσικά άφησε πολλούς Ρεθεμνιώτες να αναπολούν όλα τα ιστορικά μνημεία αιώνων που δυστυχώς χάθηκαν άδοξα και κάποιους να προσπαθούν σήμερα στην ανακατασκευή τους.

Όλες οι πληροφορίες της ιστορίας του ρολογιού δόθηκαν από την συγκεκριμένη ομάδα όπου έχουν αναρτηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο blog που έχουν το οποίο είναι: https://roloistorethymno.wordpress.com/2008/04/18/initiative/#more-1

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version