Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Πριν χρόνια τα κρυφά ερωτικά ραντεβού μετά την βόλτα στην πόλη του Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το να πιαστεί ένα ζευγαράκι χέρι-χέρι και να κάνει τη ρομαντική βόλτα του δεν ήταν πάντα μια απλή υπόθεση. Η αυστηρότητα των τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη δεν επέτρεπε παρεκκλίσεις από τον κανόνα της… σιδηράς ηθικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο έρωτας ήταν δυνατόν να παραμείνει… φυλακισμένος. Τα κόλπα που επινοούνταν έδιναν την ευκαιρία στα ζευγαράκια να ξεκλέψουν λίγο χρόνο με το ταίρι τους σε ένα σκηνικό φυσικά τελείως διαφορετικό από το σημερινό.

Τα ραντεβού δε δίνονταν στα φανερά παρά μόνο από λογοδοσμένους ή αρραβωνιασμένους, και αυτά φυσικά με το σταγονόμετρο, καθώς οι “κακές γλώσσες” είχαν άγρυπνο βλέμμα παντού. Πόσω μάλλον σε μια μικρή κοινωνία όπου τα νέα και κυρίως τα κουτσομπολιά διαδίδονταν, όπως διαδίδονται ακόμα, εν ριπή οφθαλμού. Υπήρχαν βέβαια πάντα κάποιες διαχρονικές… σταθερές, καθώς ακόμα και στις δύσκολες εποχές των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70 τα ενετικά τείχη και το λιμάνι είχαν την τιμητική τους για τα… θύματα του φτερωτού θεού, του Έρωτα.

Μπορεί να μην υπήρχε τουλάχιστον το ’50 ο λιμενοβραχίονας, όμως ο Κούλες ήταν το ιδανικό σκηνικό για συναντήσεις. Όπως επίσης ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, κατά προτίμηση όσο πιο σκοτεινά και μακριά, τόσο καλύτερα..!

 

Οι βάλτοι

Εξίσου δημοφιλείς ήταν οι βάλτοι που εκτείνονταν κάτω από το τείχος, στην περιοχή της Πύλης Σαμπιονάρα ως τη σημερινή Εθνικής Αντιστάσεως, όπως θυμούνται οι παλιότεροι. Ένας από αυτούς, ο γνωστός γιατρός παθολόγος κ. Γιάννης Κασαπάκης θυμάται ότι τα παιδιά της εποχής συνήθιζαν να πειράζουν τα ζευγαράκια στο λιμάνι, τρέχοντας από πίσω τους μέσα στην ανεμελιά των νιάτων τους και φωνάζοντας: «Ρύζι, ρύζι, ραντεβού μυρίζει…».

Ήταν χρόνια δύσκολα, καθώς οι ερωτευμένοι καρδιοχτυπούσαν μην τους δει κανένα αδιάκριτο “μάτι” και έχουν τραβήγματα. Έτσι προσπαθούσαν όχι απλά να μη δίνουν στόχο, αλλά να είναι κυριολεκτικά αόρατοι.

 

Η γέφυρα των Πατελών

Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του Ηρακλείου της εποχής για ζευγαράκια ήταν η παλιά ξύλινη γέφυρα των Πατελών, που τη μέρα αποτελούσε με τα δέντρα που υπήρχαν στην περιοχή μια μικρή όαση και χώρο όπου πήγαιναν εκδρομή τα σχολεία, όμως τα βράδια ήταν ιδανικό μέρος για ραντεβουδάκι κάτω από το φως του φεγγαριού.

Η Πλατεία Ελευθερίας τη δεκαετία του 50 με την περίφραξη που κλείδωσε την πλατεία μόλις έπεφτε ο ήλιος. Το νυφοπάζαρο του Ηρακλείου περνούσε έξω απο την πλατεία Ελευθερίας ξεκινώντας απο τη σημερινή Δικαιοσύνης και φτάνοντας ως τη διασταύρωση με την σημερινή Χ. Τρικούπη

 

Το νυφοπάζαρο

Το μεγάλο νυφοπάζαρο όμως του Ηρακλείου ήταν στη σημερινή Δικαιοσύνης έως ψηλά στη σημερινή Δημοκρατίας. Από τα Δικαστήρια μέχρι ψηλά τη διασταύρωση με Χαριλάου Τρικούπη. Οι νεαροί – αντροπαρέες φυσικά – και οι κοπελιές πήγαιναν τη βόλτα τους πάνω κάτω για ώρες, όπως θυμάται ο γνωστός γιατρός, ανταλλάσσοντας διακριτικά μεν αλλά όλο νόημα βλέμματα, χωρίς τον κίνδυνο να τους κακοχαρακτηρίσει κανείς. Και στη διαδρομή, εκεί που βρίσκεται η εκκλησία της Ανάληψης, μόλις έπεφτε η νύχτα όλο και κάποιο ραντεβού από ζευγαράκια δινόταν κάτω από τα αστέρια, μαζί με τις υποσχέσεις αγάπης. Άλλωστε, το πάρκο Γεωργιάδη δεν υπήρχε τη δεκαετία του ’50 και έτσι η χωροταξία του… έρωτα ήταν διαφορετική στο Ηράκλειο της εποχής.

 

Η πλατεία Ελευθερίας

Όμως ούτε η πλατεία Ελευθερίας είχε τέτοιο ρόλο, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, καθώς τα χρόνια εκείνα, με το που έπεφτε ο ήλιος, έκλειναν οι πόρτες του περιβόλου και κανείς δεν μπορούσε να μπει μέσα τη νύχτα. Η ζωή όμως συνεχιζόταν έξω από την περίφραξη, καθώς ο χώρος κατακλυζόταν από τραπεζάκια, όπου παρέες απολάμβαναν τα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά βράδια τα ουζάκια ή η ρακή μαζί με τα απαραίτητα άσπρα χοχλιδάκια, που τρώγονταν με την οδοντογλυφίδα και τα αγγουράκια, τις ντοματούλες, μια χούφτα ελιές και κανένα αλλαντικό για συνοδευτικό, αλλά και με λίγη μουσική, αν η παρέα αποτελούνταν από γλεντζέδες.

 

Υπό το φόβο της εφόδου των γονιών

Δεν ήταν λίγα τα περιστατικά που οι υποψιασμένοι γονείς έκαναν “ντου”, δηλαδή εφόδους στα σημεία αυτά που ήταν φυσικά γνωστά σε όλους, για να κάνουν τσακωτή κυρίως την κόρη, αν τους “έτρωγε” η αγωνία για περίεργη συμπεριφορά που θα μπορούσε να ερμηνευτεί μόνο ως ερωτικό σκίρτημα.

Όσο για τα θερινά σινεμά, αυτά απαγορεύονταν διά ροπάλου για ερωτοχτυπημένα ζευγάρια. Κάτω από το σεληνόφως και μέσα στο άρωμα των γιασεμιών, μόνο οικογένειες ή παρέες μπορούσαν να απολαύσουν τις ασπρόμαυρες ταινίες της εποχής. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ερωτευμένοι δεν έβρισκαν το διακριτικό τρόπο να συναντηθούν, τουλάχιστον με το βλέμμα. Ο νεαρός πήγαινε σε αυτήν την περίπτωση τάχατες τυχαία και φρόντιζε να καθίσει κοντά στη σειρά που βρισκόταν με την οικογένεια ή την παρέα της η κοπελιά ή υποψήφια νύφη. Όλο και κάποιο βλέμμα, χαμόγελο ή νεύμα αναλάμβανε να συνθέσει αυτό το ιδιότυπο ραντεβού στα τυφλά και στα κρυφά, σε ένα Ηράκλειο χαμένο στο χρόνο και στις μνήμες των παλιών.

Ρεπορτάζ : Σταύρος Μουντουφάρης

(Στην κεντρική φωτογραφία: Ο “σταυρός” του Ηρακλείου τη δεκαετία του 50 κατάμεστη απο κόσμο με τη “βαρέλα” του τροχονόμου να δεσπόζει. Στο Ηράκλειο της εποχής τα ζευγαράκια όφειλαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά για να μην τα δει κάποιο αδιάκριτο μάτι).

Πηγή:neakriti

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Φώναξε τους φίλους του για κορονοπάρτι και οι γείτονες φώναξαν την αστυνομία

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοπάρτι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία καλείται να διαλύσει κορονοπάρτι στο Ρέθυμνο.

Το αυτό συνέβη και χτες, Τρίτη, όταν ένας κάτοικος στο Ρέθυμνο αποφάσισε να νοικιάσει ένα σπίτι και να καλέσει τους φίλους του για να το γλεντήσουν.

Ωστόσο, το σχέδιό του δεν πήγε όπως το περίμενε, μιας και οι γείτονες φάνηκαν να ενοχλούνται από τη φασαρία, ενώ οι καλεσμένοι κατέφθαναν χωρίς μεγάλη… διακριτικότητα.

Και κάπως έτσι, αποφάσισαν να καλέσουν την αστυνομία για να επιληφθεί του θέματος.

Όταν τα όργανα της τάξης κατέφθασαν στο σπίτι, βρήκαν σε αυτό τον 46χρονο οικοδεσπότη μαζί με άλλους 9 καλεσμένους.

Ο πρώτος συνελήφθη και του βεβαιώθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους 9 επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πρόστιμο επιβλήθηκε και στον ιδιοκτήτη καφετέριας στην περιοχή της Χερσονήσου, ο οποίος αν και θα έπρεπε να λειτουργεί την επιχείρησή του ως take away  εξυπηρετούσε τρεις καθήμενους. Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 3.000 ευρώ, η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή για 15 ημέρες και οι πελάτες θα πληρώσουν από 300 ευρώ.

Συνολικά τα πρόστιμα στην Κρήτη:

Χθες έγιναν συνολικά 3.770 έλεγχοι στην Κρήτη και βεβαιώθηκαν 99 πρόστιμα.

Για άσκοπες μετακινήσεις, 82 πρόστιμα. Συγκεκριμένα 6 στα Χανιά, 4 στο Ρέθυμνο, 60 στο Ηράκλειο, 9 στο Λασίθι και 3 επί του ΒΟΑΚ.

Για μη χρήση μάσκας, επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα και συγκεκριμένα 4 στα Χανιά, 11 στο Ηράκλειο και 2 στο Λασίθι.

Φωτογραφία αρχείου

 

κορονοπάρτι
συνεχεια αναγνωσης

VIDEO

Oι Κρητικοί «ξεφορτώνονται» τις πεθερές τους με τον… κορονοϊό! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

πεθερά

Ένα από τα κυρίαρχα στερεότυπα της νεοελληνικής κουλτούρας, που βαστάει γερά εδώ και δεκαετίες, είναι αυτό που «καθρεπτίζει» τη σχέση ανάμεσα σε πεθερά και γαμπρό. Μια σχέση… μίσους-μίσους, με τον έναν να προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιές στον άλλο, μια συνύπαρξη που δεν λέει να στεριώσει με τίποτα!

Και να σου που έρχεται αυτό το «φρέσκο» βίντεο από τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μάς έχει συνηθίσει σε όμορφες και κυρίως έξυπνες παραγωγές.

Η πετυχημένη αθλητική διοργάνωση, η οποία κάθε χρόνο μετράει χιλιάδες συμμετοχές από την Κρήτη αλλά και κάθε γωνιά του κόσμου, δημιούργησε ένα promo βίντεο για τον φετινό Ημιμαραθώνιο που -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου 2021, περνώντας παράλληλα ένα μήνυμα με «κοινωνικό περιεχόμενο», όπως αναφέρει.

Η πεθερά που πλέκει και παράλληλα αγωνιά για την κατάσταση με τον κορονοϊό (ευάλωτη ηλικιακή ομάδα γαρ), βλέπει να μπαίνει στο σπίτι ο γαμπρός της και αφού κατεβάζει τα μούτρα μέχρι το πάτωμα, τον ακούει να λέει πως «το τεστ βγήκε θετικό». Τα πόδια στο κεφάλι, λοιπόν, και όπου φύγει-φύγει!

Έλα όμως που ο γαμπρός είναι… γάτος και κατάφερε τον σκοπό του με ύπουλο τρόπο!

Η συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί 🙂

πεθερά
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Νεκρή 64χρονη από κορονοϊό στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
5 Shares

Ακόμη ένας θάνατος από κορονοϊό στην Κρήτη, με τη λίστα των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από κορονοϊό να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θύμα είναι μια 64χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Σημειώνεται πως η γυναίκα αρχικά νοσηλευόταν στην κλινική covid στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ, όπου οι γιατροί έκριναν σκόπιμο να διασωληνωθεί.

Ωστόσο, η άτυχη γυναίκα δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα που δημιούργησαν επιπλοκές στον οργανισμό της, με αποτέλεσμα να καταλήξει.

κορονοϊός
5 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Χειροπέδες σε κλέφτες που είχαν κάνει 14 διαρρήξεις σε σπίτια στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

16 Shares

Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, δεκατέσσερις (14) υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων οι οποίες διαπράχθηκαν σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσου.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα και προανάκριση καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 08.02.2021 έως και 11.04.2021, οι δύο ημεδαποί από κοινού προέβησαν στη διάπραξη (14) υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων σε οικίες.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής τους δράσης αφαίρεσαν, χρήματα, ξένα νομίσματα, κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα η συνολική χρηματική αξία των οποίων ξεπερνά τις 78.000 ευρώ. Επιπλέον, αφαίρεσαν κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια.

Από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών, εντοπίστηκαν οι δύο ημεδαποί να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός και συνελήφθησαν.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους ίδιους και σε έρευνα που ακολούθησε στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 340 ευρώ και μέρος των αφαιρεθέντων κοσμημάτων.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς κατά τη διάπραξη παράνομων δραστηριοτήτων.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Πηγή: parakritika.gr

16 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βγήκαν πάλι τα μαχαίρια στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

μαχαιρωμενος στο νοσοκομειο με τραυματα απο μαχαιρι
17 Shares

Δύο άνδρες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι από μαχαίρι νωρίτερα στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης στον οικισμό Λέντα στο Ηράκλειο, εντοπίστηκαν δύο άνδρες Πακιστανικής καταγωγής με τραύματα από μαχαίρι.

Έρευνα εξελίσσεται αυτή τη στιγμή από την αστυνομία ώστε να ερευνήσει αν οι δύο άνδρες αλληλομαχαιρώθηκαν ή αν δέχτηκαν επίθεση από άλλον ή από ομάδα ανθρώπων.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

 

 

μαχαιρωμενος στο νοσοκομειο με τραυματα απο μαχαιρι
17 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Εκτίναξη ιικού φορτίου κορονοϊού δείχνουν τα λύματα στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

14 Shares

Εκτίναξη στα ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα του Ηρακλείου και της Ξάνθης δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, που αφορούν την περίοδο από 5 έως 11 Απριλίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τιςεισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 5-11 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάνθη. Επισημαίνεται ότι οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%) καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον Άγιο Νικόλαο (-37%). Επισημαίνεται, τέλος, ότι το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) παραμένει ουσιαστικά σταθερό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ανά περιοχή ισχύουν τα εξής:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μείωση (-33%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Αττικής σεσχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζει τάση μείωσης.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στο ιικό φορτίοτων αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+21%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα 29/3-4/4/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, η μεταβολή (-7%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την εβδομάδα 29/3-4/4/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+122%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ηρακλείου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (29/3-4/4/2021),το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα παραμένοντας υψηλό.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+50%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων των Χανίων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/2021. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (29/3-4/4/2021), το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα παραμένοντας υψηλό.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+74%) σε σχέση με την εβδομάδα 29/3–4/4/2021 στο ιικό φορτίο τωναστικών λυμάτων του Ρεθύμνου. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (29/3-4/4/2021), το ιικό φορτίο τωνλυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-37%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Αγίου Νικολάου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/2021, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+7%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτωντης Πάτρας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/03-4/4/2021.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+196%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέσημε την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις που ελέγχονται από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ (π.χ. Λάρισα, Βόλος).

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+20%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένουν πολύ χαμηλά.

 

Πηγή: newsbeast

14 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap