Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Στην Ανώπολη Σφακίων τίμησαν τον θρυλικό Δασκαλογιάννη με ένα παλικαρίσιο πεντοζάλι! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ιωάννης Βλάχος ή πιο γνωστός ως Δασκαλογιάννης, ο οπλαρχηγός μίας εκ’ των κρητικών εξεγέρσεων, έχει ιδιαίτερη σχέση με τον χορό Πεντοζάλι. Με βάση τα όσα αναφέρουν οι παραδόσεις, ο διάσημος πλέον χορός πήρε τη σύγχρονη μορφή του εκείνη την περίοδο και πιθανόν προήλθε από τον μετασχηματισμό παλαιότερου, πυρρίχιου χορού, αποκτώντας και τους ανάλογους συμβολισμούς. Το ιδιαίτερο όνομά του συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (βήμα), την πέμπτη, δηλαδή, κατά σειρά προσπάθεια για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει πως στα μέσα του 1769 ο Δασκαλογιάννης ζήτησε από τον βιολάτορα της εποχής Στέφανο Τριανταφυλλάκη ή Κιώρο από το Γαλουβά Λουσακίων Κισσάμου να ετοιμάσει έναν πυρρίχιο χορό για την Επανάσταση που προετοιμαζόταν. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι και η ύπαρξη μιας επιστολής, που έστειλε ο Δασκαλογιάννης στον Κιώρο, καθώς σ’ αυτήν γίνεται κεκαλυμμένη αναφορά για πέμπτο ζάλο και δώδεκα «κουμπάρους», υπονοώντας το επικείμενο κίνημα και τους δώδεκα ηγέτες του!

Αφήνοντας τα ιστορικά στοιχεία, επιστρέφουμε στο σήμερα και στην Ανώπολη Σφακίων όπου νεαροί χορευτές τίμησαν τον θρυλικό οπλαρχηγό με έναν εντυπωσιακό πεντοζάλι στη μέση της πλατείας του χωριού!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap