Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του νεκροταφείου της αρχαίας Καμάρας

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε, ύστερα από τρία χρόνια, η ανασκαφή του μεγαλύτερου, έως σήμερα, ενιαίου τμήματος του νεκροταφείου της αρχαίας Καμάρας, που αποκάλυψε συνολικά 50 ταφές, σε επάλληλα επίπεδα, που μαρτυρεί τη χρήση του χώρου ως νεκροταφειακού τουλάχιστον επί δύο αιώνες. Από τον 1ο π.Χ. έως και τον 1ο  μ.Χ. αιώνα εκτιμάται κατ’ αρχήν ότι οι κάτοικοι της αρχαίας Καμάρας – της προγόνου πόλεως του σημερινού Αγίου Νικολάου – πραγματοποιούσαν ταφές στην περιοχή του Σταυρού.

Η ανασκαφή έγινε με ευθύνη και προσωπικό που προσέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και με χρηματοδότηση του Δήμου Αγίου Νικολάου, μέσω προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν οι δύο φορείς, στο πλαίσιο μιας σωστικής ανασκαφής στη συγκεκριμένη απαλλοτριωμένη έκταση, πάνω από την οποία θα περάσει παρακαμπτήρια οδική αρτηρία της πόλης.

Μέχρι και την προηγούμενη Τρίτη, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερνε στο φως αρχαία μνήματα. Και υπάρχουν και άλλα, όπως μαρτυρεί ένας τελευταίος τάφος, που ανασκάφτηκε ο μισός με τον άλλο μισό να παραμένει θαμμένος κάτω από την άσφαλτο του δρόμου. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους αρχαιολόγους στην εκτίμηση ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι τάφοι κάτω από το δρόμο, ο οποίος, όταν ασφαλτοστρώθηκε, δεν είχε την απαραίτητη έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως επεσήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Σοφιανού.

Ήδη γίνεται συνεννόηση μεταξύ Δήμου και Εφορείας, να επεκταθεί η υφιστάμενη προγραμματική σύμβαση ώστε με μια πρόσθετη χρηματοδότηση από πλευράς του Δήμου να συνεχιστεί η ανασκαφή και κάτω από το δρόμο. Το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξετάζεται θετικά από τη δημοτική αρχή και σε σχετικό ερώτημα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός τόνισε ότι ο Δήμος θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση στην Εφορεία ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή και έρευνα στην συγκεκριμένη ζώνη. Φυσικά, όσο διαρκέσει η νέα ανασκαφή, ο παράδρομος αυτός θα τεθεί εκτός λειτουργίας.

 

 

Πηγή: anatolh

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version