Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Οι σπάνιες ερμηνείες του Θανάση Σκορδαλού από το αρχείο της ΕΡΤ | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS
1.6K Shares

*Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης.

Από που να ξεκινήσει να γράφει κανείς και που να τελειώσει για ολόκληρο το μουσικό κληροδότημα που μας χάρισε ο τεράστιος Θανάσης Σκορδαλός! Ο πιστός και παθιασμένος υπηρέτης της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, για δεκαετίες έγινε ένα με τον ήχο της λύρας και ταξίδεψε την μουσικοχορευτική παράδοση του νησιού στα πέρατα του κόσμου!

Με αφετηρία τα παιδικά του χρόνια όταν αγόρασε μια λίρα 18 δραχμές, συναγωνίστηκε άλλους εξαιρετικούς οργανοπαίχτες της εποχής εκείνης, σταδιακά τους ξεπέρασε και μέχρι τον θάνατό του το 1998 είχε πια βάλει την δική του αυθεντική υπογραφή στην ιστορία της Κρήτης.

Πόσα εκατομμύρια Ελλήνων απόλαυσαν τις μοναδικές ερμηνείες του πλάι σε επίσης σπουδαίους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές! Πόσα τραγούδια μας άφησε κληρονομιά με τα οποία γλεντάμε ακόμη και σήμερα τον πόνο και την χαρά μας σε πανηγύρια και εκδηλώσεις! Οι ιστορίες των παππούδων μας που τον έζησαν στο Ρέθυμνο αλλά και όπου αλλού βρέθηκε να ξεσηκώνει τον κόσμο με την λύρα του, μας είναι πραγματικά χαραγμένες.

Σήμερα, οι νεότεροι που δεν ήταν από εκείνους τους τυχερούς, μαθαίνουν από το έργο του «μεγάλου δασκάλου» ακούγοντας τα αμέτρητα τραγούδια του, μελετώντας στίχους και παρακολουθώντας όσα λίγα βίντεο υπάρχουν από περασμένες δεκαετίες.

Ψάχνοντας το ψηφιακό αρχείο «θησαυρό» της ΕΡΤ, βρήκαμε δύο αρκετά σπάνια βίντεο-ντοκουμέντα στα οποία ο αξεπέραστος λυράρης μαγεύει με το δοξάρι του ερμηνεύοντας τα τραγούδια “Όλα για σένα τα ‘παιξα” & “Στειακές κοντυλιές“:

 

Πηγή βίντεο: www.archive.ert.gr / Εκπομπή: ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ – Αφιέρωμα στη Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap