Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Νέες σεισμικές έρευνες στα νότια και δυτικά της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια τεμάχια που βρίσκονται στα νότια και δυτικά της Κρήτης, θα εκτελεστούν σύμφωνα με τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η γαλλική Total, και απαρτίζεται από την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ, θα προχωρήσει στη διενέργεια πυκνών και αξιόπιστων σεισμικών ερευνών, στο χρονικό διάστημα από τα τέλη του 2020 έως και τις αρχές του 2021.

Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ειδικών σεισμογραφικών πλοίων αλλά και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Προβλέπεται, δε, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν εμφανίζει μεγάλη ακτοπλοϊκή κίνηση, οι εταιρείες να πραγματοποιήσουν τις σεισμικές καταγραφές τους ακόμη και την άνοιξη, ή το αργότερο έως το φθινόπωρο του επομένου έτους.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι τα ηνία της κοινοπραξίας κρατά η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές σεισμικές καταγραφές για την περιοχή της Κρήτης είναι ενθαρρυντικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τομή “Τάλως” που εμφανίζει ανάλογη γεωλογική δομή με το περίφημο κοίτασμα Ζορ στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Οι  προκαταρκτικές και αραιές αυτές σεισμικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τον 2015, στάθηκαν ικανές να προσελκύσουν τους δύο συνεταίρους των ΕΛΠΕ, Total και Exxonmobil, στις οποίες και παραχωρήθηκε η έρευνα και εκμετάλλευση των δύο οικοπέδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, το επιστημονικό δυναμικό πετρελαϊκών εταιριών που επανεπεξεργάστηκε το 2015 τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της PGS κατά τη διετία 2012 – 2013 στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης φανέρωσαν γεωλογική δομή όμοια με εκείνη του Ζορ της Αιγύπτου. Η ανάλυσή τους από τους ειδικούς οδηγεί σε εκτιμήσεις που θέλουν να κρύβονται στα «οικόπεδα» των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ αποθέματα της τάξης των 10 τρις. κυβικών ποδιών ή 280 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αν όντως ο «Τάλως»  έχει στους θύλακές του 10 τρις. κ.π., τότε θα πρέπει να μιλάμε για κοίτασμα που ισούται με το Ταμάρ του Ισραήλ ή δύο φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί μετά την πάροδο μίας οκταετίας οπότε και η κοινοπραξία των εταιριών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών. Αφού προχωρήσει στην ανάκτηση κι άλλων σεισμογραφικών δεδομένων κι εφόσον αυτά οδηγούν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα τότε θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ