Νέαρχος: Ο σπουδαίος Κρητικός ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Διαφήμιση
Διαφήμιση
.
Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει βασικές γνώσεις της παγκόσμιας ιστορίας και να μην γνωρίζει τα τεράστια κατορθώματα του Μακεδόνα Βασιλιά. Αρκετά λιγότεροι ωστόσο ξέρουν ποιος ήταν ο στενός του φίλος και συνεργάτης Νέαρχος. Ο σπουδαίος ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που διακρίθηκε όσο λίγοι άλλοι για τις επιτυχίες του στρατεύματός του κόντρα σε τεράστιες προκλήσεις για εκείνη την μακρινή εποχή.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Ο Νέαρχος, ήταν δίχως καμία αμφιβολία ο πιο γνωστός ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είχε καταγωγή από την Κρήτη. Το πλήρες όνομά του ήταν Νέαρχος Ανδροτίμου ο Κρης, γεννήθηκε περίπου το 360 π.χ. και ήταν γιος του Ανδροτίμου, πιθανότατα από τη Λατώ. Το όνομά του επανήλθε μάλιστα στην επικαιρότητα το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Αμφίπολης. Μία από τις απόψεις που διαδόθηκαν ήταν πως το ταφικό μνημείο που ανέσκαπτε εκείνη την περίοδο η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη στο λόφο Καστά, ανήκε πιθανόν στο Νέαρχο.
Η στενή φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο
Ο Κρητικής καταγωγής Νέαρχος συνδέθηκε από μικρή ηλικία με φιλία με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι δύο τους γνωρίζοντας πολύ καλά από τα παιδικά τους χρόνια. Είναι επίσης γνωστό πως είχαν τόσο στενές σχέσεις που ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ είχε στείλει τον Νέαρχο στην Αμφίπολη μαζί με ομάδα άλλων φίλων του Αλεξάνδρου ως τιμωρία για παράπτωμα του Αλεξάνδρου που εξόργισε πολύ τον βασιλιά πατέρα του.
Σε όλη την διάρκεια της πολύχρονης εκστρατείας του Αλεξάνδρου (334-323 π.Χ.), η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση της Ανατολής, ο Νέαρχος βρίσκονταν πάντα στο στενό κύκλο των συνεργατών του.
Ο στόλος του Μέγα Αλέξανδρου, στο ξεκίνημα των επιχειρήσεων αριθμούσε 150 – 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις από τις οποίες 29 ήταν Αθηναϊκές και δεκάδες ακόμη μεταγωγικά. Αρχηγός του στόλου ήταν ο «κρητικός» ναύαρχος Νέαρχος.
Με βάση ιστορικές πηγές, αναφέρεται ακόμη ότι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος κατόρθωσε να καταλάβει την πόλη Τερμησσό της Κιλικίας έπειτα από τέχνασμα του Νεάρχου, ο οποίος εξαπάτησε με έξυπνο τρόπο τον τύραννο της πόλης Αντιπατρίδη ο οποίος ήταν παλιός του φίλος.
Ο Μ. Αλέξανδρος στην συνέχεια διόρισε το Νέαρχο σατράπη της Λυκίας και της Παμφυλίας δίνοντάς του πολυάριθμη μακεδονική φρουρά για την προστασία των γύρω περιοχών. Τα χρόνια έπειτα από το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο Νέαρχος παρέμεινε στην αρχηγία του στόλου αλλά παρέδωσε την διοίκηση της Λυκίας στον διάδοχο Αντίγονο.
Η ευφυία του Νέαρχου ως Ναύαρχος
Σε μια περίοδο της μακεδονικής εκστρατείας στην Ασία, από το 326 έως το 325 π.Χ. ο Νέαρχος ανέλαβε έπειτα από εντολή του Μ. Αλέξανδρου εξερευνητική αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό. Ξεκινώντας από τον Υδάσπη ποταμό στη δυτική Ινδία ως τον Περσικό Κόλπο, ακολούθησε κατά αντίθετη διεύθυνση τον ρου του Ευφράτη ως και την Βαβυλώνα.
Ο σκοπός αυτής της εξερεύνησης που ήθελε ο Βασιλιάς, ήταν να βρεθεί θαλάσσια οδός από το Δέλτα του Ινδού ως τον Περσικό Κόλπο και τις εκβολές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Ο Νέαρχος έχοντας αφετηρία τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε μέχρι τις εκβολές του Ευφράτη ποταμού στην Ινδία. Ο στόλος αποκομμένος από τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς τρόφιμα και χωρίς την υποστήριξη του στρατού, περνώντας από παντελώς άγνωστα μέρη έφτασε έπειτα από τεράστιες δυσκολίες στον Ευφράτη.
Μια τεράστια επιτυχία που βασίστηκε στις σπουδαίες ικανότητες του Νέαρχου που με ηρεμία, αποφασιστικότατα και πρωτόγνωρο θάρρος ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και τη δεισιδαιμονία των ναυτών γύρω του που διογκώθηκε λόγω του άγνωστου του επιχειρήματος που είχαν να πραγματοποιήσουν.
Το σημαντικό ταξίδι αυτό ο Νέαρχος το περιέγραψε σε ένα λεπτομερές χρονικό με τον τίτλο Παράπλους, το οποίο ακολουθεί ο ιστορικός Αρριανός στο έργο του Περί Ινδικής. Στοιχεία επίσης έλαβε από το έργο αυτό και ο Στράβων, γνωστός γεωγράφος της αρχαιότητας.
Η ιστορική κάθοδος του Ινδού ποταμού από το στόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Κρητικής καταγωγής ναύαρχο Νέαρχο και το μεγάλο ταξίδι από τις εκβολές του Ινδού ποταμού μέχρι τον Περσικό Κόλπο αποτελούν αποδεδειγμένα μια απ’ τις μεγαλύτερες εποποιίες του αρχαιοελληνικού ναυτικού. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν επίσης η εξερεύνηση των ακτών της Αραβίας και της Κασπίας, ενώ η Α. Μεσόγειος έγινε Ελληνική «λίμνη» προστατευμένη από τα καράβια των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών.